Kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät epilepsiaa

Uusi neurologinen tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan epilepsiaa kannattaa hoitaa kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla. Ne nostavat aivojen sähköistä ärsytyskynnystä ja vaimentavat tulehdussytokiineja, jotka ovat yleensä koholla epileptikoilla, kirjoittavat neurologit heinäkuussa 2005 ilmestyvässä ammattilehdessään (1).

Lontoolaisessa epilepsiaan erikoistuneessa tutkimuslaitoksessa annettiin kaksoissokkokokeessa 57 potilaalle kolme kuukautta päivittäin joko lumevalmistetta tai EPAa (1 g/vrk) ja DHA:ta (0,7 g/vrk) sisältävää kalaöljyvalmistetta. Kalaöljyä saaneiden potilaiden epileptisten kohtausten esiintymistiheys väheni kuudessa viikossa, mutta lisääntyi jonkin verran myöhemmin. Potilaiden veren EPA- ja DHA-pitoisuudet lisääntyivät ja arakidoni- ja linolihappojen pitoisuudet vähenivät merkittävästi. Tutkijat suosittavat omega-3-tutkimusten jatkamista epilepsiassa muun muassa ihanteellisen rasvahappokoostumuksen ja päiväannoksen löytämiseksi.

Tohtori Tolosen komentti

Tutkimuksen taustalla ovat aikaisemmat eläin- ja ihmistutkimukset, joissa omega-3-rasvahapoilla on havaittu myönteisiä vaikutuksia epilepsiaan (2–8). Olen neuvonut jo yli 20 vuotta käyttämän epilepsian hoitoon kalaöljyä ja viime vuosina myös karnosiinia. Monet epilepsiasta kärsivien lasten vanhemmat ja aikuisetkin potilaat ovat kertoneet kohtausten vähentymisestä ja lievenemisestä. Karnosiinin (800 mg/vrk) ja E-EPAn (1 000 mg/vrk) yhdistelmä näyttää antavan paremman tehon kuin kumpikaan yksinään. E-EPA pääsee verestä aivoihin paremmin kuin peruskalaöljyt, mikä selittää sen myönteisiä vaikutuksia aivoissa. En suosittele epilepsiaan runsaasti DHA:ta sisältäviä valmisteita – kuten yllä selostetussa tutkimuksessa annettiin –, sillä DHA on itsestään hapettuva rasvahappo, josta herkästi syntyy hermosoluille myrkyllisiä isoprostaaneja.

1. Yuan AW, Sander JW, Fluegel D et al. Omega-3 fatty acid supplementation in patients with chronic epilepsy: A randomized trial. Epilepsy Behav. 2005 Jul 7; [Epub ahead of print] [PubMed]
2. Schlanger S, Shinitzky M, Yam D. Diet enriched with omega-3 fatty acids alleviates convulsion symptoms in epilepsy patients. Epilepsia 2002;43(1):103-4 (Medline)
3. Xiao Y, Li X. Polyunsaturated fatty acids modify mouse hippocampal neuronal excitability during excitotoxic or convulsant stimulation. Brain Research 1999;846(1):112-21 (Medline)
4. Blondeau N, Widmann C, Lazdunski M, Heurteaux C. Polyunsaturated fatty acids induce ischemic and epileptic tolerance. Neuroscience. 2002;109(2):231-41 (Medline)
5. Martin DS, Lonergan PE, Boland B ym. Apoptotic Changes in the Aged Brain Are Triggered by Interleukin-1beta -induced Activation of p38 and Reversed by Treatment with Eicosapentaenoic Acid. J Biol Chem. 2002;277(37):34239-46 (Medline)
6. Rabinovitz S, Mostofsky DI, Yehuda S. Anticonvulsant efficiency, behavioral performance and cortisol levels: a comparison of carbamazepine (CBZ) and a fatty acid compound (SR-3). Psychoneuroendocrinology. 2004;29(2):113-24. [PubMed]
7. Ryback R. Bioelectrical modulators and the cell membrane in psychiatric medicine. Psychopharmacol Bull. 2001 Autumn;35(4):5-44. Review.[PubMed]
8. Lauritzen I, Blondeau N, Heurteaux C, et al. Polyunsaturated fatty acids are potent neuroprotectors. EMBO J. 2000;19(8):1784-93. [PubMed][Free ful text]

Neurologisten häiriöiden ravitsemushoidosta
Kalaöljyjen vertailutaulukko