Uusi loistava kirjallisuuskatsaus berberiinistä

Farmakologiset ja kliiniset tutkimukset osoittavat, että berberiinistä on hyötyä ainakin viidessä metabolisessa taudissa: tyypin 2 diabetes, lihavuus, alkoholista riippumaton rasvamaksa, hyperlipidemia (veren rasvahäiriö) ja kihti.

Berberiinin hoitovaikutus perustuu useiden metabolisten ja patofysiologisten prosessien säätöön. Esimerkiksi berberiini parantaa AMPK:n aktiivisuutta (joka toimii diabeetikoilla huonosti), insuliinin eritystä, vähentää insuliiniresistenssiä, estää lipogeneesiä (rasvan uudismuodostusta), lieventää rasvakudoksen fibroosia ja maksan rasvoittumista sekä parantaa suolistoflooran laatua ja määrää.

Berberiini voi olla hyvä ja lupaava kandidaatti metabolisten sairauksen hoidossa, kirjoittavat kiinalaiset tutkijat. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

berberiini metabolisissa taudeissa

Berberiinistä on PubMed-tietokannassa jo yli 6 000 tieteellistä raporttia, joissa on tutkittu berberiinin lähteitä kasveissa, farmakologisia vaikutusmekanismeja, klinisiä vaikutuksia ja turvallisuutta. Tutkimukset osoittavat, että berberiinistä on apua monissa aineenvaihdunnan (metabolian) häiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa. NAFLD = alkoholista riippumaton rasvamaksa. Kuvan lähde; Xu ym. 2020.

Berberiinin metabolisissa sairauksissa

Kuva esittää berberiinin farmakologisia vaikutusmekanismeja tavallisissa metabolisissa sairauksissa. Alaspäin osoittavat nuolet: berberiini vähentää. NAFLD = alkoholista riippumaton rasvamaksa. Lähde: Xu ym. 2020.
Xu X, Yi H, Wu J, et al. Therapeutic effect of berberine on metabolic diseases: Both pharmacological data and clinical evidence. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2020 Nov 10;133:110984. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110984. Open Access. pdf

Tohtori Tolosen kommentti

Berberiinistä on julkaistu jo yli 6000 tieteellistä tutkimusta, jotka voi lukea maksuta PubMedistä:

Berberiinitutkimuksia PubMedissä

Berberiinitutkimus on kiihtynyt voimkkaasti 2000-luvun alusta alkaen. Silti eräs munuaistautien erikoislääkäri kielsi hyvinkääläistä diabeetikkotuttavaani nauttimasta berberiiniä, "koska sitä ei ole tutkittu".