Haastatteluni koronaviruksesta ja ravintolisistä

Kuuntele haastatteluni C-vitamiinista ym. ravintolisistä, kesto 15 minuuttia

FinnRadio.FM:ssä

HUOM! Ruokavirasto on kieltänyt yrityksiä jakamasta kuluttajille ja ammattilaisille uutistani koronaviruksesta ja D-vitamiinista. Muut saavat jakaa sitä ihan vapaasti esim. somessa. Ruokavirasto pelkää ilmeisesti, että uutinen voi houkutella kansalaisia nauttimaan C- ja D-vitamiineja ja muita ravintolisiä enemmän kuin viranomaissuositus.

Ruokavirastosta on jätetty 7.5.2020 kantelu oikeusasiamiehelle

COVD-19

Tri Tolonen - Koronavirus ja C-vitamiini

Keskustelemme Tri Matti Tolosen kanssa ajankohtaisesta aiheesta. C-vitamiinihoito on noussut esille Suomessa mm. turkulaisen professori Juhani Knuutin haastattelussa Helsingin Sanomissa asiantuntijan roolissa. Mutta onko Juhani Knuuti tämän alan asiantuntija? Vaikuttaa vahvasti, että Knuutin ajatukset eivät ole tätä päivää.

BBC World News haastatteli 31.3.2020 pitkään suomalaista tutkijaa, dosentti Harri Hemilää C-vitamiinista. Hänen mielestään C-vitamiinista voi olla hyötyä tässä niinkuin muissakin virusinfektioissa. Lue Hemilän pääkirjoitus Duodecimista vuodelta 2006. Silloin ei vielä tiedetty mitään COVID-19-viruksesta, eikä siitä, että se voi vaurioittaa keuhkojen lisäksi myös sydäntä, mikä on syynä monien ikäihmisten kuolemaan Espanjassa, Italiassa, USA:ssa ja muualla. Sydäntä voidaan suojata C- ja D-vitamiineilla ja muillakin ravintolisillä, kerron haastattelussa.

Kiinalaiset neurokirurgit suosittelevat COVID19:n ehkäisyyn ja hoitoon monia mahdollisesti hyödyllisiä ravintolisiä (A-,  B-, C-, D- ja E-vitamiineja, omega-3-rasvahappoja, seleeniä, sinkkiä, ym.) (Zhang ja Liu 2020).

Shanghain lääkäriliitto suosittelee Chinese Journal of Infection Diseases -lehden artikkelissa sairaalahoitoon joutuneiden COVID-19-potilaiden hoitamista C-vitamiinilla suonensisäisesti. Parhaillaan on käynnissä 140 tehohoidossa olevan potilaan kliininen tutkimus, jonka julkaisemista odotetaan syyskuussa 2020. Potilaille annetaan viikon ajan 12 g C-vitamiinia kahdesti päivässä pumpulla, joka infusoi vitamiinia tippaan 12 ml/tunti. Verrokit saavat lumetta.

Amerikkalainen tohtori Richard Z Cheng perustelee koronapotikaan C-vitamiinihoitoa uudessa artikkelissaan (Cheng 2020). Artikkelin mukaan 50 keskivaikeaa tai vaikeaa koronavirusinfektiota on hoidettu Kiinasssa C-vitamiinilla suonensisäisesti annoksilla 2–10 g/pv, annettuna 8–10 tunnin välein. Luemyös tohtori Chengin kertoma tapausselostus Kiinasta.

C-vitamiini korjaa virustartunan lamaannuttavaa, imuunipuolustusta ylläpitävien neutrofiilisten valosolujen toimintaa  (Liugan ja Carr 2019).

Maailman johtavat immunologit suosittelevat monia vitamineja immunijrjestlmän tukemiseen nyt koronapandemian aikana (Calder y,. 2020). Tämä kirjoitus vetää maton professori Chritel Lamberg-Allardtin jalkoje alta.

