Omega-3-rasvahapot tapetilla ravitsemuslääketieteessä

Johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition omistaa kesäkuun numeronsa liitteen omega-3-rasvahapoille. American Herat Journal yrittää saada lääkärit ymmärtämään omega-3:a. Isossa-Britanniassa koululaisten ravintolisien, erityisesti kalaöljyn tarvetta selvitetään. Saksalais-itävaltalais-australialainen psykiatriryhmä tutkii ja suosittaa E-EPAa mielenterveysongelmien ehkäisyyn ja hoitoon.

Geenien ilmentyminen

Periytyvät sairaudet, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja syöpäsairaudet, johtuvat ainakin osittain erilaisten geenivirheiden ilmentymisestä. Ihmisessä on noin 30 000 geeniä, joista 70 % toimii aivoissa. Tähän meneessä on löydetty noin 100 000 erilaista geenimuunnosta, joista monet liittyvät 5000-6000 krooniseen tautiin.Omega-3-rasvahapot ovat biologisesti aktiivisia yhdisteitä, jotka vähentävät monien periytyvien sairauksien riskiä. Vaikutus perustuu geenivirheiden ilmentymisen ehkäisyyn useissa monimutkaisissa biologisissa prosesseissa. Esimerkiksi omega-3-rasvahapot säätävät geenien kopiointitekijöiden (transcription factors) toimintaa. Omega-3-rasvahappojen vaikutukset geenien rakenteisiin ja toimintoihin selittävät niiden monenlaisia terveysvaikutuksia. [Ravintotekijöiden vaikutusta geeneihin tutkii uusi tieteenala, nutrigenomiikka (lue lisää).]

Deckelbaum RJ, Tilla S Worgall TS, Seo Tn–3 Fatty acids and gene expression Am J Clin Nutr 2006 83: 1520S-1525S. [Abstract]

Ravinto vaikuttaa geenien toimintoihin

Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito

Ennalta ehkäisyyn omega-3-rasvahappoja suositellaan 500 mg/vrk. Sen verran voi saada syömällä jatkuvasti kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa. Todetun sairauden hoitoon tarve on kaksinkertainen, 1000 mg/vrk. Käytännössä sitä on vaikea saavuttaa ottamatta kalaöljyä ruoan lisänä. Siksi kliinikot suosittavat ottamaan kalaöljyä ravintolisänä (Lee ym. 2006). [Uusien japanilaistutkimusten mukaan kalaöljyn EPA-rasvahappo estää endoteliini 1:stä ja suojaa siten sydäntä vajaatoiminnalta ja valtimoita supistumiselta ja siis verenpaineen nousulta.]

Gebauer SK, Psota TL, Harris WS, Kris-Etherton PM. n–3 Fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits Am J Clin Nutr 2006 83: 1526S-1535S. [Abstract]
DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006 Mar;151(3):564-70 [Abstract] [Free Full Text]
Lee S, Gura KM, Kim S. Current clinical applications of {omega}-6 and {omega}-3 Fatty acids. Nutrition in Clinical Practice 2006(4):323-41 [PubMed Plus] [Full Free Text, pdf]

Sydänterveys ja kalaöljy Suomen Lääkärilehdessä
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS
Katso lyhyt video endoteliinista

Tulehduksen ehkäisy ja vaimennus

Tulehdus (inflammaatio) on elimistön normaali reaktio infektioon ja vammaan. Yliampuvana se kuitenkin jää usein "päälle" ja lisää lähes kaikkien kroonisten tautien riskiä. Inflammaatio ilmenee tulehduksen merkkiaineiden (sytokiinien) lisääntymisenä veressä ja muissa kudoksissa. Tällaisia sytokiineja ovat erityisesti omega-6-rasvahaposta (arakidonihaposta, AA) kudoksissa syntyvät "pahat" eikosanoidit ja vapaat radikaalit ja adheesiomolekyylit, jotka vuorovaikuttavat ja – ellei niitä vaimenneta – johtavat tautia ylläpitävään ja pahentavaan noidankehään. Riittävän suurina päiväannoksina omega-3-rasvahapot toimivat sekä anti-inflammatorisina ja antioksidatiivisina yhdisteinä. EPAsta syntyy resolviini E1:tä, joka on vahva tulehdusta sammuttava aine (lue lisää). Sitä vastoin kasvisten linolihapolla – vaikka sitä pidetäänkin omega-3-rasvahappojen esiasteena – ei ole tällaisia tulehdusta vaimentavia ominaisuuksia niissä pitoisuuksissa, joita ihmiset syövät.

Calder PC. n–3 Polyunsaturated fatty acids, inflammation, and inflammatory diseases Am J Clin Nutr 2006 83: 1505S-1519S. [Abstract]
Fritsche K. Fatty acids in immune modulation. Ann. Rev. Nutr 2006;46:45-73 [Full Text]

Metabolisen oireyhtymän ehkäisy ja hoito

Kalaöljyn rasvahapoilla näyttää olevan suotuisa vaikutus metaboliseen oireyhtymään. Ne ehkäisevät insuliiniresistenssiä ja lihomista ja parantavat veren rasvaprofiilia.

