E-EPAn vaikutustapa skitsofreniassa

Omega-3-rasvahappojen nauttiminen ruoan lisänä näyttää vähentävän skitsofrenian oireita, mutta niiden kaikkia vaikutusmekanismeja ei vielä tarkoin tunneta, sanotaan uudessa raportissa. Serotoniinin (5-HT) tiedetään liittyvän skitsofrenian patofysiologiaan ja mielialalääkkeiden vaikutuksiin. Samoin tiedetään, että myös omega-3-rasvahapot saattavat vaikuttaa 5-HT-reseptoreihin. Nämä olivat amerikkalaisen tutkimuksen lähtökohdat.

Etyyli-EPAn (E-EPAn) vaikutusta tutkittiin 12 skitsofreniapotilaalla. He saivat vakiolääkityksensä lisäksi E-EPAa 2 grammaa päivässä 6 kuukautta. Potilaiden punasolujen kalvojen rasvahappopitoisuudet mitattiin ja verhiutaleitten (trombosyyttien) toimintaa seurattiin tutkimuksen alussa sekä 1, 3 ja 6 kuukauden kuluttua.

EPA-pitoisuus nousi kolmesssa kuukaudessa 5-kertaiseksi, minkä katsottiin kuvastavan potilaiden hyvää hoitomyöntyvyyttä (eli että he todella olivat ottaneet annetut kapselit). E-EPA ehkäisi verihiutaleiten kokkaroitumistaipumusta (mikä vähentää veritulpan vaaraa) ja lisäsi merkittävästi 5-HT-vastetta (responsivity). Samat tutkijat ovat aikaisemmin osoittaneet, että hoitamattomilla skitsofreenikoilla 5-HT-vaste korreloi taudin vaikeusasteeseen. Yhteenvetona tutkijat kirjoittavat: "EPA saattaa vaikuttaa terapeuttisesti skitsofreniassa moduloimalla 5-HT(2)-reseptorikompleksia".

Omega-3-rasvahappojen vaikutusmekanismia skitsofreniassa selostetaan laajasti uudessa katsauksessa (Berger ym. 2006). Yhdysvaltain Psykiatriyhdistyksen Omega-3-komitea otti kantaa rasvahappohoitoon (Freeman ym. 2006).Uudet kliiniset tutkimukset ovat vahvistaneet, että etyyliesteröity kalaöljy ehkäisee suuressa psykoosiriskissä olevien nuorten sairastumista (katso alla olevat kirjallisuusviitteet). Suositeltava omega-3-rasvahappojen päiväannos on 2 grammaa. Niin suurta määrää ei saada pelkästä ruokavaliosta. Uusi meta-analyysi puoltaa kalaöljyn käyttöä psykoosiriskissä olevien henkilöiden hoidossa (Deas ym. 2016).

Yao JK, Magan S, Sonel AF, et al. Effects of omega-3 fatty acid on platelet serotonin responsivity in patients with schizophrenia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Sep;71(3):171-6. [PubMed]
Berger GE, Smesny S, Amminger GP. Bioactive lipids in schizophrenia. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):85-98 [PubMed] [Free Full Text]
Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL et al. Omega-3 fatty acids: evidence basis for treatment and future research in psychiatry. J Clin Psychiatry. 2006;67(12):1954-67 [Abstract] [Full Free Text]
Amminger GP,  et al. Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. Nature Communications. 6:7934 doi: 10.1038/ncomms8934 (2015). Free Full Text
Schlögelhofer M, Amminger GP, Schaefer MR, et al. Polyunsaturated fatty acids in emerging psychosis: a safer alternative? Early Intervention in Psychiatry. 2014 May 27. doi: 10.1111/eip.12151 FullText, pdf
Mossaheb N, Schäfer MR, Schlögelhofer M, et al. Effect of omega-3 fatty acids for indicated prevention of young patients at risk for psychosis: When do they begin to be effective? Schizophrenia Research. 2013 Jun 15. doi:pii: S0920-9964(13)00282-X. 10.1016/j.schres.2013.05.027
Amminger GP, Schäfer M, Papageorgiou K, et al. Long-Chain -3 Fatty Acids for Indicated Prevention of Psychotic Disorders: A Randomized, Placebo-Controlled Trial. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(2):146-154. Full Free Text
Berger GE, Proffit TM, McConchie M, et al. Ethyl-eicosapentaenoic acid in first-episode psychosis: a randomized, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry. 2007; 68 (12 ): 1867-75 [Abstract][Free Full Text]

Berger GE, Wood SJ, Wellard RM, et al. Ethyl-Eicosapentaenoic Acid in First-Episode Psychosis. A 1H-MRS Study. Neuropsychopharmacology. 2008 33(10):2467-73 [Free Full Text]
Deas G, Kelly C, Hadjinicolaou AV, Holt C, Agius M, Zaman R. An update on: meta-analysis of medical and non-medicaltreatments of the prodromal phase of psychotic illness in at risk mental states. Psychiatria Danubina. 2016 Sep;28(Suppl-1):31-38.