Masentuneilla ikääntyneillä D-vitamiinin puutetta

Ikääntyvät ihmiset ovat taipuvaisia masentumaan etenkin, jos heidän veressään on vähän D-vitamiinia ja vastaavasti runsaasti parathormonia, osoittaa uusi hollantilainen tutkimus. Parathormonin pitoisuus lisääntyy D-vitamiinin puutteessa; hormoni haurastuttaa luustoa. Minusta on taitovirhe määrätä ihmisille ensisijaisesti masennuslääkkeitä – kuten yleisesti tehdään –, jos kyseessä on helposti korjattavissa oleva vitamiinin puutostila.

D-vitamiinin puutos voi olla joko masennuksen syytekijä tai sen seurausta, sanoo uuden tutkimuksen tekijä, hollantilainen tohrori Witte J. G. Hoogendijk (Vrije Universiteit, Amsterdam). Olipa asianlaita niin tai näin, puutos on syytä korjata. Aikaisemmissa tutkimuksissakin on todettu, että masentuneilla on veressään usein matala D-vitamiinipitoisuus ja kohonnut parathormonin (lisäkilpirauhashormonin, PHT) pitoisuus, mutta niiden yhteyttä masennukseen "ei ole koskaan aikaisemmin tutkittu systemaattisesti", sanoo Hoogendijk.

Hänen työryhmänsä analysoi tulokset 1282 naiselta ja mieheltä, jotka osallistuvat ikääntyneiden (65–95 v) terveystutkimukseen (Longitudinal Aging Study Amsterdam). Lähes 40 prosentilla miehistä ja 57 prosentilla naisista oli veressä liian vähän D-vitamiinia. Tutkituista 169 henkilöä raportoi kärsivänsä lievästä ja 26 vakavasta masennuksesta. Masentuneiden D-vitamiinpitoisuus oli keskimäärin 14 % pienempi ja parathormonin pitoisuus vastaavasti suurempi kuin ei-masentuneiden verrokkien. Mitä vähemmän D-vitamiinia, sitä vakavampi masennus. Lievästi masentuneiden parathormoni oli 5 % ja vakavasti masentuneiden 33 % suurempi. Liika parathormoni haurastuttaa luustoa.

D-vitamiini on hormoni, joka vaikuttaa mielialaan ja useisiin neurologisiin toimintoihin monella tavalla, kirjoittavat tutkijat. Jos D-vitamiinin puute on masennuksen syytekijä, sitä tulisi antaa ravintolisänä myös aikuisille (eikä pelkästään pikkulapsille, kuten neuvoloissa suositellaan), kirjoittavat tutkijat. D-vitamiinia syntyy myös ihossa aurinkoa ottamalla, he huomauttavat.

Molekyylibiologian professori Bruce N. Ames ja tohtori Joyce McCann (Children's Hospital and Research Center Oakland) kirjoittavat, että D-vitamiini edistää ja pitää yllä kognitivisia taitoja kuten oppimista, muistia, motorisia toimintoja sekä äidillistä ja sosiaalista käyttäymistä. Aivoissa on kaikkialla D-vitamiinireseptoreja, joiden kautta nämä toiminnat välittynevät.

Hoogendijk WJG, Lips P, Dik MD et al. Depression Is Associated With Decreased 25-Hydroxyvitamin D and Increased Parathyroid Hormone Levels in Older Adults Arch Gen Psychiatry. 2008;65(5):508-512. [Abstract]
McCann JC, Ames BN. Is there convincing biological or behavioral evidence linking vitamin D deficiency to brain dysfunction? FASEB J. 2008; 22(4):982-1001 [Abstract].

Vitamiinin monta muotoa

D-vitamiinilla on neljä kemiallista muotoa, joista tunnetuimmat ovat D3 eli kolekalsiferoli ja D2 eli ergokalsiferoli. Edellistä syntyy iholla auringon UVB-säteiden (290 to 320 nm), vaikutuksesta. D3:a saadaan myös eläinperäisestä ruuasta, mm. rasvaisesta kalasta, kananmunista ja maksasta. D3:n uskotaan olevan biologisesti aktiivisempaa kuin D2, jota saadaan ruoan mukana kasviksista. D2:n ja D3:n esiasteet hydroksyloidaan maksassa ja munuaisissa, jolloin niistä muodostuu 25(OH)D:tä ja 1,25-dihydroksivitamiini D:tä (1,25(OH)2D), joista jälkimmäinen on biologisesti aktiivinen muoto. D3-vitamiinia lisätään moniin kalaöljyvalmisteisiin, muun muassa Suomessa myytäviin E-EPA-kapseleihin.

Muita uusia D-vitamiinitutkimuksia:
Uutta tietoa verisuonten kalkkiutumisesta
D-vitamiini ehkäisee verenpainetautia
D -vitamiini voi pidentää ikää jopa 8 vuotta
D-vitamiinin puute ajaa vanhuksia laitoshoitoon
D-vitamiinin puute altistaa MS-taudille
D-vitamiinin saantisuositusta nostettu hiukan
D-vitamiini ehkäisee ja hoitaa astmaa
D-vitamiini voi parantaa keuhkojen toimintaa
D-vitamiini ja rintasyöpä
D-vitamiini ehkäisee skitsofreniaa
D-vitamiini ehkäisee MS-tautia
D-vitamiinia hoidoksi nivelrikkoon
D-vitamiinin puute lisää Alzheimerin taudin riskiä
D-vitamiini ehkäisee murtumia
D-vitamiinin puute aiheuttaa insuliiniresistenssiä
Vitamiinikatsaus