EPA-rasvahappo Barrettin ruokatorven hoidossa

Kalaöljyn EPA-omega-3-rasvahappo voi parantaa ruokatorven syövän esiasteen ennustetta, Barrettin ruokatorvea, kertoo tutkimus. Se julkaistiin maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. Tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan EPAn käyttö ravintolisänä on hyödyllistä syövän täydentävänä hoitona.

"Kuuden kuukauden kuluessa EPAn antamisesta ravintolisänä huomasimme merkittävän [myönteisen] muutoksen ruokatorven limakalvossa. Tietääksemme ennen ei ole julkaistu tutkimusta pitkäketjuisten rasvahappojen vaikutuksista Barrettin limakalvolla " kirjoittaa tohtori Samir Mehtan johtama työryhmä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Barrettin ruokatorvi tai Barrettin limakalvo tarkoittaa ruokatorven alaosassa sijaitsevaa lieriöepiteelialuetta, jossaa todetaan solumuutoksia, intestinaalista metaplasiaa. Siihen liittyy lisääntynyt adenokarsinooman vaara.

Tutkimustulos on merkittävä, sillä "ruokatorvisyövän ilmaantuvuus on lisääntynyt huomattavasti Euroopassa viimeisten 20 vuoden aikana", kirjoittavat tutkijat. Tämä tutkimustulos antaa pienen mutta merkittävän lisän siihen tietomäärään, mikä meillä nyt on kalaöljyn omega-3-rasvahappojen syöpää ehkäisevistä vaikutuksista.

Näin tutkimus tehtiin

Englantilaiset Norfolkin ja Norwichin yliopistot ja Institute of Food Research kutsuivat tutkimukseen 52 Barrettin ruokatorvipotilasta. Heidän keski-ikänsä oli 64 vuotta. 27 potilasta sai puoli vuotta päivittäin kolme 500 mg:n EPA-kapselia ja loput 19 toimivat verrokkeina. EPA oli uuden polven kalaöljyä, joka ei ollut perinteisessä triglyseridimuodossa, koska uudenlaisen kalaöljyn uskottiin vievän rasvahapon paremmin kohteeseen, sanovat tutkijat.

Vaikuttavuusjakson lopussa potilaiden ruokatorvista otettiin koepalat, joista mitattiin limakalvon rasvahappojen pitoisuudet ja useita tulehdusmarkkereita. EPAa saaneiden koehenkilöiden limakalvon EPA-pitoisuus lisääntyi merkitsevästi, kun taas verrokkien pysyi ennallaan. Lisäksi tulehdusta osoittavien COX-proteiinien määrä väheni EPAlla merkitsevästi, mutta verrokeilla ei havaittu mitään muutosta. COX-proteiinien väheneminen korreloi EPA-pitoisuuden nousuun. COX-proteiinit ovat tulehdusta osoittavia entsyymejä. Sitä vastoin muissa tulehdusmarkkereissa, kuten prostaglandiini E2:ssa ja leukotrieeni B4:ssä ei ilmennyt muutoksia.

"COX-proteiinien väheneminen [EPAlla] viittaa siihen, että omega-3-rasvahapot, kenties suurempina annoksina voisivat toimia syöpää ehkäisevinä yhdisteinä potilailla, joilla on solumuutoksia (dysplasiaa)", kirjoittavat tutkijat.

Uusi hollantilainen tutkimus osoittaa, että jos Barrettin ruokatorvi ei etene dysplasiaksi tai adenokarsinomaksi ensimmäisten endoskooppisten seurantavuosien kuluessa, taudin ennuste on hyvä (Peters ym. 2017).

Mehta SP, Boddy AP, Cook J et al. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids on Barrett's epithelium in the human lower esophagus. American Journal of Clinical Nutrition 2008;87,949-956 [Abstract]
Peters Y, et al. Incidence of malignant progression in persistent nondysplastic Barrett's esophagus, a Dutch nationwide cohort study. DDW 2017; abstract 535.


Syöpäprofessori Mike Tisdale suosittaa EPAa syövän hoitoon
Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Syöpätautien ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Angiogeneesin esto – uusi tapa hoitaa syöpää
Nestemäinen hainrustouute syövän täydentävässä hoidossa