COVID-19 vauhditti ravintolisätutkimusta

COVID-19-pandemia on saanut aikaan ennennäkemättömän vilkkaan vitamiini-, kivennäis- ja hivenaine-, rasvahappo-, ym. ravintolisien tutkimusvyöryn ympäri maapallon. Koronapotilaita hoitavat sairaalat ja lääkärit viittaavat kintaalla viranomaissuosituksille ja antavat potilaille moninkertaisesti suurempia annoksia ravintolisiä. Esimerkiksi C-vitamiinin saantisuositus on vain 100 mg/vrk, mutta nyt yliopistosairaalat antavat sitä grammakaupalla suoraan potilaittensa suoneen.

Osalla potilaista on oireeton, vain virustestissä todettu tartunta, osalla lievä 2. asteen infektio ja osalla 3. vaiheen vakava keuhkokuume tai muu hengenvaarallinen sairaus. Heille annettavien ravintolisien päiväannokset ovat "lääkkeellisiä", eli moninkertaisia verrattuna terveelle keskivertoväestölle annettuihin saantisuosituksiin. Isoilla annoksilla pyritään estämään taudin eteneminen, vähentämään sairaalahoidon tarvetta ja hoitamaan virusinfektion aiheuttamaa sytokiinimyrskyä, joka voi johtaa kudosvaurioihin ja jopa kuolemaan (ks. kuvat alla).

COVID-19 ja vauriot

Koronavirus aiheuttaa elimistössä sytokiinimyrskyn, tulehdusreaktion, joka voi vaurioittaa monia kudoksia. Monilla ravintolisillä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa sytokiinimyrskyä (IL-1. IL-6, IL-8, IL-21, TNF-α ja MCP-1) ja parantaa siten tartunnan saaneen ihmisen ennustetta. IFN = interferonit, NK cells = tappajavalkosolut. (Lähde Messina  ym. 2020).

COVID-19 diet intervention Kalaöljyn omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) ja adipaonektiini hillitsevät COVID-19-tartunnan aiheuttamaa keuhkotulehdusta vähentämällä tulehdussytomiineja ERK1/2 MAPK2- ja COX-2- sekä NF-κB-aktivaatiota (Messina ym. 2020).

Messina G, Polito R, Monda V, et al. Functional Role of Dietary Intervention to Improve the Outcome of COVID-19: A Hypothesis of Work. International Journal of Molecular Sciences. 2020;21(9):E3104. Published 2020 Apr 28. doi:10.3390/ijms21093104 Free Access

Lääkärit eivät usko THL:n ja ravitsemustieteilijöiden mediassa toitottamaan valetietoon, jonka mukaan viranomaissuositukset riittäisivät myös koronatartunnassa ja että saantisuositusta suurempi annos muka olisi terveydelle vaarallinen. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositus on 10 µg, mutta Granadan yliopistosairaalassa potilaat saavat 625 µg kerta-annoksen.

D-vitamiini

Kaikki COVID-19:n aiheuttamat oireet liittyvät D-vitamiinivajeeseen, kirjoittavat ranskalaiset ja kiinalaiset virologit ja neurologit uudessa artikkelissaan. (Coy mm. 2020)

Seerumin D-vitamiinipitoisuuden S-D-25 tulee olla yli 90 nmol/l, jotta se torjuu virusinfektioita ja kuolemia niihin (ei 50 nmol/l, kuten THL ja ravitsemustieteilijät kuvittelevat). Katso kuvat alla.

S-D-25 ja COVID-19

COVID-19 tapausten keskimääräinen S-D-25 on ollut alle 90 nmol/l.  Pystyakseli: tapauksia miljoonaa asukasta ja maata kohti, vaaka-akseli S-D-15-pitoisuus nmol/l. Lähde: Ilie ym. 2020.

S-D-25 ja koronakuolleisuus

Koronaan kuolleiden ihmisten S-D-25 on ollut keskimäärin selvästi alle 90 nmol/l. Pystyakselilla kuollisen määrä/ miljoonas asukasta/maa. Vaaka-akselilla S-D-25-pitoisuus. Mortality = kuolleisuus. Lähde Ilie ym. 2020.

