Karnosiinia kuntoilijoille, urheilijoille ja kaikille ikääntyville

Karnosiini on vilkkaan tutkimuksen kohteena kaikkialla. Tsekkilääkärit suosittelevat sitä – muiden ravintolisien kera – urheilijoille ja tavallisille ikääntyville ihmisille. Karnosiinin käyttö ei ole dopingia.

Urheilusuoritus tuottaa elimistössä runsaasti ylimääräisiä vapaita radikaaleja ja niistä aiheutuu hapetusstressiä. Suurin syy hapetusstressiin on reperfusio eli verenvirtauksen voimakas lisääntyminen siirryttäessä lepotilasta fyysiseen kuormitukseen, jossa tuotetaan suuria määriä energiaa synnyttävää ATP:tä. Samalla elimistö koettaa päästä eroon denaturoituneista valkosoluista ja verenkiertoon tulleesta vapaasta raudasta, joka on hapettava tekijä, pro-oksidantti. Kuormitus ja hapetusstressi vaurioittavat solujen DNA-molekyylejä ja nostavat lihasten lämpötilaa ja aiheuttavat niissä tulehdusta, inflammaatiota. [Se näkyy mm. tulehdussytokiinien lisääntymisenä veressä.]

Näistä biokemiallisista tapahtumista seuraa rasvojen ja valkuaisaineiden ja DNA:n hapettuminen (peroksidaatio). Elimistön antioksidanttipuolustus joutuu koville, siihen kuuluvia entsyymejä vapautuu veriplasmaan, solunsisäinen kalsiumpitoisuus lisääntyy, typpioksidin tuotanto kiihtyy ja vetyperoksidin ja hypokloorihapon pitoisus kudoksissa nousevat. Ne tunkeutuvat solukalvojen läpi ja vaurioittavat kudoksia hapettamalla niitä.


Kuva. Solun mitokondriot tuottavat energiaa. Mitokondroiden ulko- ja sisäkalviot (kuvassa keltaisia) muodostuvat fosfolipideistä, joiden rasvahapot hajoavat herkästi, jolloin kalvot alkavat vuotaa. Silloin energian tuotanto kärsii. Karnosiini ja E-EPA stabilisoivat kalvoja ja tehostavat energian tuotantoa. (Kuva ei ole tässä selostetusta artikkelista, mutta se havainnollistaa sen sanomaa.)

Treenaus parantaa elimistön kykyä vastustaa hapetusstressiä. Sitä voidaan vastustaa myös käyttämällä endogeenisia ja eksogeenisia antioksidantteja. Karnosiini on paras endogeeninen antioksidantti ja vahvat vitamiini.- ja hivenaineyhdisteet sekä isoflavonoidit ja gingko biloba ovat suositeltavia eksogeenisia. Antioksidanttien puute voi heikentää urheilusuositusta huomattavasti; siksi antioksidanttien nauttiminen on suositeltavaa urheilijoille, mutta myös tavallisille ikääntyville ihmisille, kirjoittavat tsekkilääkärit.

Holecek V, Liska J, Racek J, Rokyta R. [The significance of free radicals and antioxidants due to the load induced by sport activity] Cesk Fysiol. 2004;53(2):76-9. [PubMed]

Tohtori Tolosen kommentti

Karnosiinin lisääntyminen lihaksessa parantaa fyysistä suorituskykyä huikeat 16 %, josta 13 %-yksikköä ilmenee jo kuukaudessa (lue lisää). Näiden vaikutusten lisäksi karnosiini puskuroi tehokkaasti maitohappoa, vahvistaa sydäntä alentaa kohonnutta verenpainetta ja vaimentaa tulehdussytokiineja (lue raportti). Karnosiini ehkäisee myös alkoholin haittoja.

Paljonko urheilijan tulisi ottaa karnosiinia päivässä? Suosittelen vähintään 400–800 mg harjoituspäivinä ja kilpailupäivinä 2–3 kertaa enemmän. Karnosiini on yleensä täysin turvallista suurinakin annoksina. Esimerkiksi Indianan yliopiston sisätautiopin professori Gary Zaloga kertoi minulle antavansa sydänpotilaille jopa 5 gramman päiväannoksia (lue lisää).

Karnosiini urheilussa ja kuntoilussa
Karnosiini hidastaa solujen vanhenemista

Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus