Masennus ja kalaöljy

Taiwanilainen tutkimus vahvistaa aikaisempia havaintoja: Kalaöljy tehoaa masennukseen

Harvardin yliopisto julkaisi vuonna 1999 ensimmäiset mullistavat tulokset kalaöljyn bipolaarista masennusta parantavasta vaikutuksesta. Sen jälkeen on kalaöljytutkimuksia julkaistu monista maista niin uni- kuin bipolaarisesa masennuksessa (myös raskauden aikana ja sen jälkeen). Uusin tutkimus tulee nyt Taiwanista. Se julkaistiin elokuun European Neuropsychopharmacology -lehdessä (1).

Tutkijat muistuttavat aluksi mieliin, että masennuspotilaiden punasolujen, veriplasman ja muiden kudosten rasvahappokostumus on epänormaali: Kudoksissa on tavallista vähemmän kalaöljystä tunnettuja EPA ja DHA-rasvahappoja. Pieni pitoisuus kuvastaa usein potilaiden ruokailutapoja. Toisin sanoen he eivät ole syöneet riittävästi kalaa.

Tähän 8 viikon tutkimukseen valittiin 28 syvästä masennuksesta kärsivää potilasta, joista puolet sai 9.6 grammaa omega-3-rasvahappoja (kalaöljyä) ja puolet vastaavaa lumevalmistetta.

Kalaöljyä saaneiden potilaiden tila parani merkitsevästi verrokkeja nopeammin. Arvioinnissa käytettiin psykiatriassa yleistä Hamiltonin arviointiasteikkoa (Hamilton Rating Scale for Depression). Mitään sivuvaikutuksia ei raportoitu, vaikka päiväannos oli melko suuri. "Kalaöljyn käyttö parantaa hoidon ennustetta", päättelevät tutkijat.

Sama psykiatriryhmä osoitti jo aikaisemmin, että kalaöljy tehoaa bipolaariseen masennukseen (2) sekä raskauden aikaiseen masennukseen (3).

1. Su KP, Huang SY, Chiu CC, Shen WW. Omega-3 fatty acids in major depressive disorder. A preliminary double-blind, placebo-controlled trial. Eur Neuropsychopharmacol. 2003 Aug;13(4):267-71.[ Abstract]
2. Su PK Shen WW, Huang SY. Are omega3 fatty acids beneficial in depression but not mania? Arch Gen Psychiatry 2000;57(7):716-7.
3. Chiu CC, Huang SY, Shen WW, Su KP. Omega-3 fatty acids for depression in pregnancy. Am J Psychiatry. 2003;160(4):810. [Letter]

Tri Tolosen kommentti

Näyttö kalaöljyn tehosta masennuksen hoidossa on jo niin vankkaa, että Yhdysvaltain Psykiatriliitto suosittaa sitä täydentäväksi hoidoksi masennukseen ja bilopaariseen mielitautiin. Masennuksen ravitsemushoidossa kannattaa käyttää myös karnosiinia ja eräitä muitakin ravintolisiä, kuten alla olevasta linkistä ilmenee.

Masennuksen ravitsemushoito
E-EPA-tutkimuksia masennuksessa