Carpentier YA, Portois L, Malaisse WJ. n–3 Fatty acids and the metabolic syndrome Am J Clin Nutr 2006 83: 1499S-1504S. [Abstract]

Verkkokalvon rappeuma ja dementia

Nämä kaksi tautia uhkaavat ikääntyviä ihmisiä. Vaikka tällä hetkellä ei vielä osata antaa tarkkoja suosituksia kalaöljyn käytöstä näissä sairauksissa. Kirjoittajien havainnot Framingham Heart Studysta viittaavat siihen, että 2,7 viikottaista kala-ateriaa (josta saa 180 mg/vrk DHA:ta), vähentäisi dementian riskin puoleen.

Johnson EJ, Schaefer EJ. Potential role of dietary n–3 fatty acids in the prevention of dementia and macular degeneration. Am J Clin Nutr 2006 83: 1494S-1498S. [Abstract]


Verkkokalvon rappeuma

Omega-6/omega-3-suhde

Länsimaisen ravitsemuksen suurimpia vääristymiä on korkea omega-6/omega-3 -suhde. Saamme siis liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een. Psykiatri Joseph R. Hibbelnin johtama työryhmä on analysoinut ravinnon rasvahappojen saantia 38 maassa ja todennut omega-6-/omega-3-epäsuhdan lisäävän sairastuvuutta ja kuolleisuutta ainakin 13 eri tautiin ja itsemurhiin: sydän- ja verisuonitaudit (mukaan lukien aivohalvaus) masennus (mukaan lukien synnytyksen jälkeinen masennus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö). Tutkijat suosittavat 3,5 grammaa omega-3-rasvahappoja päivässä 2000 kilokaloria kohti. Tarve vähentyisi todennäköisesti yhteen kymmeneosaan, jos ihmiset vähentäisivät merkittävästi omega-6-rasvan syöntiä, todetaan katsauksessa. PubMedissä on tällä hetkellä 32 professori Hibbelnin työryhmän julkaisua (hakusanaksi Hibbeln JR). Kaksi uusinta on luettavissa kokonaisuudessaan linkeistä. Jälkimmäisessä Hibbeln suosittaa kalaöljyä odottaville äideille ja lapsille ihan pienestä pitäen.

Hibbeln JR, Nieminen LRG, Blasbalg TL. Healthy intakes of n–3 and n–6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr 2006 83: 1483S-1493S. [Abstract] [Free Full Text]
Hibbeln JR, Ferguson TA, Blasbalg TL. Omega-3 fatty acid deficiencies in neurodevelopment, aggression and autonomic dysregulation: opportunities for intervention. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):107-18 [PubMed][Free Full Text]
Hallahan B, Garland MR. Essential fatty acids and mental health. Editorial. British Journal of Psychiatry. 2005;186:275–277 [Free Full Text, pdf]

Omega-6/omega-3 -suhde kroonisissa taudeissa
Hibbelnin tutkimustuloksia upeana väridiasarjana

Omega-3:n biologinen hyväksikäyttö

Ihminen ei kykene varastoimaan elimistöönsä omega-3-rasvahappoja, joten niitä on joko saatava jatkuvasti joko sellaisenaan ravinnosta (tai ravintolisistä) tai ihmisen on muunnettava muita ravinnon rasvahappoja omega-3:ksi. Pellavansiemenöljy sisältää omega-3-rasvahappoja (ALAa) 50 %, rypsiöljy ja kasvirasvamargariinit 10 %, muita tyydyttymättömiä rasvahappoja 85 % ja tyydyttyneitä rasvahappoja 5 %. Kasviöljyissä ei ole lainkaan EPAa eikä DHA:ta. Tavanomainen kalaöljy sisältää omega-3-rasvahappoja (EPA + DHA) 30 %, muita tyydyttymättömiä rasvahappoja 35 % ja tyydyttyneitä rasvahappoja 30 %. Suomessa myytävä E-EPA sisältää EPAa 70 % tai 90 %.