People with low levels of Vitamin D may be more likely to catch coronavirus and die from COVID-19 infection, study suggests. Daily Mail 1.5.2020

Vitamin boost from sunshine help ward off virus, study finds. Daily Telegraph

"Hoivakotien asukeista ja sairaaloiden potilaista 75 % potee D-vitamiinin puutetta."

MTV3 5.5.2020: Tutkijat löysivät "merkittäviä yhteyksiä" D-vitamiinin puutteen ja koronakuolemien välillä

"Uskomme voivamme suositella D-vitamiinilisää SARS-CoV2 infektiota vastaan", kirjoittavat Queen Elizabeth Hospital Foundation Trustin ja University of East Anglian tutkijat artikkelissaan.  ('We believe, that we can advise Vitamin D supplementation to protect against SARS-CoV2 infection.')

D-vitamiinikin on erinomainen antioksidantti ja anti-inflammatorien yhdiste, kuten brasilialaiset tutkijat kirjoittavat uudessa artikkelissaan European Journal of Pharmacologyssa (Alameida ym. 2020).

Harvardin yliopiston sisätautiopin professori JoAnn Manson suosittelee D-vitamiinia COVID-19:n torjunkuntaan. MedScape 11.5.2020

Southamptomin yliopiston ravitsemusimmunologian professorin Philip C. Calderin työryhmä julkaisi äsken perusteellisen katsauksen siitä, kuinka ravintolisillä voidaan tehostaa vastustuskykyä virusinfektioita vastaan. Artikkelin taulukossa 1. he antavat annossuosituksia, joissa D-vitamiinin annos on 5-kertainen suomalaiseen viranomaissuositukseen verrattuna. Artikkelin voi lukea ja professori Eggenforderin haastattelun voi kuunnella alla olevista linkeistä:

Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):E1181. Published 2020 Apr 23. doi:10.3390/nu12041181 Free Access

The role of micronutrients in immunity and associated product development. Professori Manfred Eggerdorferin podcast 26.3.2020

Almeida Moreira Leal LK, Lima LA, Alexandre de Aquino PE, et al. Vitamin D (VD3) antioxidative and anti-inflammatory activities: Peripheral and central effects [published online ahead of print, 2020 Apr 28]. European Journal of Pharmacology. 2020;173099. doi:10.1016/j.ejphar.2020.173099
Cao Z, Wu Y, Faucon E, Sabatier JM. SARS-CoV-2 & Covid-19: Key-Roles of the 'Renin-Angiotensin' System / Vitamin D Impacting Drug and Vaccine Developments [published online ahead of print, 2020 May 5]. Infect Disord Drug Targets. 2020;10.2174/1871526520999200505174704. doi:10.2174/1871526520999200505174704 Klikkaa Download

Seleeni

Runsas seleenin saanti vähentää kuolleisuutta COVID-virukseen, osoittaa uusi tutkimus 17 kiinalaisesta kaupungista (ks kuvio alla). Tutkimuksen julkaisi 28.4.2020 maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition. Tutkimuksen raportoi myös Thailand Medical News 30.4.2020. Hubein provinssin Enshi-kaupungissa, jossa seleenin saanti on suurinta Kiinassa, on COVID-19:sta toipuneiden määrä lähes 3 kertaa suurempi kuin muissa saman provinssin kaupungeissa. Sitä vastoin Heilongjiang-provinssissa, jossa seleenin saanti on vähäisintä koko maailmassa, on kuolleisuus COVID-19:ään viisi kertaa surempaa kuin muualla Hubein ulkopuolella. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että seleeni suojaa COVID-19-kuolemilta. (Seleeni on sekä antioksidantti että anti-inflammatorinen hivenaine. THL, monet ravitsemustieteilijät ja "knuutilaiset" lääkärit vastustivat 1980-luvulla henkeen ja vereen sen käyttöä ja mollasivat seleeniä määrääviä kollegoitaan huijareiksi.)

