E-EPA paransi raskausmasennuksen

Joka viides nainen potee masennusta raskauden aikana ja/tai synnytyksen jälkeen. Yhtenä syytekijänä pidetään sitä, että sikiö verottaa äidin elimistöstä vitamiineja, hivenaineita (etenkin sinkkiä) ja omega-3-rasvahappoja. Aivojen kuvantamistutkimusten mukaan äidin aivot kutistuvat tilapäisesti 27. raskausviikosta alkaen, jolloin sikiön aivot alkavat suureta. Ravintoaineiden puute voi aiheuttaa äidin masennusta tai myötävaikuttaa sen kehittymiseen. Johtava psykiatrien ammattilehti – American Journal of Psychiatry – julkaisi harvinaisen tapausselostuksen E-EPA-hoidosta.

Lääketieteen laatulehdet eivät yleensä enää julkaise yksittäisiä potilastapauksia, jolleivät ne ole poikkeuksellisen kiinnostavia ja uusia hoitouria aukovia. Johtava psykiatrien ammattilehti American Journal of Psychiatry julkaisi kuitenkin tällaisen tapausselostuksen. Siinä kalaöljystä tyhjiötislaamalla valmistettu etyyli-EPA (E-EPA) paransi nopeasti uusiutuneen raskausajan masennuksen (1).

Edellisen raskauden jälkeen nainen oli sairastanut yhdeksän kuukautta kestäneen masennuksen, josta hän toipui ilman lääkehoitoa. Sitten masennus uusiutui kaksi kertaa – nainen ei ollut tuolloin vielä uudelleen raskaana – ja hän toipui saatuaan paroksetiinihoitoa (Suomessa Seroxat). Mutta sitten hän alkoi jälleen odottaa ja sairastui masennukseen. Nainen ei halunnut ottaa lääkettä, koska pelkäsi sen vahingoittavan lasta. Niinpä hoitava lääkäri tarjosi hänelle omega-3-hoitoa, josta lääkärillä oli ennestään hyviä kokemuksia.

Hoidoksi annettiin 4 g/vrk etyyli-EPAa (E-EPAa) ja 2 g/vrk DHA-rasvahappoa. [Raportissa huomautetaan, että E-EPA-annos vastasi 24 tavallista kalaöljykapselia.] Potilaalle tehtiin viikoittain Hamiltonin masennustesti (HAM-D), jonka tulos oli aluksi 29. Tulokset alkoivat parantua merkittävästi neljän viikon kuluttua omega-3-rasvahappojen nauttimisesta siten, että 6 viikossa tulos oli 10, jolloin potilaan katsottiin olevan remissiossa (oireettomassa vaiheessa). Kymmenessä viikossa tulos laski vielä seitsemään.

Johtuiko paraneminen omega-3-rasvahapoista?
Lääkärin vastaus oli kyllä. Hän oli tavannut potilaan viikoittain 6 kertaa ennen omega-3-hoitoa, eikä potilaan tila ollut alkanut parantua pelkästään lääkärin tapaamisten ansiosta. Potilas ei ollut aikaisemmin parantunut itsestään yhtä nopeasti kuin nyt kalaöljyhoidossa – jo neljästä viikosta alkaen. Nyt julkaistu tapaus on sopusoinnussa muiden psykiatrien E-EPAsta saaman kokemuksen kanssa.

Psykiatrian apulaisprofessori Victoria Hendrick (University of California, Los Angeles, Neuropsychiatric Institute) selostaa tätä tutkimusta ja muita raskausajan masennushoitokeinoja artikkelissaan, jonka voi lukea netistä (2). Muutkin tutkijat suosittavat omega-3-rasvahappoja naisille läpi koko raskausajan (3).

Uusi 12 erillistutkimuksen meta-analyysi vahvistaa, että kalaöljy ehkäisee ja hoitaa raskaus- ja imetysajan masennusta (Lin ym. 2017).

1. Chiu CC, Huang SY, Shen WW, Su KP. Omega-3 fatty acids for depression in pregnancy (Letter). Am J Psychiatry. 2003 Feb;160(2):385. [Free full text]
2. Hendrick Victoria. Alternative treatments for postpartum depression. Psychiatric Times 2003;20; 8 [Full text]
3. Gallagher S. Omega 3 oils and pregnancy. Midwifery Today Int Midwife. 2004 Spring;(69):26-31. Review. [PubMed]
4. Lin P-Y, Chang C-H, Foong-Fong Chong M, et al. Polyunsaturated Fatty Acids in Perinatal Depression: A Systematic Review and Meta-analysis. Biological Pyschiatry. 2017;82 (8), 560–569. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.biopsych.2017.02.1182

Omega-3-tutkimuksia masennuksessa (taulukko)