Kalaöljy ihotautien ehkäisyssä ja hoidossa

Ihotautilääkärit ovat kiinnostuneita kalaöljyn vaikutuksista ihotautien ehkäisyssä ja hoidossa ja tutkivat niitä ahkerasti. Kanadalaiset dermatologit kävivät läpi lääketieteellisessä kirjallisuudessa julkaistut tutkimukset aiheesta. He kelpuuttivat analyysiinsa 38 huolellisesti tehtyä tutkimusta. Niiden tulokset puoltavat kalaöljyn käyttöä monien ihotautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Analysoiduissa tutkimuksissa oli annettu kalaöljyä proriasissa, atooppisessa ihottumassa, aknessa, ihon haavaumissa ja ihosyövissä.

"Kalaöljyn käyttö on järkevä, helppo, turvallinen ja halpa hoitokeino", päättelevät ihotautilääkärit. Kalaöljy hyödyttää erityisesti potilaita, joilla on aknea, UV-valon aiheuttamia tulehduksellisia ihomuutoksia ja isotretinoiinin käyttöön liittyviä sivuvaikutuksia.

Kirjoittajat toimivat seuraavissa tutkimuslaitoksissa:

1. University of Alberta Faculty of Medicine and Dentistry, Edmonton, AB, Canada

2. Division of Dermatology, University of Alberta Faculty of Medicine and Dentistry, Edmonton, AB, Canada.

Thomsen BJ, Chow EY, Sapijaszko MJ. The Potential Uses of Omega-3 Fatty Acids in Dermatology: A Review [published online ahead of print, 2020 May 28]. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery. 2020;1203475420929925. doi:10.1177/1203475420929925

Tohtori Tolosen kommentti

Minusta on hienoa, että myös ihotautilääkärit nostavat kalaöljyn hyödyt esille tiedelehdessä. Tähän mennessä kalaöljyä on tutkittu ja suositeltu pääasiassa sydän- ja verisuoniterveydessä, mielenterveydessä ja ikääntyvien ihmisten fyysisen ja henkisen kunnon säilyttämisessä ja kohentamisessa. Paras teho saadaan nauttimalla 90-prosenttiseksi väkevöityjä etyyliesteröityjä kalaöljyvalmisteita, joissa on mukana D3-vitamiinia. Ne eivät ole hapettuneita eivätkä sisällä lainkaan ympäristöjäämiä. Tavallinen peruskalaöljy sisältää vain 30 % omega-3-rasvahappoa, katso kuvio alla.

Peruskalaöljyn ja E-EPAn omega-3-osuudet

Kuvio. Peruskalaöljy sisältää noin 50 erilaista rasvahappoa. Vain 21 % on EPAa (punainen viipale) ja 9 % DHA:ta (sininen viipale). Ruskea viipale kuvaa tyydytettyjä rasvahappoja, loput värit muita turhia ja haitallisia rasvahappoja. Muut kuin omega-3-rasvahapot haittaavat biologisia vaikutuksia, jolloin ei saadakaan toivottua tulosta. E-EPA ja muut puhdistetut ja väkevöidyt kalaöljyvalmisteet sisältävät 70 tai jopa 90 % omega-3:a ja mukana on yleensä D3-vitamiinia, joka tehostaa toivottua vaikutusta.

Kalaöljyn terveysvaikutukset perustuvat suurelta osin siihen, että EPAsta ja DHA:sta syntyy elimistössä tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä, resolviineja (RvE1, RvD1-3), maresiineja (Mar 1) ja protektiineja (PD1).

omega-3

Hakusanoja: akne, ihotaudit, psoriasis, psoriaasi, psori, isotretinoiniin. omega-3-rasvahapot, EPA, DHA, resolviinit, maresiinit, protekniinit, Tolonen