Seleeni parantaa COVID-19-ennustetta

Kuvio: Mitä suurempi sairastuneiden hiusten seleenipitoisuus on, sitä useampi paranee COVID-19-tartunnasta. Zhang J, Raylor EW, Bennet K, et al. Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China. The American Journal of Clinical Nutrition, Published 28 April 2020. doi.org/10.1093/ajcn/nqaa095

Poimintoja vireillä olevista tutkimushankkeista

Poimin tähän esimerkkejä Yhdysvaltain terveysviraston Clinical Trials -rekisteristä meneillään olevista tutkimuksista, joista käy ilmi, mitä ravintolisiä ja minkälaisina annoksia nyt annetaan ja missä. Näiden lisäksi menossa on monia muitakin kliinisiä ravintolisätutkimuksia COVID-19-tartunnassa, mm. Aasian maissa.

Kalaöljytutkimuksia

Saksassa tutkitaan, kuinka kalaöljyn väkevöity EPA-rasvahappo hillitsee sytokiinimyrskyä (interleukiineja 1 ja 6), jonka COVID-19 aiheuttaa ja joka johtaa usein keuhko-, sydän-, munuais-, hermo -ym. vaurioihin. Sairaalapotilaille annettava kalaöljyannos on 2 g/vrk (jota ei saa ainakaan sairaalaruoasta). Sytokiinimyrsky tarkoittaa sitä, että virus aiheuttaa elimistössä tulehdussytokiinien purskahduksen, joka alkaa tuhota keuhkojen solukkoa ja voi johtaa keuhkokuumeeseen ja tukehtumiseen.

Islannissa Kerecis ja the National Hospital of Iceland tekevät kliinistä kaksoissokkotutkimusta, jossa COVID-19-potilaat saavat kalaöljyä (ja verrokit lumetta). Tässä tutkimuksessa annetaan kalaöljyä, jota italialaiset lääkärit ovat ruiskuttaneet COVID-19-potilaiden kurkkuun ja nieluun virustartunnan hillitsemikseksi. "Olemme hoitaneet yli 70 potilasta, ja tuloksemme ovat hyvin lupaavia", sanoo professori Giuseppe Noschese. Islannissa tutkimusta johtaa tohtori Ragnar Freyr Ingvardsson.

King Saud -yliopistosairaalassa potilaille annetaan EPA:lla rikastettua ravintoa ja muita antioksidantteja (950 mg GLA, 1,2 mg β-karoteenia, 205 mg C-vitamiinia, 75 IU E-vitamiinia E, 18 µg seleeniä ja, 5,7 mg sinkkiä). Minusta tosi pieniä määriä.

C-vitamiinitutkimuksia

Rekisterissä on nyt yli 20 tutkimushanketta, joissa COVID-19-potilaille annetaan suuria määriä C-vitamiinia. Tässä muutamia esimerkkejä:

Kiinassa Wuhanin yliopistosairaalassa alkoi helmikuussa 2020 140 koronaviruspotilaan tutkimus, jossa he saavat C-vitamiinia suoraan suoneen. Annos on 12 g (12 000 mg), joka annetaan kaksi kertaa päivässä viikon ajan. Tieto tästä tutkimuksesta herätti Suomessa rajua vastustusta ja väitteitä, että tieto on väärä ja että hoito olisi muka vaarallista. Professorit Juhani Knuuti ja Christel Lamberg-Allardt kiirehtivät julkisuudessa tuomisemaan suonensisäisen C-vitamiinihoidon humpuukina. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Chicagon maailmankulu Cleveland Clinic antaa 8 000 mg/vrk C-vitamiinia (suoneen) ja 50 mg/vrk sinkkiä, siis moninkertaisesti viranomaissuositusta enemmän.

