ADHD: Ritalinin ja ravitsemushoidon vertailututkimus

Monipuolinen lisäravinnehoito voi olla yhtä tehokasta kuin Ritalin. Yhdysvaltain lääkevirasto varoitti kesäkuussa 2005 uusista Ritalinin sivuvaikutuksista.

Suomessakin käydään nyt vilkasta julkista keskustelua siitä, tulisiko ADHD:tä hoitaa stimulanttilääkkeillä vai ravitsemuhoidolla vaiko molemmilla. Helsingin yliopiston lastenneurologian professori Lennart von Wendt sanoi TV1:n Silminnäkijä-ohjelmassa, ettei stimulanttilääkitys ole ADHD:n ensisijainen hoitomuoto. Hänen mukaansa ainakaan 90 % ADHD-lapsista ei tarvitse stimulantteja, vaan heitä tulisi hoitaa muilla tavoilla.

Itse olen ehdottanut jo pitkään, että yhtenä ensisijaisena hoitomuotona tulisi kokeilla monipuolista ravitsemushoitoa, ja ellei se – yhdessä terapian ja erityisopetuksen kanssa puolen vuoden kuluessa auta, voitaisiin harkita stimulantteja.

Yhdysvalloissa lastenpsykiatrit ovat tutkineet ravitsemushoitoa ja verranneet sen tehoa Ritaliniin; ne näyttävät olevan yhtä tehokkaita.

Tutkimus

ADHD-lapsia hoidettiin Bostonissa lastenpsykiatrian osastolla joko Ritalinilla (10 lasta) tai ravitsemushoidolla (10 lasta). Molempien ryhmien lapset osoittivat merkittävää edistymistä lähtötilanteeseen nähden. Arviointissa käytettiin useita menetelmiä:
Intermediate Visual amd Auditory Continuous Performance-test (IVA/CPT),
WINKS two-way analysis of variance with repeated measures
Tukey multiple comparisons.

Ravintolisät

Tässä tutkimuksessa lapsile annettiin vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kasviantioksidantteja, aminohappoja, välttämättömiä rasvahappoja, fosfolipideja ja maitohappobakteereja. Siis hyvin monipuolinen ravintolisien yhdistelmä.

Tutkijat perustelivat monipuolista lisäravinnecocktailia sillä, että ADHD:n taustalla vaikuttaa vähintään 8 riskitekijää: ruoka- ja lisäaineallergiat, raskasmetallit ja muut ympäristömyrkyt, ruokavalion proteiini- ja hiilihydraattipitoisuus, B-vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden sekä välttämättömien rasvahappojen puute, kilpirauhasen toimintahäiriöt ja B-vitamiinin puute.

Päätelmät

"Nämä löydökset tukevat käsitystä, jonka mukaan ravitsemushoito parantaa tarkkaavaisuutta ja itsehillintää ADHD-lasten parissa. Ravitsemushoito saattaa olla yhtä tehokasta kuin Ritalin-hoito", kirjoittavat tutkijat (1).

Samat tutkijat ovat julkaisseet myös toisen tutkimuksen ADHD-lapsista (2). Tutkijoiden työpaikka on Pediatric Psychopharmacology Unit (ACC 725), Massachusetts General Hospital, Boston, USA. Tutkimuksen voi lukea kokonaan klikkaamalla tähän. Siitä ilmenevät tarkoin käytetyt yhdisteet ja niiden annostelut.

Tri Tolosen kommentti

Tutkimus on ilmeisesti sisäisesti validi (pätevä). Toisin sanoen tulokset ovat oikeat aineiston sisällä. Ulkoisen validiteetin osoittaminen vaatisi vielä lisää tutkimusta. Ulkoisella validiteetilla tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin tulokset voidaan yleistää tutkimusaineiston ulkopuoliseen väestöön eli muihin – esimerkiksi eri ikäisiin suomalaisiin – ADHD-potilaisiin.

Englannissa Oxfordin yliopistossa Alexandra Richarsonin johdolla tehty 41 ADHD-lapsen 12 viikon ravitsemushoitotutkimus (3) vahvistaa näitä amerikkalaisten tutkijoiden havaintoja: Rasvahappohoito on ilmeisen tehokasta ainakin osalla ADHD-potilaista. Tutkimusten mukaan ADHD:ssa tarvitaan EPA-rasvahappoa päivittäin vähintään 500 mg, mikä on noin 10-kertaa enemän kuin lapset normaalisti saavat ruoasta. Suosittelen E-EPAa ja sen kera karnosiinia (400–800 mg/vrk). Turkissa valmistunut tutkimus osoitti, että reilu päivittäinen sinkkilisä voi olla tehokas ADHD:n hoidossa (4).

1. Harding KL, Judah RD, Gant C. Outcome-based comparison of Ritalin versus food-supplement treated children with AD/HD. Altern Med Rev. 2003 Aug;8(3):319-30. [PubMed]
2. Spencer TJ, Biederman J, Harding M, et al. Growth deficits in ADHD children revisited: evidence for disorder-associated growth delays? J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 1996;35(11):1460-9. [PubMed]
3. Richardson AJ et al. A randomized double-blind, placebo-controlled study of the effects of supplementation with highly unsaturated fatty acids on ADHD-related symtoms in children with specific learning difficulties. Prog Neuropsychopharmacol Psychiatry 2002; 25: 233-239. [PubMed]
4. Bilici M, Yildirim F, Kandil S, et al. Double-blind, placebo-controlled study of zinc sulfate in the treatment of attention deficit hyperactivity disorder. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2004;28(1):181 [PubMed]


Ritalinista geenimuutoksia
Ritalin on "leikkikentän uusi vaara"
Ritalinin turvallisuus puhuttaa
ADHD ja epilepsia
ADHD:n täydentävä ravitsemushoito
ADHD-Oireyhtymä