Haavainen paksusuolen tulehdus: E-EPA auttaa lapsilla

E-EPA sopii hyvin 8–16 vuotiaille lapsille suurinakin päiväannoksina (1 800 mg/vrk) haavaisen paksusuolen tulehduksen hoitoon, kirjoittavat japanilaiset lastenkääkärit Journal of Peditaric Gastroenterolygy and Nutrition -lehdessä. E-EPA ei aiheuta sivuvaikuksia, kuten taudin hoitoon käytetyt lääkkeet.

Aloin 1980-luvun alussa hoitaa haavaista paksusuolitulehdusta (colitis ulcerosaa) potevia potilaita vitamiineilla, hivenaineilla ja välttämättömillä rasvahapoilla (kala- ja helokkiöljyllä). Tulokset olivat usein myönteisiä, kuten kuvasin kirjassani Terveyttä ja pitkä ikää vitamiineista ja hivenaineista (1983).

Sittemmin monet mutkin lääkärit ovat esittäneet kalaöljyä hoidoksi colitis ulcerosaan ja muihin autoimmuunitauteihin. Tutkimukset (2,3) ovat osoittaneet, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot tuottavat elimistössä hyviä, tulehdusta hillitseviä paikallishormoneja eli eikosanoideja. jotka vähentävät suolen limakalvon tulehdussytokiineja, erityisesti leukotrieeni B4:ää. Monet potilaat ovat voineet vähentää synteettisiä lääkkeitään tai jopa luopua niistä, kun ovat alkaneet ottaa kalaöljyä. "Farmaseuttinen kalaöljy" E-EPA ehkäisee myös tehokkaasti stressiä, jota aina liittyy kroonisiin sairauksiin (lue lisää). Japanissa osoitettiin jo 1992, että etyyli-EPA (E-EPA tai EPA-E) ehkäisee ja vaimentaa marsujen haavaista paksusuolitulehdusta (4). Laaja eurooppolainen tutkimus osoittaa, että liian runsas linolihapon (omega-6) saanti suhteessa omega-3:een lisää colitis ulcerosan riskiä (6).

Japanilainen lasten tutkimus

Tokion Juntendon yliopiston lastenklinikalla annetaan E-EPAa lapsipotilaiden haavaiseen paksusuoleen. Tässä tutkimuksessa raportoidaan hoitotulokset 12 avohoidossa olevasta lapsesta (iältään 8–16 v), jotka saivat 2 kuukautta 1.8 g/vrk (3 kapselia á 600 mg) puhdistettua E-EPAa, jossa oli mukana 0,2 % E-vitamiinia (1). Kapselit otettiin aina ruoan päälle. Ruokatapoja ei muutettu millään lailla, mutta lasten tavanomaista lääkitystä (sulfasalatsiinia tai mesalamiinia) jatkettiin, kuten ennenkin.

Lasten colitis ulcerosa -diagnoosit perustuivat paksusuolen tähystykseen ja koepaloihin. Taudin katsottiin olevan remissiossa (oireettomassa vaiheessa), jos lapset eivät olleet tarvinneet kolmeen kuukauten kortisonihoitoa, heidän tavanomaiset laboratoriokokeensa (senkka, valkosolut jne) eivät viitanneet tulehdukseen, eikä heilä ollut suolitulehduksen oireita (verenvuotoa, löysiä ulosteita, vatsakipua yms). Tutkitut lapset olivat olleet remissiossa keskimäärin 8 kuukautta (4–18 kk). Tässä tutkimuksessa ei ollut plaseboryhmää, vaan kaikki lapset saivat E-EPAa.

Lasten paksusuolesta otettiin näytteitä histologiseen tutkimukseen, ja heidän punasoluistaan mitattiin fosfolipidien rasvahappokoostumusta ja lisäksi tutkittiin paksusuolen limakalvon valkosolujen leukotrieeni B4:n (LTB4) tuotantoa. Verinäytteistä analysoitiin vuotiaika, "täydellinen verenkuva", lasko, triglyseridit, seerumin aminotransferaasit ja punasolujen kalvon rasvahappojen koostumus ja valkosolujen LTB4. Tutkimukset tehtiin kahdesti, ennen E-EPA-hoitoa ja 2 kuukauden kuluttua.

Yhdenkään lapsen suoli ei tulehtunut uudestaan E-EPA-hoidon aikana. Punasolujen EPA-pitoisuus nousi merkittävästi E-EPA-kuurin aikana, mutta muissa rasvahapoissa ei havaittu muutoksia. Suolen limakalvon ja valkosolujen LTB4-tuotanto aleni merkittävästi.

Päätelmät: E-EPA-hoito lisäsi huomattavasti punasolujen EPA-pitoisuutta ja alensi valkosolujen ja suolen limakalvon leukotrieeni B4:n tuotantoa. E-EPA siis hillitsee tulehdusta. Tutkijat aikovat aloittaa kliinisiä seurantatutkimuksia E-EPA-hoidon tehon selvittämiseksi lasten colitis ulcerosan kulussa.


Pääkirjoitus

Granadan yliopiston molekyylibiologian professori Ángel Gil laati lehteen  tutkimuksesta pääkirjoituksen, jossa hän kirjoittaa muun muassa: "Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi kaikissa kroonisissa tulehdustiloissa.
Muista tutkimuksista tiedetään, että EPA hillitsee T-auttajavalkosolujen 1-tyyppiä (TH-1) . Japanilainen tutkimus oli hyvin tehty ja sen tulokset luotettavat, mutta koska ei ollut verrokkiryhmää, ei voida varmuudella tietää, johtuiko remission jatkuminen yksinomaan E-EPAsta, vai olisiko se jatkunut muutoinkin.

Tutkimus osoitti kuitenkin, että E-EPAn anto voi olla hyvinkin hyöyllistä lasten suolitulehduksen hoitoa, koska nykyinen käypä hoito (lääkitys) aiheuttaa usein vakavia sivuvaikutuksia.
"

Uusi englantilais-italialainen raportti (3) vahvistaa näkemystä, jonka mukaan tautia kannattaa hoitaa väkevöidyllä kalaöljyllä.

1. Shimizu T, Fujii T, Suzuki R, et al. Effects of highly purified eicosapentaenoic acid on erythrocyte fatty acid composition and leukocyte and colonic mucosa leukotriene B4 production in children with ulcerative colitis. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2003 Nov;37(5):581-5. [PubMed]
2. Gil Á. Is eicosapentaenoic acid usefull in the treatment of ulcerative colitis in children?J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2003 Nov;37(5):581-5.
3. Papadia C, Coruzzi A, Montana C, Di Mario F, Franzè A, Forbes A. Omega-3 fatty acids in the maintenance of ulcerative colitis. JRSM Short Rep. 2010 Jun 30;1(1):15. Free Full Text

Tri Tolosen kommentti:

Tohtori Charles N. Serhanin johtamat Harvardin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet EPA-rasvahapon vaikutusmekanismia tulehdustaudeissa. Se on ilmeisesti resolviini E1, jota elimistö tekee EPAsta (lue lisää). Tutkimuksista voidaan päätellä, että E-EPAa tulisi antaa hoidoksi kaikissa tulehdustaudeissa ja että E-EPA on täysin turvallista lapsillekin suurina päiväannoksina.