USA:ssa Thomas Jefferson -yliopistossa COVID-potilaille annetaan C-vitamiinia suoneen 6 päivän ajan kahden tunnin infuusioina suurenevin annoksin (0,3 g/kg, 0,6 g/kg ja 0,9 g/kg HUOM! painokiloa kohti!) sekä magnesiumkloridia (myös suoneen). Magnesium lievittää C-vitamiinin jättiannoksen aiheuttamaa kirvelyä.

USA:n Veterans Affairs Medical Center antaa C-vitamiinia 50 mg/kg suoneen joka 6. tunti 4 vrk ajan, yhteensä 16 annosta.

Kaliforniassa 600:lle COVID-tartunnalle altistuneelle terveydenhuollon ammattihenkilölle annetaan C- ja D-vitamiineja + sinkkiä, (klorokiinin lisänä) taudin ehkäisemiseksi. Annokset eivät käy ilmi suunnitelmasta.

Italiassa Palermon yliopistosairaalassa 500:lle COVID-19 -keuhkokuumepotilaille annetaan C-vitamiinia 10 g (10 000 mg) suoneen päivässä tavanomaisen hoidon lisäksi.

Ranskassa (University Hospital, Lille) annetaan 3 140 potilaalle sinkkiä 30 mg/vrk ja D-vitamiinia 50 µg/vrk. Lääkärit uskovat vitamiinien parantavan potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia.

Ranskassa Bordeauxin yliopistosairaalassa yli 1 000 COVID-tartunnan saaneelle kotonaan asuvalle ikäihmiselle annetaan vitamiineja, joiden uskotaan vähentävän sairaalahoidon tarvetta.

Iranissa COVID-potilaille annetaan vakiohoitona mm.  3 g/vrk C-vitamiinia, 400 mg B1-vitamiinia, A- ja D-vitamiineja, seleeniä sekä 500 mg kalaöljyn omega-3-rasvahappoja.

Hunajatutkimus

Egyptissä Kairossa COVID-19-tartunnan saaneille annetaan luonnonhunajaa. Tutkimusta perustellaan mm. sillä, että Britannian National Institute for Health Care Excellence (NICE) ja Public Health England (PHE) suosittelevat ohjeissaan hunajaa ensisijaisena hoitona hengitystieinfektion aiheuttamaan akuuttiin yskään, mikä on COVID-19:n ensimmäisiä oireita.

Melatoniini

Madridin Hospital Universitario La Paz -sairaalassa tutkitaan melatoniinin mahdollisia hyötyjä sairaalahenkilökunnan COVID-19:n ehkäisyssä. Osallistujia on 450 henkilöä ja melatoniinin annos 2 mg 12 viikkoa (minusta turhan vähän, pitäisi antaa 6–10 mg yöksi). Melatoniinin positiivisista vaikutuksista COVID-19:ssa onkin jo julkaistu uusia artikkeita (Anderson ja Reiter 2020, Zhang ym. 2020, Salles 2020, Schneider ym. 2020). Italialaiset sairaalalääkärit suosittelevat tehohoidossa oleville COVI-19-potilaile melatoniinia (ad 10 mg/vrk) unihäiriöiden ja deliriumin (sekavuuden) ehkäisyyn (Zambrelli ym. 2020). Melatoniinilla ja D-vitamiinilla on synerginen yhteisvaikutus COVID-19:n torjunnassa (Martin Gimenéz ym. 2020).

Martín Gimenéz VM, Inserra F, Tajer CD, et al. Lungs as target of COVID-19 infection: Protective common molecular mechanisms of vitamin D and melatonin as a new potential synergistic treatment. Life Sciences 2020 Aug 1, 254, 117808. doi.org/10.1016/j.lfs.2020.117808 Free Access
Anderson G, Reiter RJ. Melatonin: Roles in influenza, Covid-19, and other viral infections [published online ahead of print, 2020 Apr 21]. Reviews in Medical Virology. 2020;e2109. doi:10.1002/rmv.2109 Free Access
Zhang R, Wang X, Ni L, et al. COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment. Life Sciences. 2020;250:117583. doi:10.1016/j.lfs.2020.117583
Salles C. Correspondence COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment [published online ahead of print, 2020 Apr 22]. Life Sciences. 2020;253:117716. doi:10.1016/j.lfs.2020.117716

