Asiantuntijat arvioivat kalaöljyn hyödyllisyyttä sairauksissa

Ihmisten elinikä pitenee ja ikääntymiseen liittyvät sairaudet lisääntyvät kaikissa väestöissä. Terveydenhuollon kuormitus kasvaa, eikä ns. käypä hoito ole aina riittävän tehokasta. Apua haetaan nyt myös ravitsemushoidosta, ravintolisistä, eritoten kalaöljyn omega-3-rasvahapoista (EPA ja DHA). Siten voidaan vähentää terveydenhuollon kustannuksia. Aika on ajanut ohi kalaöljyn vähättelystä, jota muun muassa ravitsemustieteilijät ovat harrastaneet julkisuudessa.

EPA ja DHA ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta, inflammaatiota, joka myllertää kaikissa kroonisissa sairauksissa. Suuri joukko alan johtavia asiantuntijoita monista Euroopan maista on käynyt läpi alan kirjallisuutta ja pitää kalaöljyä suositeltavana täydentävä hoitona lähes kaikissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Kirjoittajat esittävät kalaöljyn vaikutusmekanismeja alla olevassa kaavakuvassa.

Kalaöljyn vaikutusmekanismeja

EPAn ja DHA:n tulehdusta ehkäisevät biokemialliset vaikutusmekanismit. NFκB = nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells; PPAR =peroxisome proliferator activated receptor; TLR=toll-like receptor.

Kalaöljystä on hyötyä muun muassa sarkopeniassa, syöpätaudeissa, kognitiivisen kunnon ylläpidossa ja kirurgisten potilaiden hoidossa. Joissakin käypä hoito -ohjeissa onkin jo otettu huomioon kalaöljyn käyttö, toteavat tutkijat. He muistuttavat siitä, että monissa tutkimuksissa ei ole saatu toivottua tulosta, koska kalaöljyn laatu on ollut heikko, pitoisuudet liian pieniä ja vaikutusaika liian lyhyt (eikä koehenkilöiden omega-3-indeksiä ollut mitattu). Lisäksi ei ole otettu huomioon kalaöljyn yhteisvaikutusta muiden ravintolisien, kuten D-vitamiinin kanssa. Juuri näihin kehnoihin tutkimuksiin ovat vähättelijät vedonneet kirjoituksissaan mm. Suomen lääkärilehdessä ja Duodecimissa. Suomen valtamedia (HS, Yle, ym.) on monesti kirjoittanut näistä huonoista tutkimuksista.

Kirjoittajat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1 Nutrition Science and Advocacy, DSM Nutritional Products, 4303 Kaiseraugst, Switzerland
2 Department of Internal Medicine, University Medical Center Groningen, 9713 GZ Groningen, The Netherlands
3 Department of Translational and Precision Medicine, Sapienza University, 00185 Rome, Italy
4 Gérontopôle de Toulouse, Institut du Vieillissement, INSERM 1027, Centre Hospitalo-Universitaire de Toulouse, 31300 Toulouse, France
5 Department of Pharmacology, University of Oxford, Oxford OX1 2JD, UK
6 Clinic for General, Visceral and Oncological Surgery, St. Georg gGmbH Clinic, 04129 Leipzig, Germany
7 Faculty of Medicine, University of Southampton and NIHR Southampton Biomedical Research Centre, University Hospital Southampton NHS Foundation Trust and University of Southampton, Southampton SO16 6YD, UK

Troesch B, Eggersdorfer M, Laviano A et al. Expert Opinion on Benefits of Long-Chain Omega-3 Fatty Acids (DHA and EPA) in Aging and Clinical Nutrition. Nutrients 2020, 12 (9) 10.3390/nu1209255 Open Access.

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot muuttavat myös sydänlihaksen rasvahappojen koostumusta siten, että sydänterveys kohenee. Tämä on aivan uusi selitys kalaöljyn sydäntä suojaavaan vaikutukseen (Toko ym. 2020).

Toko H, Morita H, Katakura M, et al. Omega-3 fatty acid prevents the development of heart failure by changing fatty acid composition in the heart. Scientific Reports. 2020 Sep 23;10(1):15553. doi: 10.1038/s41598-020-72686-0. Free Access