Kalaöljy – hyvä luonnonlääke nivelvaivoihin

Kalaöljy ehkäisee ja korjaa nivelten rappeutumista, todettiin Iso-Britannian National Health Servicen (NHS) tutkimuksessa. Sen perusteella brittiortopedit suosittavat kalaöljyä päivittäin kaikille 20 vuotta täyttäneille. Toisen tutkimuksen mukaan nitron käyttö sydänlääkkeenä pahentaa nivelrikkoa; siksi kalaöljyä kannattaa käyttää suojaksi niin sydämelle kuin nivelille.

Isossa-Britanniassa – aivan kuten Suomessakin – ihmiset joutuvat jonottamaan polvileikaukseen. Kansallisen terveydenhuollon jonosta valittiin 31 polvinivelen vaihtoleikkausta odottavaa potilasta ja heille määrättiin hoidoksi päivittäin 1 000 mg erikoisvahvaa kalaöljyä. Tutkimuksen teki walesilaisen Cardiffin yliopiston professori Bruce Catersonin työryhmä.

Lääkäreiden ja potilaiden hämmästykseksi 86 %:lla potilaista kuluneet nivelkivut lievenivät ja ruston rappeutuminen hidastui tai lakkasi. "Kalaöljyn rasvahapot salpaavat tulehdusta hja ruston rappeutumista aiheuttavien enstyymien toimintoja", sanoo professori Caterson. "Päivittäinen kalaöljyn käyttö ehkäisee nivelrikkoa. Jokaisen 20 vuotta täyttäneen pitäisi ottaa kalaöljyä päivittäin säästääkseen niveliään", hän lisää.

Tutkijat huomauttavat lisäksi, että kalaöljy ehkäisee myös sydän- ja verisuonitauteja ja aivohalvausta, koska se parantaa verenkiertoa. kalaöljyn rasvahapot ovat välttämättömiä aivoille kirjoittavat brittilääkärit.

Tutkimuksesta raportoi 13.2.2004 Daily Mail, Iso-Britannian suurin "pick-up" -lehti, jolla on kuusi miljoonaa lukijaa. Myös Reutershealth uutisoi tutkimuksen. Catersonin työryhmän uudempi tutkimus vahvistaa, erttä kalaöljystä on hyötyä nivelrikossa (Zainal ym. 2009)

The Times -lehti kirjoitti 16.2.2004 amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan nitron käyttö sydänlääkkeenä jouduttaa nivelrikkoa. Tutkijat suosittavat nitron käyttäjille nivelten suojaksi kalaöljyä.

Amerikkalaisten yliopistojen uusi kliininen tutkimus vahvistaa, että kalaöljy lievittää polven niveltulehdusta (Sibille ym. 2017).

Sibille KT, King C, Garrett TJ, et al. Omega-6: Omega-3 PUFA Ratio, Pain, Functioning, and Distress in Adults with Knee Pain. Clinical Journal of Pain. 2017 May 24. doi: 10.1097/AJP.0000000000000517.
Zainal, Z, Longman, AJ, Hurst S, Duggan K, Caterson B, Hughes CE, Harwood JL (2009). Relative efficacies of omega-3 polyunsaturated fatty acids in reducing expression of key proteins in a model system for studying osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage 2009;17, 896-905. http://dx.doi.org/10.1016/j.joca.2008.12.009

Tri Tolosen kommentti

E-EPA sisältää eniten kalaöljyn tärkeää omega-3-rasvahappoa, EPAa. Se tuottaa elimistössä tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, joita kustutaan eikosanoideksi. Niistä syntyy aivoissa myös välittäjäaineita, serotoniinia ja dopamiinia.

Muita suosittuja ja tehokkaita luonnonlääkkkeitä nivelvaivoihin ovat berberiini, B, C- ja D-vitamiinit, karnosiini, ubikinoni, nokkosuute ja inkivääri.