Kroonisen väsymyksen syy voi olla geenivirhe

Kroonista väsymysoireyhtymää koskeva geenitutkimus on paljastanut, että taudin takana voi olla geenivirheitä. Havainnolla voi olla kauaskantoiset seuraamukset ehkäisyn ja hoidon kannalta, sanoo tutkimusta johtanut tohtori William C. Reeves (Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta). Geenilöydös selittää myös sitä, miksi E-EPA ja karnosiini voivat auttaa tässä taudissa, sillä ne vaimentavat geenivirheitä.

"Ensimmäistä kertaa olemme nyt onnistuneet dokumentoimaan, että tietyillä aivoalueilla vaikuttavat stressireaktioita välittävät geenit ja että niiden toiminta liittyy krooniseen väsymysoireyhtymään (CFS)", sanoi tohtori Reeves tiedotustilaisuudessa tällä viikolla.

"Geenien rakenne ja toiminta vaikuttavat siihen, kuinka ihminen kykenee kohtaamaan elimistöä stressaavia tiloja kuten infektioita, vammoja, traumoja ja muita vastoinkäymisiä", Reeves kertoi Reutershealthin haastattelussa. "CFS tunnustettiin sairaudeksi vasta vuonna 1980 ja meillä on siitä vielä paljon opittavaa", hän lisäsi. Tautia luonnehtivat vaikeasti todettavat oireet kuten selittämätön pitkäaikaikainen väsymys, univaikeudet, muisti- ja keskittymishäiriöt ja kivut. Tauti muistuttaa paljolti fibromyalgiaa.

Uusi geenihavainto perustui 227 CFS-potilaan aineistoon, jolle tehtin perusteelliset veritutkimukset. Heistä analysoitiin 20 000 geeniä ja niiden aktiivisuutta. Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa vakuuttavasti on pystytty osoittamaan taudin biologinen luonne. Useimmat lääkärit ovat pitäneet potilaita luulotautisina, koska tavanomaiset lääketieteelliset tutkimukset eivät paljasta mitää tavallisuudesta poikkeavaa.

Pharmacogenomics, April 2006.

Tohtori Tolosen kommentti

Englantilainen psykiatrian professori ja aivojen kuvantamisen asiantuntija Basant K. Puri on tutkinut ja hoitanut pitkään CFS-potilaita. Heidän aivoissaan näkyy MRI-kuvissa poikkeavuuksia, sanoo Puri. Niitä voidaan hoitaa etyyli-EPAlla, joka korjaa niin aivomuutoksia kuin potilaan kliinistä tilaa. Puri on kirjoittanut aiheesta maallikoille tarkoitetun kirjan, jota selostan viereisellä palstalla olevassa linkissä. E-EPAn vaikutus tässä taudissa perustuu osittain siihen, että se pystyy vaimentamaan geenivirheen ilmaantumista. Myös karnosiinista on usein apua.

Professori Purin haastattelu kroonisesta väsymysoireyhtymästä
Omega-3-rasvahappoja krooniseen väsymysoireyhtymään
Kalaöljyvalmisteiden EPAn vertailutaulukko
Omega-3-tutkimuksia masennuksen lisähoitona (taulukko)
Masennuksen täydentävä ravitsemushoito
Kalaöljyn muista terveysvaikutuksista