Monet uskovat, että kasivöljyn alfa-linoleenihaposta (ALA) syntyy kudoksissa riittävästi EPAa ja DHA:ta. Tutkimusten valossa asianlaita ei ole aivan noin yksinkertainen, sillä suurin osa ALAsta hapettuu ja vain pieni osa (keskimäärin 7 %) siitä muuntuu omega-3:ksi (noin 2,7 % muuntuu EPAksi, loput DHA:ksi). Naiset muuntavat miehiä hieman paremmin ALAa omega-3:ksi; ero johtunee estrogeenista. Kolme grammaa/vrk pellavansiemenöljyä nosti erässä tutkimuksessa EPAn pitoisuutta plasmassa 60 % (24–> 39 µmol/l) ja DHA:ta 25 % (Harper ym. 2006), mutta toisessa DHA:n litoisuus ei noussut lainkaan ALAlla (ks. DeFilippis ja Sperling 2006). Saadakseen 1000 mg EPAa pitäisi ottaa yli 5 ruokalusikallista pellavansiemenöljyä tai 25 rkl Canolaöljyä (=geenimmuunneltua rypsiöljyä) . Runsaskaan ALAn syönti ei lisää plasman DHA-pitoisuuksia; päinvastoin se voi vähentää sitä (Pudge ja Calder 2005). EPAn syönti lisää veren EPAn muttei sen DHA:n pitoisuutta. Sitä vastoin DHA:n syönti nostaa sekä DHA:n että hiukan myös EPAn pitoisuutta plasmassa. Plasman DHA:n nousu jää noin yhteen mooliin, vaikka annosta lisättäisiin 2 grammaan päivässä. Sekä DHA:n että EPAn nauttiminen alentavat plasman arakidonihapon (AA) määrää (mikä vähentää tulehdussytokiineja). Myös muiden kudosten (esim. äidinmaidon) DHA:n ja EPAn pitoisuus nousee näitä rasvahappoja syötäessä. Tutkijat päättelevät, että tehokkain keino nostaa tietyn omega-3-rasvahapon pitoisuutta elimistössä on nauttia sitä sellaisenaan (ei siis esim. ALA:na).

Arterburn LM, Bailey Hall E, Oken H. Distribution, interconversion, and dose response of n–3 fatty acids in humans Am J Clin Nutr 2006 83: 1467S-1476S. [Abstract]
DeFilippis AP, Sperling LS. Understanding omega-3's. Am Heart J. 2006 Mar;151(3):564-70 [Abstract] [Free Full Text]
Goyens PL, Spilker ME, Zock PL, Katan MB, Mensink RP. Conversion of {alpha}-linolenic acid in humans is influenced by the absolute amounts of {alpha}-linolenic acid and linoleic acid in the diet and not by their ratio. Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):44-53 [PubMedPlus]
Freemantle E, Vandal M, Tremblay-Mercier J et al. Omega-3 fatty acids, energy substrates, and brain function during aging. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Jul 6; [Epub ahead of print]
Williams CM, Burdge G. Long-chain n-3 PUFA: plant v. marine sources. Proc Nutr Soc. 2006;65(1):42-50. Review. [PubMed]
Harper CR, Edwards MJ, DeFilipis AP, Jacobson TA. Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. J Nutr. 2006;136(1):83-7 [PubMed]
Burdge GC, Calder PC. Conversion of alpha-linolenic acid to longer-chain polyunsaturated fatty acids in human adults. Reprod Nutr Dev. 2005;45(5):581-97. Review [PubMed].

Isossa-Britanniassa alettaneen antaa lapsille kalaöljyä

The Financial Times kertoo, että Food Standards Agency selvittää ravitsemuksen ja ravintolisien vaikutusta koululaisten käyttäytymiseen. Ministerit (Department for Education and Skills) odottavat tuloksia, joiden perusteella aletaan lapsille mahdollisesti antaa kalaöljyä käytöshäiriöiden hillitsemiseksi. Opetusministeri Alan Johnson sanoo "Hallitus haluaa varmistaa, että lapset saavat koulupäivänsä aikana terveellistä ravintoa ja ravintolisiä – ei pelkästään fyysisen terveyden vaalimiseen vaan myös opiskelun ja käyttäytymisen edistämiseen."
Lähde: UK Health News 12.6.2006

E-EPAa tutkitaan ja suositellaan maailmalla
Saksalais-itävaltalais-australialainen psykiatriryhmä tutkii ja suosittaa E-EPAa, joka on tehokas bioaktiivinen lipidi. Sen suotuisa vaikutus psykiatrisissa sairauksissa perustuu paljolti fosfolipaasien (PLA2) entsyymiperheen vastavaikutukseen (Berger ym. 2006; Law ym. 2006).

Berger GE, Smesny S, Amminger GP. Bioactive lipids in schizophrenia. Int Rev Psychiatry. 2006;18(2):85-98 [PubMed] [Free Full Text]
Law MH, Cotton RGH, Berger GE. The role of phospolipases A2 in schizophrenia. Molecular Psychiatry 2006 [Free Full Text online]

Omega-3:t edistävät neurogeneesiä aivoissa
Lasten ja nuorten masennuksen hoito kalaöljyllä
Mikä kalaöljytutkimuksissa mättää?
Lääkelaitoksen mielipide kalaöljyistä
Omega-3:n uudet vaikutustavat
Omega-3-saantisuositus
Omega-3:n saanti, tarve ja vaikutustavat
Omega-3-rasvahappoja naisille
Omega-3:a odottaville äideille