Annals of the New York Academy Sciences: Karnosiini ehkäisee ikääntymismuutoksia ja -sairauksia

Karnosiini on parhaiten tutkittuja ja suosituimpia ravintolisiä. Ikääntyvän ihmisen kannattaisi syödä lihaa tai ottaa ottaa karnosiinia ruoan lisänä, kirjoittaa englantilainen solubiologi Alan Hipkiss kahdessa artikkelissaan johtavassa tiedelehdessä. Karnosiini hidastaa vanhenemista suojaamalla erityisesti aivoja ja hermostoa rappeutumiselta ja koko ihmistä kohonneen verensokerin haitoilta, sanoo Hipkiss. Neurologit kutsuvatkin karnosiinia nimellä neuroprotektantti (hermoston suojelija). Tohtori Tolonen toi karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003.

Karnosiini on lihassa esiintyvä valkuaisaine, kahden aminohapon muodostama peptidi. Sitä on erityisen paljon terveen ihmisen aivoissa, mutta iän myötä pitoisuus vähenee ja keskushermosto alkaa rappeutua, sanoo Hipkiss. Hän on tutkinut monta vuotta karnosiinin biokemiaa ja selvittänyt, kuinka karnosiini ehkäisee proteiinien ja muiden makromolekyylien sokeroitumista eli glykaatiota ja karbonylaatiota ja sitä kautta mm. diabetesta ja sen lisätauteja. Diabeetikon sokeroitunut hemoglobiini, HbAC1, kuvaa glykaation astetta ja siten pitkän ajan sokeritasapainoa. [Jos se on yli 5 %, alkavat valtimot ahtautua, todetaan suomalaisessa väitöskirjassa.] Karnosiini estää sokereiden hajoamisen (glykolyysin) tuottaman metyyliglyoksaalin ja muiden myrkyllisten aldehydien (mm. malonidialdehyvin, MDA:n) ja vanhentavien AGE-tuotteiden (advanged glycosylation end-products) muodostumista kudoksissa. Ne ovat ristisidoksia sisältäviä, hapettuneita jätetuotteita, jotka hitaasti vaurioittavat kudoksia ja etenkin mitokondrioita, mikä mm. kovettaa valtimoiden sisäseinämiä ja tuhoaa aivosoluja. AGE-tuotteita kehittyy runsaasti henkilöillä, joiden verensokeri on kohonnut. AGE:t aiheuttavat mm. diabeteksen lisätauteja, kuten harmaakaihia, verkkokalvon rappeumaa, hermosto- ja munuaismuutoksia sekä sydän- ja verisuonitauteja. Siksi jokaisen diabeetikon tulisi ottaa karnosiinia (400–800 mg/vrk ruoan lisänä.

Kasvikset eivät sisällä karnosiinia, joten kasvissyöjillä saattaa olla karnosiinin puutetta. He tuottavatkin vereen enemmän AGE-tuotteita kuin sekaruokaa syövät ihmiset, huomauttaa Hipkiss. Tämän perusteella vaikuttaa siltä, että kasvissyövät – mikäli haluavat hidastaa vanhenemista – tarvitsisivat karnosiinia purkista. Lihan karnosiinista ihminen käyttää hyväkseen noin 40 %; 100 g pihvi sisältää noin 125 mg karnosiinia.

Hipkissin katsauksessa mainitut seikat ovat entuudestaan tuttuja karnosiinikirjallisuutta seuranneille. Uuden katsauksen tärkein merkitys on siinä, että sen julkaisi yksi maailman arvostetuimmista tiedelehdistä mikä jo sinänsä on positiivinen kannanotto karnosiinin merkitykseen tieteellisesti tutkittuna ravintolisänä.

Hipkiss AR. Would carnosine or a carnivorous diet help suppress aging and associated pathologies? Ann N Y Acad Sci. 2006;1067:369-74 [PubMedPlus] [Free Full text]
Hipkiss AR. Does chronic glycolysis accelerate aging? Could this explain how dietary restriction works? Ann N Y Acad Sci. 2006;1067:361-8 [PubMedPlus]

Tohtori Tolosen kommentti

Tohtori Alan Hipkiss on ollut erittäin kiinnostunut Suomesta tietoon tulleista karnosiinin käyttökokemuksista, mm. eläinlääkäri Helka Heikkilältä saamastaan kirjeestä, jonka mukaan karnosiini palautti hävinneen makuaistin (lue lisää).

Kalifornian yliopiston maailmankuulun molekyylibiologin Bruce N. Amesin työryhmä julkaisi jo vuonna 1988 katsauksen, jossa se suosittaa karnosiinia aivojen suojaamiseen. Artikkelin julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian korkeatasoinen tiedelehti. Myös venäläisten tutkijat vahvistavat tässä esitettyjä käsityksiä karnosiinin aivoja suojaavasta vaikutuksesta (Boldyrev 2005). Uusien tutkimusten mukaan karnosiini suojaa aivojen astrosyyttejä eli tähtisoluja

Kohen R, Yamamoto Y, Cundy KC, Ames BN. Antioxidant activity of carnosine, homocarnosine, and anserine present in muscle and brain. Proc Natl Acad Sci U S A. 1988; 85(9): 3175-3179 [Free Full Text]
Boldyrev A. Reversal of Aging: Resetting the Pineal Clock Protection of Proteins from Oxidative Stress: A New Illusion or a Novel Strategy? Annals of the New York Academy of Sciences 2005;1057;193- [Abstract]

Aiheeseen liittyviä raportteja suomeksi

Näin karnosiini hidastaa solujen vanhenemista
Karnosiini ehkäisee glykaatiota
Karnosiini suojaa diabeetikon silmiä
Karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia
Karnosiinia diabeetikoille, suosittavat taiwanilaiset lääkärit
Karnosiini palautti Helka Heikkilän hävinneet haju- ja makuaistit
Karnosiini suojaa kuuloa
Karnosiinia munuaisten vajaatoimintaan
Karnosiini suojaa aivoja huumeiden haitoilta
Karnosiini ehkäisee bakteeri-infektioita
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus