Ravinnon merkitys mielenterveydelle

Psykiatria laiminlyö ravitsemuslääketiedettä, kirjoittaa englantilainen psykiatrian professori Malcom Peet.

Ravintotekijöillä tiedetään olevan suuri merkitys elimellisille sairauksille, kuten diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille, mutta ravitsemuslääketiede on laiminlyöty psykiatriassa, kirjoittaa englantilaisen Sheffieldin yliopiston psykiatrian apulaisprofessori, Malcolm Peet arvovaltaisessa tiedelehdessä, British Journal of Psychiatryssa. Hän toimii nykyisin psykiatrina Sheffieldin Swallownests Court Hospitalissa.

Peetin työryhmä on julkaissut uraa uurtavia tieteellisiä tutkimuksia ja kalaöljyn omega-3-rasvahappojen – erityisesti E-EPAn – vaikutuksesta skitsofreniaan. Tällä kertaa hän on tehnyt ekologisen analyysin kansallisten ruokatapojen ja eri kansakunnissa vallitsevien erojen vaikutuksta skitsofreniaan ja masennukseen.

Runsas sokerin ja muiden nopeasti vereen imeytyvien – korkean glykemiakuorman – hiilihydraattien ja maitotaloustuotteiden käyttö näyttää liittyvän skitsofrenian ilmaantuvuuteen. Vähäinen kalan ja muun meriruoan vähäinen käyttö taas näyttää liittyvän masennuksen yleisyyteen, sano Peet.

Nämä samat mielisairauksien "ravitsemukselliset ennusmerkit" liittyvät myös sydän- ja verisuonitauteihin sekä sokeritautiin, sanoo Peet. Kaiken lisäksi sydän- ja verusuonitaudit ovat tavallista yleisempiä masentuneiden keskuudessa. Tulosten valossa näyttää siltä, että ruokavaliolla on suuri merkitys sekä elimellisissä sairauksissa että mielenterveyongelmissa.

Peet M. International variations in the outcome of schizophrenia and the prevalence of depression in relation to national dietary practices: an ecological analysis. Br J Psychiatry. 2004;184(5):404-8. [PubMed]

Uutisraportti Peetin analyysistä englanniksi

Peetin muita julkaisuja samasta aiheesta

Peet M. Eicosapentaenoic acid in the treatment of schizophrenia and depression: rationale and preliminary double-blind clinical trial results. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2003;69(6):477-85. [PubMed]
Peet M, Horrobin DF. A dose-ranging study of the effects of ethyl-eicosapentaenoate in patients with ongoing depression despite apparently adequate treatment with standard drugs. Arch Gen Psychiatry. 2002 Oct;59(10):913-9. [PubMed]
Peet M, Horrobin DF; E-E Multicentre Study Group. A dose-ranging exploratory study of the effects of ethyl-eicosapentaenoate in patients with persistent schizophrenic symptoms. J Psychiatr Res. 2002;36(1):7-18. [PubMed]
Peet M, Brind J, Ramchand CN, Shah S, Vankar GK. Two double-blind placebo-controlled pilot studies of eicosapentaenoic acid in the treatment of schizophrenia. Schizophr Res. 2001;49(3):243-51. (Medline)
Peet M, Laugharne J, Horrobin DF et al. Depleted red cell membrane essential fatty acids in drug treated schizophrenic patients. J Psyhiatr Res 1995;29:227-232