Nivelrikon syynä ovat aggrekanaasi-entsyymit

Terve nivelrusto sisältää runsaasti aggrekaania, mutta valitettavasti iän myötä vähenee ihmisen kyky syntetisoida uutta tervettä rustoa. Samalla sitä tuhoavat tietyt entsyymit, aggrekanaasit. Uusien tutkimusten mukaan aggrekanaaseja tuottavaa geeniä voidaan vaimentaa kehitteillä olevilla lääkkeillä sekä tietyillä luonnonaineilla. Tehokkaita rustoa suojaavia ravintolisiä on muiden muassa vihersimpukka ja farmaseuttinen kalaöljy E-EPA.

Rusto sisältää runsaasti aggrekaania (engl. aggrecan). Nimi tulee siitä, että se liittyy (aggregoi) toisiin samalaisiin molekyylihin, kuten alla oleva kuva näyttää. Aggrekaani on suuri aminosokerimolekyyli (proteoglykaani), joka kerää itseensä nestettä ja antaa rustolle sen ainutlaatuiset ominaisuudet, nestemäisen kimmoisuuden, joustavuuden ja paineenkeston. Iän myötä ihmisen kyky syntetisoida uutta aggrekaania heikkenee (Osteoarthritis Cartilage. 2000;8(3):170-9) ja kun sitä hajottavat aggrekanaaneiksi kutsutut entsyymit, syntyy nivelrikko. 45-vuotias henkilö syntetisoi aggrekaania vain 50 % ja 69-vuotias 25% siitä, mitä 20-vuotias. Niinpä lähes kaikilla 50 vuotta täyttäneellä ihmisellä on nivelrikkoa yhdessä tai useammassa nivelessä. Onneksi sitä voidaan hidastaa liikunnalla ja tietyillä ravintolisillä.

Aggrekanaanit on tunnettu jo kauan, mutta vasta nyt on kyetty estämään niitä tuottavan geenin aktiivisuus. Geenin aktiivisen muodon, ADAMTS5:n, salpaus tekee geenimuunnellut hiiret täysin vastustuskykyisiksi nivelrikolle, kertoo uusi Nature-lehti. Hiirille aiheutettiin nivelvaurioita ulkoisesti, mutta geenimuunnelluilla hiirillä vaurioitettujen nivelten rustopinnat säilyivät lähes ehjinä. Vertailuryhmän villihiirillä nivelpintojen rusto tuhoutui kuten nivelreumassa.

Mullistavan löydön tekivät tohtorit Amanda Fosang (University of Melbourne, Australia) ja Elisabeth Morris Wyeth Research in Cambridge, Massachusetts, USA). Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin yhden ainoan proteiinin salpauksella on osoitettu aivan ratkaiseva merkitys nivelrikossa ja ehkä myös nivelreumassa. Lääketeollisuus onkin jo alkanut kehittää lääkkeitä, jotka inaktivoivat aggrekanaaseja.

Crippling a single protein combats arthritis. Drugs that target a cartilage enzyme could treat joint decay. Nature 30.3.2005 published online
Nagase H, Kashiwagi M. Aggrecanases and cartilage matrix degradation. Review. Arthritis Res Ther 2003, 5:94-103 [Free full text]

Omega-3:t estävät aggrekanaaseja

Muut australialaiset tutkijat ovat jo testanneet kalaöljyn omega-3-rasvahappojen vaikutusta aggrekanaaseihin. Jo viisi vuotta sitten julkaistut tulokset olivat rohkaisevia (1). Omega-3-rasvahapot estivät tehokkaasti aggrekanaaseja ja tulehdussytokiineja (IL1 ja TNF-). Vuonna 2002 julkaistun työn (2) mukaan omega-3-rasvahapot ehkäisevät muitakin niveltulehdusta aiheuttavia entsyymejä, syklo-oksigenaasi-2:ta (COX-2) ja 5-lipoxygenaasia (5-LOX) sekä tulehdussytokiineja, TNF-:a, IL-1-alfaa ja -betaa). Nivelreumassa tulehdussytokiinit kasvattavat patologisia uudisverisuonia, joita voidaan estää angiogeneesin estäjillä, erityisesti nestemäisellä hainrustouutteella. Katso näiden tulehdussytokiinien vaikutusta alla olevan linkin kuvasta.

Reumanivelen kuva

Nivelvaivoja lääkitään yleensä COX-entsyymien estäjillä, aspiriinilla (COx-1-estäjä) ja ns. kobsibilääkkeilä (Vioxx, Celebra, Bextra ym.) (COX-2-estäjät. Valitettavasti ne lisäävät sydän- ja aivoinfarktin riskiä (lue raportti). Siksi on suositeltavampaa käyttää nivelvaivojen itsehoitoon hyvin puhdistettua kalaöljyä, vihersimpukkaa, nestemäistä hainrustouutetta, nokkosuutetta, inkivääriä ja muita luonnon aineita. Niillä on toisiaan tehostava vuorovaikutus.

Harvardin yliopistossa havaittiin äskettäin, että kalaöljyn EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä resolviini E1-nimistä yhdistettä, joka ehkäisee ja vaimentaa tehokkaasti tulehdussytokiineja. Resolviini selittää kalaöljyn suotuisia vaikutuksia nivelvaivoissa. Vihersimpukkauute estää tehokkaasti LOX-entsyymejä. Näiden ja muidenkin luonnonaineiden vaikutus nivelvaivoissa perustuu hyvien eikosanoidien tuotantoon kudoksissa.

1. Curtis CL, Hughes CE, Flannery CR et al. n-3 Fatty Acids Specifically Modulate Catabolic Factors Involved in Articular Cartilage DegradationJ Biol Chem, 2000;275 (2) 721-724 [Free full text]
2. Curtis CL, Hughes CE, Flannery CR, et al. Pathologic indicators of degradation and inflammation in human osteoarthritic cartilage are abrogated by exposure to n-3 fatty acids. Arthritis Rheum. 2002;46(6):1544-53 [Abstract]