K-vitamiinivaje ja COVID-19-kuolleisuus ja vakava sairastuminen

Vitamiineja tutkitaan nyt vilkkaasti koronapandemian myllätessä maailmalla. Euroopan suurimpiin sydäntutkimuskeskuksiin kuuluva hollantilainen Cardiovascular Research Institute Maastricht tutki 134 Canisius Wilhelmina hospitaliin (Nijmegen) joutunutta tai siihen kuollutta COVID-19-potilasta ja 184 kaltaistettua tervettä verrokkia. K2-vajeen, kuolleisuuden ja vakavan sairastumisen välillä on yhteys.

Tautiin kuolleilla ja siihen vakavasti sairastuneilla potilailla oli paljon vähemmän K-vitamiinia veressään kuin muilla. "Uskomme, että K-vitamiinilla ja taudin etenemisen välillä on yhteys", sanoo keuhkolääkäri Rob Janssen. Koronapotilailla on usein muita samanaikaisia tauteja, kun verenpainetauti, diabetes tai sydän- ja veisuonisairaus. Ne kaikki liittyvät K-vitamiinivajeeseen. Tässä uutisessa eri erotella K1- ja K2-vitamiineja.

Suunnitteilla on myös tri Rob Janssenin johdolla uusi tutkimus, johon valitaan hyvin sairaita koronapotilaita. Heistä puolet saa käyvän hoidon lisänä suuren annoksen K-vitamiinia ja puolet lumetta.

K2-vitamiinia on juustoissa: mitä rasvaisempaa se on, sitä enemmän K2:ta. Eniten sitä on Munster-juustossa. Ihmiset saavat ravinnostaan kuitenkin kovin vähän K2:ta, 10–30 µg/vrk, kuten tuore norjalaistutkimus osoitti (kuvio alla).

K2-saanti ja sepelvaltimotauti

K2-vitamiinin saanti ja sepelvaltimotautitapahtumat Norjassa. Lähde: Haugsgjerd ym. 2020. Huom! Tässä tutkimuksessa ei annettu K2:ta ravintolisänä, vaan mitattiin vain ruuasta saatu määrä. Pystyakselilla sepelvaltimotautikuolleisuus, vaaka-akselilla K2:n saanti ruuasta. K2:n saanti on kovin vähäistä, alle 30 µg/vrk. Hollantilaistutkijat suosittelevat sitä 300 µg/vrk, mikä suojaa sepelvaltimoita.
Dofferhoff ASM, Piscaer, Schurgers LJ. et al. Reduced Vitamin K Status as A Potentially Modifiable Prognostic Risk Factor in COVID-19. DOI: 10.20944/preprints202004.0457.v2

Doctors find link between Covid-19 complications and lack of vitamin K

Tutkimuksen uutisoi myös brittiläinen The Guardian (jota HS usein siteeraa, saapa nähdä siteeraako tätäkin).

Vitamin K found in some cheeses could help fight Covid-19, study suggests. Scientists in Netherlands explore possible link between deficiency and Covid-19 deaths

Tohtori Tolosen kommentti

Eniten K2:sta sisältää fermentoitu natto, josta parhaat K2-tabletit valmistetaan. Ne sisältävät yleensä 100 µg/tabl. Niitä hollantilaiset sydäntautitutkijat ovat antaneet tutkimuspotilailleen noin 300 µg/vrk. “Olen työskennellyt Lontoossa japanilaisen tutkijan kanssa ja hän sanoo, että Japanissa niillä alueilla, joilla syödään paljon nattoa, yksikään ihminen ei ole kuollut koronaan", kertoo tohtori Janssen The Guardianin haastattelussa. Japanilaiset syövät noin 50 000 tonnia nattoa vuodessa. Natto on suosittua Japanin idänpuoleisilla alueilla, muun muassa Kantōssa ja Tōhokussa.

K2-vitamiinilla on valtavasti muitakin terveysvaikutuksia kuin COVID-19-tartunnalta ja sydämen suojaaminen. Lue lisää alla olevasta linkistä.