E-EPAn vaikutustapa kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä

E-EPA suojaa aivosoluja, stimuloi synapsiyhteyksien muodostumista ja ylläpitää niitä, kirjoittaa psykiatri Sophia Frangoun työryhmä Lontoon King´s Collegen psykiatrian laitokselta. E-EPA lisää N-asetyyliaspartaatti-nimisen aminohapon (NAA) pitoisuutta aivokurkiaisessa. NAA ravitsee aivosoluja ja huolehtii niiden hyvinvoinnista. E-EPAn vaikutus NAA:han on samanlainen kuin litiumin, jota käytetään yleisesti kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon. Tutkimukset puoltavat E-EPAn käyttöä bipolaarisen mielialahäiriön lisähoitona (esim. litiumin kera) etenkin kun masennuslääkkeistä ei näytä olevan hyötyä tässä sairaudessa.

E-EPA ruokkii aivosoluja (neuroneja) ja edistää niiden elossapysymistä sekä stimuloi synapsiyhteyksien muodostumista ja ylläpitää niitä. Siten E-EPA voi suojata neuropsykiatristen potilaiden hermostoa, kirjoittavat psykiatri Sophia Frangoun johtamat tutkijat Lontoon King´s Collegen Institute of Psychiatry -laitokselta. He ovat aikaisemmin osoittaneet, että E-EPA on turvallinen ja tehokas lisähoito kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä (lue lisää).

Tutkijat antoivat satunnaistetussa kaksoissokkokokeessa 14 avohoidon naispotilaalle 12 viikkoa joko E-EPAa (2 g/vrk) tai plaseboa. Ennen hoitojaksoa ja sen päätyttyä potilaiden aivokurkiaisten (corpus callosum) alue kuvattiin magneettikuvauslaitteella kvantitatiivisella spektroskopialla, jolla voidaan määrittää tunnetun aineen määrää jollakin aivoalueella. Tässä on mitattu E-EPAn vaikutusta N-acetyl-aspartaatti-nimiseen aminohappoon (NAA) ja havaittu eroja eli nousua ajan funktiona. E-EPAa saaneilla naisilla havaittiin merkittävä NAA-pitoisuuden lisäys; lumeryhmässä ei ilmennyt vastaavaa muutosta. Aikuisen aivoissa NAA:ta esiintyy vain neuroneissa, joiden vointia se kuvaa. Aivokurkiainen on oikeaa ja vasenta aivopuoliskoa yhdistävä suuri hermokimpppu, jossa on pari miljoonaa aksonia.

"Tämä on ensimmäinen näyttö E-EPAn neurotrofisesta vaikutuksesta kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Tulokset puoltavat lisätutkimusten tekemistä E-EPAn vaikutusmekanismien ja sen hoitovaikutusten selvittämiseksi", kirjoittavat tutkijat Journal of Psychopharmacology -lehdessä. He ovat julkaisseet yli 100 tieteellistä artikkelia psykiatrian alalta.

Frangou S, Lewis M, Wollard J, Simmons A. Preliminary in vivo evidence of increased N-acetyl-aspartate following eicosapentanoic acid treatment in patients with bipolar disorder. J Psychopharmacol. 2006 Aug 4; [Free Full Text]

Tri Tolosen kommentti

E-EPA näyttää vaikuttavan samalla tavalla NAA:n pitoisuuteen kuin litium, jota on käytetty jo vuosikymmeniä bipolaarisen mielitaudin hoitoon (Moore ym. 2000). Sekä E-EPA että litium lisäävät NAA:n määrää aivoissa. Sen väheneminen viittaa hermosolujen vaurioitumiseen.


Kuva. Kvantitatiivisella spektroskopialla voidan mitata koliinin, kreatiinin ja
N-asetyyliaspartaatin pitoisuudet aivoissa. Lähde: Norjan Lääkärilehti

Kuvagalleria corpus callosumista

Edellisessä raportissaan tohtori Frangoun johtamat psykiatrit arvelivat E-EPAn sitoutuvan aivosolujen reseptoreihin ja vapauttavan niistä toisen käden (sekundaarisia) viestimolekyylejä, jotka sitten käynnistävät ketjun (kaskadin) biokemiallisia reaktioita jotka lopulta korjaavat neuronien (aivosolujen) tilaa.

"Etyyli-EPA edustaa uutta luonnollisten ja turvallisten psykotrooppisten [psyykeen vaikuttavien] yhdisteiden sukupolvea", tutkijat kirjoittavat. He tteavat, että koska E-EPA on luonnollinen yhdiste potilaat ottavat sitä mieluummin kuin farmakologisia lääkkeitä (lue raportti suomeksi).

Uusi kuvantamismenetelmä (diffuusiokuvaus) on paljastanut muutoksia potilaiden valkeassa aivoaineessa; havainto varmentaa käsitystä taudin biologisesta luonteesta (lue lisää).

Frangou S, Lewis M, McCrohe P. Efficacy of ethyl-eicosapentaenoic acid in bipolar depression: randomised double-blind placebo-controlled study. British Journal of Psychiatry 2006;188: 46-50. [Abstract] [Psychiatrysource]
Moore GJ, Bebchuk JM, Hasanat K, et al. Lithium increases N-acetyl-aspartate in the human brain: in vivo evidence in support of bcl-2's neurotrophic effects? Biol Psychiatry. 2000 Jul 1;48(1):1-8 [PubMed]

Muita tohtori Sophia Frangoun julkaisuja psykiatrian alalta

Pittsburghin yliopistossa tutkitaan karnosiinin (2 000mg/vrk) vaikutusta kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä (lue lisää). Karnosiinin ja E-EPAn yhtaikainen käyttö parantaa todennäköisesti potilaan ennustetta paremmin kuin kumpikaan yksinään.

Tieteellistä keskustelua omega-3:n, eritoten E-EPAn, hyödyistä ja mahdollisista riskeistä psykiatrien ammattilehdissä
Professori Gordon Parkerin katsaus (Am J Psychiatry 2006)
A. Straterin ja P.F. Bouvykin kommentti
Parkerin vastine kommenttiin
Masennuslääkkeet tehottomia kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä
Julkaistut omega-3-tutkimukset masennuksessa
Kysymyksiä ja vastauksia E-EPAsta
Kanadalainen katsaus masennuksen ravitsemushoitoon
Käynnissä olevia psykiatrisia omega-3-tutkimuksia