Psyykenlääkkeistä diabetestä, ylipainoa ja sydäntautia

Neljä arvovaltaista organisaatiota antoi varoituksen yleisesti psyykelääkkeistä. Nyt myös Cymbaltan on todettu nostavan verensokeria.

Yleisessä käytössä olevat psykiatriset lääkkeet lihottavat ja lisäävät riskiä sairastua diabetekseen ja ne kohottavat kolesterolia, mikä lisää sydäntaudin vaaraa, kirjoittaa maailman johtava diabetes-lehti Diabetes Care (helmikuu 2004).

Varoituksen takana ovat arvostetut järjestöt

American Diabetes Association
American Psychiatric Association
American Association of Clinical Endocrinologists
North American Association for the Study of Obesity.

Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin merkittävät lääketieteelliset järjestöt kiinnittävät näin vakavaa huomiota lääkkeiden "uusiin" sivuvaikutuksiin.

Kyseessä ovat tavanomaiset psyykenlääkkeet, joita Suomessakin määrätään yleisesti uni- ja bipolaariseen masennukseen, skitsofreniaan, dementiaan, autismiin ja kehityshäiriöihin. Niiden maailmanlaajuiset markkinat ovat yli 8 miljardia dollaria vuodessa. Muutamat lääketehtaat, mutta eivät kaikki, ovat jo kirjoittanet varoituksia lääkepurkkeihin.

Kuusi yleisimmin käytettyä psykenlääkettä, joista järjestöt varoittivat:

Clozaril (Novartis AG)
Risperdal (Johnson & Johnson)
Zyprexa (Eli Lilly and Co.)
Seroquel (AstraZeneca)l
Geodon (Pfizer Inc.)
Abilify (Bristol-Myers Squibb Co.).

Suurimmat riskit aiheutuvat Zyprexan ja Clozarilin käytöstä. Lausunto on ollut esillä Reutersin ja muiden suurten toimistojen uutisissa.

Cymbalta voi heikentää verensokerin hallintaa, kirjoittaa tammikuun 2007 Diabetes Care -lehti. Cymbaltan valmistajan – Eli Lilly & Co – palveluksessa oleva tohtori Thomas Hardy (Indianapolis) työtovereineen kokosi yhteen tiedot kolmesta kliinisestä tutkimuksesta, jossa oli selvitetty duloksetiinilla hoidettujen diabeettista hermokipua potevien (N=1024) potilaiden painoa, verensokeria ja kolesterolia. Lyhytkestoiseen (12 viikon) duloksetiinihoitoon liittyi kohtalainen verensokerin nousu, mutta HbAc1 (sokeroitunut hemoglobiini eli ns. pitkä sokeri) ei noussut merkitsevästi. Pitkäaikainen lääkehoito (15 kuukautta) kuitenkin nosti HbAc1-arvoja, mikä merkitsee sokeritasapainon huonontumista. Samalla "hyvä" HDL-kolesteroli lisäntyi tilastollisesti merkitsevästi. Potilaiden paino aleni lyhytaikaisessa, mutta lisääntyi hiukan pitkäaikaisessa lääkehoidossa. "Toivomme, että nämä löydökset auttavat lääkäreitä tekemään oikeita päätöksiä duloksetiinin eduista ja haitoissa heidän hoitaessaan potilaita, jotka hakevat apua kivuliaaseen diabeettiseen neuropatiaan", kirjoittavat tutkijat (lue raportti).