Ravintolisät mukaan diabeteksen ja sepelvaltimotaudin hoitoon

"Tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotaudin ehkäiseminen Suomessa on tehotonta, koska valistuksessa tukeudutaan vanhentuneisiin tutkimuksiin ja auktoriteetteihin", kirjoittaa lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Kuusela Suomen Lääkärilehdessä. Hän ehdottaa, että perinteisiin hoitoihin lisättäisiin neljäs tukipilari, ravintolisät: E-EPA, karnosiini ja benfotiamiini.

"Valtimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen hoito- ja elämänohjausmallia olisikin nyt laajennettava niin, että huomioon otettaisiin ravitsemus, lääkitys, liikunta ja ravintolisät", Kuusela kirjoittaa. Hän asettaa nykyiset diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon annetut ravitsemussuositukset kyseenalaisiksi.

"Omega-3-rasvahapot näyttävät ehkäisevän metabolian [aineenvaihdunnan] häiriöihin liittyvää proinflammatorista [tulehdusta aiheuttavaa] aineenvaihduntaa. JELIS-tutkimus puoltaa etyyliesteröidyn eikosapentaeenihapon [E-EPAn] käyttöä sydänkohtausten ehkäisemisessä ja jo alkaneen taudin ennusteen parantamisessa. Tarvittava päiväannos on selvästi suurempi kuin perinteisesti on ajateltu kalaravintoa suositeltaessa.

"Karnosiini on luonnon oma antioksidantti, josta on näyttöä sekä proteiinien että lipoproteiinien sekeroitumisen hillitsijänä. Lisäksi karnosiini suojannee LDL-kolesterolia hapettumiselta. [LDL-kolesteroli takertuu valtimoiden sisäpintaan ainoastaan hapettuneessa tai sokeroituneessa muodossaan.]

"Mielenkiintoinen 'uutuus' on rasvaliukoinen B1-vitamiini, benfotiamiini, varsinkin diabeettisen retino- ja neuropatian ehkäisyssä ja hillitsemisessä", Kuusela kirjoittaa. Retinopatia tarkoittaa verkkokalvon ja neuropatia hermoston vauriota.

Timo Kuusela: Aineenvaihduntasairauksien hälyttävä lisääntyminen vaatii nykyisten ravintosuositusten kyseenalaistamista. Suomen Lääkärilehti 2007;35, 3087–9.

Aiheeseen liittyviä uusia tutkimuksia:

Kromista sittenkin hyötyä diabeteksen hoidossa
Sinkin puute lisää diabeetikon sydänkuoleman riskiä
Diabeetikolle glykaation estäjiä
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskiä
Diabeetikoilla huomattavaa B1-vitamiinin puutetta
Benfotiamiinia diabeettisen neuropatian hoitoon
Tri Tolosen kromikatsaus
Indianan yliopisto: Karnosiini suojaa sydäntä
Diabeteksen täydentävä ravitsemushoito