Masennus yleistä sydänpotilailla, erityisesti ohitusleikkauksen jälkeen

Yhteisinä nimittäjinä näissä taudeissa ovat hapetusstressi ja hiljaa kytevä tulehdus (inflammaatio). Se ilmenee mm. CRP:n, TNF-:n ja interleukiini 8:n (IL8) kohoamisena. Karnosiini ja E-EPA vaimentavat sekä hapetusstressiä että tulehussytokiineja.

Sydäntauteja sairastavista potilaista 14–47 prosentilla esiintyy masennusta. Eniten sitä on epästabiilia angina pectorista sairastavilla, sydäninfarktin läpikäyneillä ja sydänkirurgisiin toimenpiteisiin joutuvilla (pallolaajennus, ohitusleikkaus, avosydänleikkaus). Sydänkirurgian jälkeen potilaille voi tulla muistihäiriöitä ja jopa dementiaa. Joka toisen leikatun potilaan henkinen taso laskee ja osa saa aivohalvauksen (1).

Uusi arvostetun amerikkalaisen Duke- yliopiston tutkimus selvitti masennuksen yleisyyttä (2). Tulokset julkaistiin tämän päivän Lancetissa.

Tutkimukseen valittiin 817 sydänleikattua potilasta, joille tehtiin perusteellinen psykiatrinen tutkimus ennen leikkausta ja 6 kuukautta sen jälkeen. Sitten potilaita seurattiin keskimäärin 5,5 vuotta, osaa heistä jopa 12 vuotta.

Yhteensä 122 (15 %) potilasta kuoli, 310:lla (38%) todettiin masennus. Masentuneista 213:n (26 %) tauti oli lievä ja 97:llä keskivaikea - syvä. Kuolemantapaukset olivat masennukseen sairastuneiden keskuudessa muita yleisempiä. Ennen leikkausta ilmenevä masennus lisää kuoleman vaaraa, sanovat tutkijat.

Yhteisiä biokemiallisia mekanismeja

Tutkijat pohtivat, kuinka masennus liittyy sydäntauteihin. He esittävät useita biokemiallisia mekanismeja:
insuliiniresistenssi
diabetes
suuri painoindeksi
vyötärölihavuus
kohonnut verenpaine

Masennus liittyy myös seuraaviin tiloihin, jotka ovat yhteisiä myös sydän- ja verisuonitaudeille:

verihiutaleitten kokkaroitumistaipumus (veritulppa)
tulehdus (inflammaatio)
sydämen rytmin vaihtelu
runsas tupakointi
runsas alkoholin käyttö
liikunnan puute

Huolimatta sydänpotilaiden kirurgisen ja muun lääketieteellisen hoidon edistyksestä potilaan kokonainsvaltainen hoito – erityisesti mielesterveys –on puutteellista, sanovat tutkijat.

1. Scarborough JE, White W, Derilus FE, Mathew JP, et al. Neurologic outcomes after coronary artery bypass grafting with and without cardiopulmonary bypass. Semin Thorac Cardiovasc Surg. 2003;15(1):52-62.[PubMed]
2. Blumenthal JA, Lett HS, Babyak MA, et al. Depression as a risk factor for mortality after coronary artery bypass surgery. Lancet 2003; 362: 604-09 [Full text]

Tri Tolosen kommentti

Sydänpotilaille tulisi aina suositella karnosiinia ja farmaseuttista kalaöljyä, riippumatta siitä onko heidät leikattu vai ei. Kalaöljyllähän on erinomaisen hyviä sydäntä ja verisuonia suojaavia vaikutuksia. Se ehkäisee kaikkia yllä lueteltuja biokemiallisia mekanismeja, joita sydänpotilailla esiintyy. Se auttaa leikattuja tai laajennettuja valtimoita pysymään auki. Sen lisäksi kalaöljy ehkäise tehokkaasti masennusta. Karnosini suojaa sekä sydäntä että aivoja. Magnesium ehkäisee stressiä ja rytmihäiriöitä; foolihappo, B6- ja B12-vitamiini alentavat homokysteiiniä, joka on koholla useimmilla sydänpotilailla. Minusta on taitovirhe, ellei sydänlääkäri (ja Suomen sydänliitto) ymmärrä suositella potilaille sydäntä ja aivoja suojaavaa ruokavaliota ja lisäravinteita. "Mikä on hyvä sydämelle on hyväksi myös aivoille", sanoi lääketieteen isä Hippokrates.

Elämän suuret stressitilanteet – joihin sydänleikkaus kuuluu – aiheuttavat useimmiten masennusta niille henkilöille, joilla on ns. masennusgeeni (lue lisää). Heitä tulisi erityisesti suojella myös lisäravinteiden avulla.

Kalaöljy suojaa sydäntä ja verisuonia - katsaus
Kalaöljyn vaikutus aivoissa