Valkean aivoaineen muutoksia kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä ja ikäihmisen (unipolaarisessa) masennuksessa

Noin 100 000 suomalaista sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä eli maanisdepressiivistä mielitautia. Sen kaikkia syitä ei vielä tunneta eikä taudin käypä hoito ole kovin tehokasta. Uusi tutkimus valottaa sairauden biologista taustaa ja saattaa selittää myös sitä, että E-EPAlla on saatu hyviä hoitotuloksia. Myös karnosiinin vaikutusta tutkitaan parhaillaan.

Ensimmäisen maniavaiheen vuoksi hoitoon hakeutuneilla nuorilla aikuisilla on havaittu rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia aivojen etuosan (otsalohkon) valkeassa aivoaineessa. Siinä sijaitsevat neuronien aksonit, jotka yhdistävät aivojen eri osia toisiinsa ja kuljettavat signaaleja niiden välillä. Kaikki tutkitut potilaat olivat lääkeresistenttejä, toisin sanoen lääkkeet eivät olleet heitä auttaneet.

Aivomuutokset todettiin Cincinnatin yliopistossa kuvaamalla 11 potilaan ja 17 terveen verrokin aivot diffuusiokuvausmenetelmällä (fraktionaalisessa anisotropiassa). Nyt havaitut muutokset viittaavat aivosolujen keskinäisen viestinnän häiriöön (aksonaaliseen disorganisatioon), sanovat tohtori Caleb Adlerin johtamat aivotutkijat

"Havaintomme ovat sopusoinnussa sen käsityksen kanssa, että valkealla aivoaineella on tärkeä merkitys neurologissa toiminnoissa. Valkean aivoaineen muutokset ovat varhainen sairauden merkki ja ne edeltävät myöhemmin ilmaantuvia toiminnallisia häiriöitä", tutkijat päättelevät.

Adler CM, Adams J, DelBello MP et al. Evidence of White Matter Pathology in Bipolar Disorder Adolescents Experiencing Their First Episode of Mania: A Diffusion Tensor Imaging Study Am J Psychiatry 2006; 163: 322–324 [Abstract][Pyschiatrysource]

Tri Tolosen kommentti

Uusi MRI-tukimus vahvistaa näitä havaintoja. Toinenkin uusi tutkimus samalla tekniikalla päätyi lähes samanlaisiin havaintoihin tässä tapauksessa myöhäisen iän masennuksessa (J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006; 77: 120–122). Harvardin yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että valkean aivoaineen tiivistymät (leukoaraioosi) ennustavat masennuspotilaalle sydän- ja verisuoniongelmia. Otsalohkon etuosan keskitason alaosien kuorialueiden vauriot aiheuttavat häiriöitä päättelykykyyn, päätöksentekoon ja tunteisiin henkilökohtaisella ja sosiaalisella tasolla. Vertauskuvallisesti voidaan sanoa, että järki ja emootio kohtaavat toisena otsalohkon etuosan keskitason alaosaan kuorialueissa (sekä mantelitumakkeessa eli amygdalassa). Bipolaarinen sairaus on tulehdustauti kuten unipolaarinenkin masennus. Se selittää E-EPAn erinomaisia hoitovaikutuksia, sillä E-EPA on anti-inflammatorinen yhdiste.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevilla on havaittu häiriöitä syntaksiineissa (Bipolar Disord. 2006 Apr;8(2):133-43). Havainto selittää E-EPAlla saatuja hyviä tuloksia, sillä omega-3-rasvahapot vaikuttavat edullisesti juuri syntaksiineihin (lue lisää)

Kohtuullinenkin alkoholinkäyttö huonontaa taudin ennustetta. Yhtenä syynä on se, että alkoholi kuluttaa aivojen antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja. Nitä eivät psykiatrit eivätkä mutkaan lääkärit yleensä ymmärrä suositella potilaille.

Diffuusiokuvaus on moderni magneettikuvaustekniikka, joka perustuu vesimolekyylien lämpöliikkeeseen ja sen muutoksiin erilaisissa aivojen sairaustiloissa. Fraktio on kuvantamiseen liittyvää analyysiä eli tietokoneohjelmallista diffuusion analyysiä. Diffuusiokuvaus auttaa myös muiden neurologisen ja psykiatrisen sairauksien diagnostiikassa. Vaikeaselkoisen löydöksen erotusdiagnoosi helpottuu, sillä monella aivosairaudella on diffuusiokuvassa tyypillisiä piirteitä. Valkean aivoaineen muutoksia on todettu MS-taudissa, dementiassa ja skitsofreniassa (hallusinaatioissa kuten "äänien" kuulemisessa).


Tyypin 1 bipolaaritaudissa mieliala voi vaihdella vaikeasta maniasta syvään masennukseen. Tyypissä 2 vaihtelut ovat vähäisempiä.


Kaksisuuntaisen karnosiinihoitoa tutkitaan
Kaksisuuntaiseen masennukseen E-EPAa
Kaksisuuntaisen masennuksen E-EPA-hoitoa Israelissa
E-EPA tehokasta kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa
Aivoperäinen hermokasvutekijä – avain masennuksen hoitoon
NIH: Kaksisuuntainen mielialahäiriö 2 kertaa kalliimpi kuin masennus