Shneider A, Kudriavtsev A, Vakhrusheva A. Can melatonin reduce the severity of COVID-19 pandemic? [published online ahead of print, 2020 Apr 29]. International Reviews in Immunology. 2020;1‐10. doi:10.1080/08830185.2020.1756284
Zambrelli E, Canevini M, Gambini O, D'Agostino A. Delirium and sleep disturbances in COVID-19: a possible role for melatonin in hospitalized patients? [published online ahead of print, 2020 Apr 17]. Sleep Med. 2020;70:111. doi:10.1016/j.sleep.2020.04.006 Free Access

Näiden lisäksi esimerkiksi Aasiassa on käynnissä kymmeniä kliinisiä tutkimuksia, joissa selvitetään perinteisten itämaisten kansanlääkkeiden vaikutuksia koronavirustartunnoissa.

Ayrveda-lääketutkimus (kurkuma)

Intiassa ja Englannissa tutkitaan kurkuman ja muiden Ayarveda-lääkkeiden vaikutusta COVID-19-potilailla.

Uutta kirjallisuutta:

Silberstein M. Vitamin D: A simpler alternative to tocilizumab for trial in COVID-19? [published online ahead of print, 2020 Apr 23]. Medical Hypotheses. 2020;140:109767. doi:10.1016/j.mehy.2020.109767

Ilie PC, Stefanescu S, Smith L.The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality. Infectious Diseases. 2020 May 1. DOI:10.21203/rs.rs-21211/v1

Entä Suomessa?

Suomen valtamedia (Yle, HS ym. ) julkaisee täysin edesvastuuttomasti ravintolisistä valeuutisia, joissa annetaan sellainen käsitys, ettei ravintolisillä voi vahvistaa immuunijärjestelmää virustartuntoja tai muita sairauksia vastaan. Asennevammaiset toimittajat soittavat aina sellaiselle "asiantuntijalle", jolta tietävät saavansa omaan agendaansa sopivan haastattelun. Nämä toimittajat eivät sanallakaan mainitse positiivisia julkaistuja tai vireillä olevia kliinisiä tutkimuksia ja niiden perusteluja. Valeuutisia on helpompi kirjoittaa, kun ei ota selvää asioista. Lue Svenska Ylen juttu alle olevasta linkistä niin näet, mitä tarkoitan. Professori Knuuti nimittää blogissaan ravintolisien puolesta puhujia "haaskalinnuksi". Hänen mielestään on "absurdia" edes kuvitella, että C-vitamiinilla voitaisiin hoitaa koronaa.

C-vitamiini on saanut koronavirusepidemian aikana absurdin roolin, sanoo terveyshuuhaasta kirjoittava professori (Knuuti). Helsingin Sanomat 25.3.2020

Svenska YLE 26.4.2020: Stora doser D- och C-vitamin påstås hjälpa mot covid-19 – olagligt och oetiskt, säger experter.
Jutun kirjoittanut toimittaja Annvi Gardberg jätti tahallaan pois kaikki hänelle meilaamani tutkimusuutiset, koska ne eivät sopineet hänen agendaansa (ravintolisien mollaamiseen).

Ruokavirasto pyrkii sensuroimaan tiedottamista vitamiinitutkimuksista kieltämällä yrityksiä ja terveysjärjestöjä jakamasta tutkittua tietoa kuluttajille ja jopa terveydenhuollon ammattihenkilöille. Ruokavirasto on nimenomaisesti kieltänyt jakamasta minun uutistani Koronavirus ja D-vitamiinivaje.

Ruokavirastosta on jätetty 7.5.2020 kantelu oikeuskanselerillle

Ruokavirasto rajoittaa sananvapautta

Hakusanoja: COVID-19. koronavirus, vitamiinit, ravintolisät, sytokiinimyrsky, Tolonen, Knuuti, Lamberg-Allardt, Ruokavirasto, Svenska Yle, Annvi Gardberg