Karnosiini suojaa kuuloa

Neurologit kutsuvat karnosiinia hermojen suoja-aineeksi, neuroprotektantiksi. Se edistää aivoissa hermojen välittäjäaineiden toimintaa. Uuden rottakokeen mukaan karnosiini vaikuttaa lupaavalta aineelta kuulon heikkenemisen ehkäisyyn. Karnosiini suojaa kuuloa antibioottien myrkyllisiltä vaikutuksilta. Karnosiini on myös palauttanut kahden miehen ja yhden naispuolisen suomalaisen eläinlääkärin kauan sitten hävinneet haju-ja makuaistit.

Venäläiset tiedemiehet eristivät karnosiinin lihaksesta vuonna 1900. Sitä on tutkittu sen jälkeen niin idässä kuin lännessä. Suomeen karnosiini tuli lisäravinteena vasta keväällä 2003. Hyvän käyttäjäpalautteen perusteella luontaistuotekauppiaat valitsivat karnosiinituotteen vuoden 2004 terveystuotteeksi. Nyt venäläiset tutkijat ovat osoittaneet rotilla, että karnosiini ehkäisee kuulon huononemista.

Wistar-rotille aiheutettiin kokeellisia kuulovammoja, mutta niitä voitiin ehkäistä ruiskuttamalla koe-eläimiin karnosiinia 200 mg/kg puoli tuntia ennen kuulovamman aiheuttamista. Karnosiini esti sisäkorvan kuuloelimen (cochlean) värekarvasolujen vaurioitumista.

Karnosiini tarjosi sisäkorvan tarvitseman antioksidanttisuojan ja ehkäisi lipidiperoksidaatiotuotteiden synnyn sekä sisäkorvan cochleassa että aivokuoren ohimolohkon kuuloalueella. "Karnosiini on hyvin lupaava yhdiste kuulon suiojauksessa", päättelevät tutkijat. Toisen uuden tutkimuksen mukaan karnosiini suojaa kuuloa antibiootin myrkyllisiltä vaikutuksilta (Bull Exp Biol Med. 2004 Oct;138(4):361-4).

Zhuravskii SG, Aleksandrova LA, Ivanov et al. Protective effect of carnosine on excitable structures of the auditory apparatus in albino rats with acute acoustic trauma. Bull Exp Biol Med. 2004;137(1):98-102. [PubMed]


Karnosiini – tohtori Tolosen katsausartikkeli