Jonathanin vaikea skitsofrenia parani E-EPAlla

Englantilainen nuori mies, Jonathan, jää lääketieteen historiaan, sillä hän on ensimmäinen skitsofreenikko, joka on parantunut yli 10 vuotta kestäneestä vaikeasta taudistaan pelkästään E-EPAlla. Hoitovaikutus oli dramaattinen, sillä Jonathan ei pelkästään parantunut kliinisesti, vaan myös hänen osittain tuhoutunut aivokudoksensa elpyi vaurioistaan. David Horrobin kuvasi seikkaperäisesti Jonathanin tapauksen kulun kirjassaan (1). Tapaus on julkaistu myös Archives of General Psychiatry -lehdessä.

Kymmenen vuoden anamneesi (tautihistoria)

Jonathan sairastui skitsofreniaan 19-vuotiaana ja hän joutui lopettamaan vasta alkaneen yliopisto-opiskelunsa. Hänelle oli määrättiin hoidoksi neuroleptiä (sulpiridia), mutta otettuaan sitä yhden ainoan tabletin, hän sai niin voimakkaita sivuvaikutuksia, ettei hän enää koskaan suostunut ottamaan mitään synteettistä psyykenlääkettä.

Kymmenen vuoden ajan Jonathan eleli Lontoon kaduilla tyypillisen epäsosiaalisen työttömän skitsofreenikon elämää. Hän kärsi harhoista, ahdistuksesta ja sosiaalisista peloista. Hänet toimitettiin tutkimuksiin ja hoitoon Lontoon Charing Cross -sairaalaan, jossa aivokuvauksiin erikoistunut psykiatri Basant K. Puri ja neuropsykologi Alexandra Richardson tutkivat ja hoitivat häntä kahden vuoden ajan. Hänen taudinkuvansa pysyi samanlaisena kuin se oli ollut 10 vuotta, kunnes hän suostui aloittamaan E-EPA-hoidon.

Magneettikuvat: Jonathanin aivot alkoivat surkastua

Tohtori Basant K. Puri toimii myös tutkijana Hammersmithin sairaalan magneettiresonanssikuvausyksikössä (MRI), jota johtaa professori Graeme Bydder. Puri on maailman johtavia MRI-tutkijoita. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä raportteja psykiatristen potilaiden aivomuutoksista. MRI antaa erittäin tarkkoja 3-ulotteisia kuvia, joiden perusteella saadaan hyvä käsitys aivojen aineenvaihdunnasta ja anatomisesta rakenteesta. Vähäisetkin poikkeamat tulevat ilmi.

Jonathan suostui siihen, että Puri kuvasi hänen aivojaan MRI-laitteella puolen vuoden välein. Kolmessa ensimmäisessä kuvauksessa Jonathanin aivoissa nähtiin skitsofreenikoille tyypillisiä poikkeamia: aivokammiot laajenivat hitaasti, mutta vääjäämättömästi. Kun tyhjät, nesteen täyttämät aivokammiot suurenevat, se merkitsee sitä, että itse aivokudos surkastuu. Kaikkien skitsofreenikkojen aivot eivät välttämättä surkastu, mutta monien kyllä, kuten Jonathanin.

Jonathan suostuu E-EPA-hoitoon

Puri ja Richardson alkoivat suositella Jonathanille E-EPA-hoitoa. He selittivät hänelle kärsivällisesti, että kyse ei ole synteettisestä lääkkeestä, vaan kalaöljytiivisteestä. EPA oli ainetta, jota ihmisen aivoissa on luonnostaan, mutta josta skitsofreniassa on usein vajausta. Siksi sen nauttiminen ruuan lisänä voisi olla eduksi. Jonathan harkitsi pitkään ja suostui loplulta, koska hän oli alkanut luottaa tutkijoihin.

Hän aloitti E-EPA-hoidon annoksella 2 g/vrk ja kävi neljän viikon välein tutkimuksissa. Ensimmäisen kuukauden kuluessa ei havaittu mitään muutosta, Jonathanilla oli edelleen harhoja, hän kuuli ääniä ja oli apaattinen. Tohtori Richardson oli kuitenkin aavistavinaan jonkinlaista hienoista ennettä paremmasta, sillä Jonathan näytti hiukan entistä terveemmältä, hänen ihonsa ja hiuksensa olivat eloisammat. Richardson suostutteli Jonathanin jatkamaan E-EPA-hoitoa.

