Aivokuvista tietoa ADHD:stä

Kuusi prosenttia kouluikäisistä lapsista potee tarkkaavaisuus- ja ylivilkkausoireyhtymää (ADHD). Uusi magneeettikuvausmenetelmä (high-resolution magnetic resonance imagining) löytää aivoista ADHD:lle tyypillisiä muutoksia, raportoi neurologian professori Elizabeth Sowellin työryhmä Kalifornian yliopistosta tämän päivän Lancetissa.

ADHD:hen ei ole vielä keksitty parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan hillitä ja lieventää lääkehoidon sekä neuropsykologisen terapian avulla, kirjoittavat tutkijat. "Uudet löydökset auttavat meitä ymmärtämään missä kohdissa aivoja hoitoaineet vaikuttavat. Havainnot voivat edistää uusien hoitojen kehittämisessä", kommentoi tutkimusta Bradley Peterson, joka toimii psykiatrian apulaisprofessorina Columbian yliopistossa New Yorkissa.

Tutkimuksessa verrattiin 27 ADHD-lapsen ja -nuoren aivokuvia 46 verrokin kuviin. ADHD-potilaista 15 käytti Ritalinia, joka on saattanut olla sekoittava tekijä, kirjoittavat tutkijat (sillä Ritalin aiheuttaa myös aivomuutoksia). "ADHD:ssä todettiin muutoksia niissä aivojen osissa, jotka kontrolloivat keskittymiskykyä ja ehkäisevät impulsiivista käytöstä. Impulsiivisen käytöksen hallinnan puute onkin useimmiten kliinisesti eniten ongelmia aiheuttava ADHD:n oire", Peterson sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa tänään.

Tri Tolosen kommentti:

Lancetin raportissa ei puhuta mitään ADHD:n ravitsemushoidosta, mutta sitäkin on maailmalla tutkittu paljon. Lastenneurologian apulaisprofessori Michael Chezin johtamassa klinikassa annetaan autistisille ja ADHD-lapsille karnosiinia, joka tuottaa aivoissa homokarnosiinia ja siitä edelleen gamma-aminovoihappoa (GABAa). Se on aivojen tärkein epäsosiaalista käytöstä estävä välittäjäaine. Siksi karnosiinista saattaa olla hyötyä myös ADHD:ssä. Kalaöljystä tunnettu rasvahappo EPA tuottaa aivoissa eikosanoideja, joista syntyy välittäjäaineita. EPAsta (ja muistakin lisäravinteista) saattaa olla hyötyä ADHD:n täydentävänä hoitona.

ADHD:n ravitsemushoidosta
ADHD-Ravitsemushoito