Masennus ja diabetes liittyvät toisiinsa

Krooniset taudit pyrkivät kasaantumaan samoihin ihmisiin. Syynä ovat hyvinkin erilaisten sairauksien yhteiset biokemialliset syntymekanismit, hapetusstressi ja tulehdus. Psyykenlääkkeet aiheuttavat lihomista ja muita tauteja.

Diabetes ja masennus liittyvät toisiinsa, ilmenee uudesta Johns Hopskinsin yliopiston tutkimuksesta. Tohtori Lawrence J. Appelin työryhmä seurasi yli 11 000 aikuisen terveydentilaa kuusi vuotta. Seurannan alkaessa kellään heistä ei ollut diabetestä, mutta sen aikana yli 700 sairastui siihen. Tutkimus julkaistiin helmikuussa johtavassa diabetes-lehdessä Diabetes Care.

Tutkijat kysyivät väsymyksen, masennuksen, toivottomuuden tunteiden, seksuaalisen halun puutteen, ärtyneisyysoireiden ja unihäiriöiden esiintymistä sairastuneilta ja terveenä pysyneiltä. Eniten masennusta ja siihen liittyviä muita oireita raportoineet olivat sairastuneet muita useammin diabetekseen.

Tutkijat esittävät ainakin neljä eri mahdollisuutta, miksi diabetes liittyy masennukseen. Syinä voivat olla, että masentuneet ihmiset eivät noudata ravinto- ja painosuosituksia, he eivät harrasta kuntoliikuntaa, eivätkä noudata lääkitysohjeita. Lihavuus liittyy voimakkaasti tyypin 2 diabetekseen. Masesnuslääkkeet lisäävät tunnetusti lihavuutta. Muina syinä tutkijat mainitsevat vielä sosiaaliluokan ja hormonaaliset muutokset.

Tri Tolosen kommentti

Lihavuus, masennus ja diabetes. Siinä suomalaisten kolme suurta kansantautia, jotka kaikki liittyvät toisiinsa ja vuorovaikuttavat. Yhteisinä nimittäjinä ovat vapaat radikaalit ja niiden aiheuttama hapetusstressi sekä hiljaa kytevä krooninen tulehdustila, inflammaatio. Tulehdus ilmenee mm. veren tulehdusmarkkereiden lisääntymisenä. Tällaisia ovat muun muassa C-reaktiivinen proteiini (CRP), leptiini, interleukiinit ja tuumorinekroositekijä-alfa (TNF-alfa).

Eilen NEJM:ssä ilmestyneessä tutkimuksessa osoitettiin, että insuliiniresistenssi johtuu lihassolujen rasvahappohäiriöstä; se puolestaan aiheuttaa myös kroonista tulehdusta. Jo pitkään on tiedetty, että lihavuus, verisuonitaudit ja verenpainetauti ovat tulehdustiloja.

Kaikki tällaiset udet tutkimustulokset vahvistavat sitä käsitystä, etä kaikkia kroonisia airauksia voidaan ehkäistä ja niiden kulkua hillitä nauttimalla ruoan lisänä antioksidantteja (esimerkiksi karnosiinia, C- ja E-vitamiinia ja kalsiumpyruvaattia) ja tulehdusta hillitseviä välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti kala- ja helokkiöljyä. Tehokkain kalaöljyvalmiste on farmaseuttinen etyyli-EPA (E-EPA).

Masennus on koko elimistön tulehdustauti
E-EPA paransi lääkeresistentin masennuksen
Kaksoissokkotutkimus: E-EPA on tehokasta masennuksessa
Psyykenlääkkeistä diabetestä, lihavuutta ja sydäntauteja