Paraneminen käynnistyy

Kahden kuukauden kuluttua tehdyssä tarkastuksessa kumpikin tutkija huomasi, että nyt oli tapahtunut jotakin merkittävää. Jonathanin kaikki testitulokset olivat parantuneet, hän oli selvästi valppaampi, kiinnostuneempi elämästä ja hänen harha-aistimuksensa olivat vähentyneet huomattavasti. Richardson oli ennen tutkinut (ja tutkii vieläkin) lukihäiriötä, ja hän tiesi, että Jonathanilla oli myös lukivaikeus. Sitä osoittavat testitulokset paranivat myös huomattavasti 8 viikon tutkimuksessa. Nyt Jonathania ei enää tarvinnut suostutella jatkamaan E-EPAn ottamista.

Kuuden kuukauden tarkastuksessa Jonathanin pelot ja harhat olivat lähes hävinneet, hän oli reipas ja sosiaalinen. Vuositarkastuksessa hänen tilansa oli entisestään parantunut kaikin puolin. Kahdentoista sairausvuoden jälkeen hänen skitsofrenia-skoorinsa poikkesi enää vain vähän terveiden skoorista. Ihmiset, jotka nyt tapasivat Jonathanin pitivät häntä hiukan erikoisena, mutta eivät missään tapauksessa mielisairaana. Hänen lukivaikeutensa oli parantunut oleellisesti, ja hän alkoi suunnitella palaamista opiskelemaan yliopistoon. Kolmen vuoden kuluttua E-EPA-hoidon alkamisesta hän alkoi jatkaa keskeytyneitä opintojaan.

Magneettikuvat: Jonathanin aivokudos elpyy!

MRI-kuvat osoittivat vakuuttavasti E-EPA-hoidon korjanneet Jonathanin aivojen rakennetta ja toimintaa. Hänen aivokammionsa olivat supistuneet kooltaan, ja hänen aivokudoksensa oli palautunut osittain ennalleen - vaikka tähän mennessä on uskottu, että menetys on palautumaton. Ihmisen aivot näyttävät elpyvän E-EPA:n avulla paremmin kuin kukaan on uskonutkaan. Tutkijat oppivat Jonathanin tapauksesta sen, että E-EPA ei vaikuta pelkästään aivojen toimintaan (solukalvojen rasvahappojen ja välittäjäaineiden kautta), vaan se kykenee myös palauttamaan aivojen tuhoutuneita rakenteita. Jonathanin mielisairaus oli parantunut. Tohtori Puri on lupautunut tarvittaessa näyttämään Jonathanin kuvat kenelle tahansa MRI-kuviin erikoistuneelle lääkärille. Puri sanoi vuonna 2004 The Times-lehden haastattelussa, että E-EPA ilmeisesti stimuloi aivoissa uusien kantasolujen syntyä, mikä selittää surkastuneen aivokudoksen elpymisen. Jonathanin tapaus on julkaistu kahdessa arvostetussa psykiatrien ammattilehdessä (2, 3).

1. Horrobin DF (2001) The Madness of Adam and Eve: How schizophrenia shaped humanity. Bantam Press (London, New York, Toronto, Sydney, Auckland) ss. 218-220. [Lue selostus kirjasta suomeksi]
2. Puri BK, Richardson AJ. Sustained remission of positive and negative symptoms of schizophrenia following treatment with eicosapentaenoic acid. Arch Gen Psychiatry. 1998 Feb;55(2):188-9.[PubMed] [Free Full Text]
3. Richardson AJ, Easton T, Puri BK. Red cell and plasma fatty acid changes accompanying symtom remission in a patient with schizophrenia treated with eicosapentaeonic acid. European neuropsychopharmacology 2000; 10:189-193

Kysymyksiä ja vastauksia E-EPA:sta
Näin E-EPA vaikuttaa aivoissa
E-EPA (2g/vrk)on hyvin siedettyä