E-EPA esillä Suomen Lääkärilehdessä

Turun yliopiston psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä 12.8.2005 psykoosiriskissä olevien ihmisten hoidosta E-EPAlla mm. näin:

"Uutta ajattelutapaa biologisen hoidon osalta edustavat neuroprotektiivisten aineiden tai kalarasvahappojen käyttö psykoottisten häiriöiden ja potentiaalisesti prodromaalioireilun [varhaisoireilun] hoidossa. Muun muassa litiumin, lamotrigiinin, glysiinin ja C- tai E-vitamiinien tutkimista on ehdotettu. Kiinnostava mahdollisuus on rasvahappojen, mm. eikosapentaeenihapon (E-EPA) käyttäminen varhaisoireilun lääkinnällisessä hoidossa, sillä kysymyksessä on elimistön normaalistikin tarvitsema ravintoaine, joka on sivuvaikutusten ja lääkeaineinteraktioiden osalta pääosin ongelmaton. Näyttöä E-EPA:n käyttökelpoisuudesta muun lääkehoidon lisänä on olemassa sekä depression että skitsofrenian osalta."

Heinimaa M, Svirskis T. Kuinka hoitaa psykoosiriskissä olevaa? Suomen Lääkärilehti 2005;30–32 (3003-8).

Belgialaisen Louvainin yliopiston psykiatrian klinikan lääkärit kirjoittavat nyt, vuonna 2011, että nuorten psykoosiriskissä olevien nuorten diagnosointi on parantunut viimeisten 6 vuoden aikana. Koska näillä nuorilla on usein omega-3-rasvahappojen puute, se tulisi tutkia ja hoitaa kuntoon.

Mees L, Zdanowicz N, Reynaert C, Jacques D. Adolescents and young adults at ultrahigh risk of psychosis: detection, prediction and treatment. A review of current knowledge. Psychiatria Danubina. 2011 Sep;23 Suppl 1:S118-22.

Tri Tolosen huomautus:

Ajattelutapaa tai selitysmallia kutsutaan tieteessä paradigmaksi. Neuroprotektiivisiin eli hermoja suojaaviin aineisiin kuuluu mm. karnosiini.

Englantilainen psykiatri Agnes Ayton esitelmöi Helsingissä 15.9.2005 ravitsemuksen merkityksestä mielenterveydelle. Hän kannatti samoja periaatteita kuin Heinimaa ja Svirskis.

Omega-3-rasvahappojen merkitys mielenterveyteen nyt tapetilla lääketieteessä. Tässä kahden johtavan psykiatrian alan lehden katsauksta aiheeseen.

Parker G, Gibson NA, Brotchie H et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. American Journal of Psychiatry 2006;163(6):969-78 [Free Full Text]
Hallahan B, Garland MR. Essential fatty acids and mental health. British Journal of Psychiatry.2005;186:275–277 [Free Full Text, pdf]

EPAn vaikutuksia aivoissa
Lääkelaitoksen mielipide E-EPAsta
Amerikkalaisten huippupsykiatrien suositukset