Ikääntyvien masennus ja kalaöljy

Rotterdamin tutkimus todistaa: kalaöljy suojaa masennusta vastaan

Jo pitkään on uskottu, että kalaöljyn omega-3- (eli n-3-) rasvahapot ehkäisevät masennusta. Syy-yhteyden varmistamiseksi tehdään eri puolilla maailmaa väestötutkimuksia - myös Suomessa. Nyt maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti julkaisi hollantilaisen Rotterdamin tutkimuksen tulokset. Niiden mukaan kalaöljy antaa suojaa masennusta vastaan.

Tutkimukseen osallistui 3884 kotonaan asuvaa noin 60-vuotiasta aikuista. Psykiatri oli diagnosoinut masennusoireita 264:llä ja lisäksi varsinaisen masennuksen 106:lla. Heiltä otettiin verikoe, josta analysoitiin n-3- ja n-6-rasvahapot ja niiden keskinäiset suhteet. Lukemia verrattiin 461 samasta aineistosta satunnaisesti valitun terveen verrokin veriarvoihin.

Lisäksi selvitettiin, oliko veren rasvahappojen pitoisuudella jotakin yhteyttä valtimonkovetustautiin (arterioskleroosiin) tai C-reaktiiviseen proteiiniin (CRP), joka kuvaa elimistössä vallitsevaa tulehdustilaa. CRP on usein koholla myös masennuksessa.

Masentuneilla n-6/n-3 -suhde oli suurempi kuin terveillä, mutta erot yksittäisissä rasvahapoissa olivat verrattain pieniä. Vinoutunut n-6- ja n-3-rasvahappoperheiden suhde merkitsee, että masentuneet olivat syöneet liian vähän kalaa suhteessa kasvi- ja liharuokiin.

Tutkijat päättelivät, että rasvahapoilla on merkitystä masennuksen synnyssä ja sen vaikeusasteessa. Masentuneiden matalat kalaöljyn rasvahappojen pitoisuudet veressä eivät johtuneet valtimonkovetustaudista tai muista sekottavista tekijöistä. Tulos viittaa suoraan syy-yhteyteen vähäisen kalaöljyn saannin ja masennuksen välillä.

Tiemeier H, van Tuijl HR, Hofman A et al. Plasma fatty acid composition and depression are associated in the elderly: the Rotterdam Study. Am J Clin Nutr 2003 78: 40-46. [Abstract]

Samassa lehdessä julkaistiin Kuopion yliopiston tutkimus, jonka mukaan kalaöljyn n-3-rasvahapot vähentävät merkittävästi sydänpotilaiden kuolemanvaaraa. Tutkimuksessa seurattiin 5 vuoden ajan 285 miestä ja 130 naista, joilla oli diagnosoitu sydäntauti.

Arja T Erkkilä, Seppo Lehto, Kalevi Pyörälä, and Matti IJ Uusitupa. n-3 Fatty acids and 5-y risks of death and cardiovascular disease events in patients with coronary artery disease Am J Clin Nutr 2003 78: 65-71 [Abstract].

E-EPA paransi lääkeresistentin masennuksen
Masennus: E-EPA auttaa
Foolihappokin auttaa masennukseen
Masennuslääke voi ajaa itsemurhaan
Välttämättömät rasvahapot