Zhang L, Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virology. 2020;92(5):479–490. doi:10.1002/jmv.25707 Free Access

Cheng. RX. Can early and high intravenous dose of vitamin C prevent and treat coronavirus disease 2019 (COVID-19)? Medicine in Drug Discovery. Available online 26 March 2020, 100028 In Press, Journal Pre-proof

Liugan M, Carr AC. Vitamin C and Neutrophil Function: Findings from Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(9):2102. Published 2019 Sep 4. doi:10.3390/nu11092102 Free Access
Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020;12(4):E1181. Published 2020 Apr 23. doi:10.3390/nu12041181 Free Access

Filippiinien terveysviranomaiset jakavat koululaisille C-vitamiinia suojaksi COVID-19:ta vastaan
Central Visaysas -alueen terveysviranomaiset jakavat C-vitamiinia koululaisille. "Se vahvistaa immunijärjestelmän toimintaa virusinfektioita vastaan ja parantaa solujen toimintaa", sanoo apulaisprofessori Anitra Carr, Otagon yliopiston apulaisprofessori, Director, Nutrition in Medicine Research Group Principal Investigator (Christchurch, Uusi-Seelanti). Hön on yksi edellä olevan artikkelin kirjoittajista.
Lue lisää yllä olevasta artikkelista ja alla olevasta linkistä
Nutraingredients.com 31.3.2020

Tri Hannu Vierola kirjoitti 1.4.2020 HS:ssa:
Nyt kannattaa ottaa D-vitamiinia

Karoliininen instituutti: D-vitamiini (100 µg/vrk) ehkäisee hengitystieinfektioita

Yhdysvalloissa on käynnistynyt 50000 potilaan 2-sokkotutkimus 60 sairaalassa iv. C-vitamiinista. Siinä annetaan 80g boluksina / vrk C-vitamiinia + 160 mg kortisonia vaikeimmin sairastuneille koronapotilaille. Tämä toisen käden tieto,  tuli ilmi, kun täällä pääasiassa funktionaalisen lääketieteen lääkärit ovat tekemässä vetoomusta päättäjille C-vitamiinin käytöstä.

Granadan yliopistossa alkoi COVID-19-potilaiden D-vitamiinitutkimus

Urheilulääkärit, -fysiologit ja valmentajat suosittelevat karanteenissa oleville urheilijoille riittävästä proteiinien ja D-vitamiinin saannista huolehtimista (Jukic ym. 2020).

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on täysin väärässä suositellessaan yli 75-vuotiaille D-vitamiinia vain 10–20 µg päivässä. Useimmilla yli 75-vuotiailla on useita pitkäaikaissairauksia, joiden kulkua voidaan hillitä ja uusia voidaan ehkäistä D-vitamiinilla. Tarve on 100 µg, kuten tri Vierolakin toteaa. Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 90 nmol/l, jolloin se torjuu influenssoja ja suojaa sydäntä.

Maitohappobakteerit

Probiooteista saattaa myös olla hyötyä COVID-19-tartunnan ehkäisyssä ja hoidossa, sanoo Lontoon King´s Collegen professori Tim Spector 24.3.2020 Nutraingredients.comin haastattelussa. Hyvä suolistofloora pitää yllä immuunijärjestelmän toimintaa myös virusinfaktioita vastaan.

Kalaöljy

Kalaöljyn rasvahapot EPA ja DHA voivat ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa tulehdusta, jota virukset, myös COV-19, elimistössä aiheuttavat. Näin ollen kalaöljystä saattaa olla hyötyä suojautumisessa koronavirustatunnalta ja sen aiheuttamalta hengitystieinfektiolta, kirjoittaa amerikkalainen Undurti Das (Adjunct Professor of Life Sciences and Biotechnology, Mangalore University) 27.3.2020 Archives of Medical Research -lehdessä.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot torjuvat juuri niitä tulehdusmarkkereita, joita sydänlihakseen kertyy sepsiksessä ( Zheng ym. 2020) (jota koronaviruskin sydämessä aiheuttaa), osoittaa Wuhanin yliopiston sydänklinikan tutkimus. EPA-rasvahaposta syntyy elimistössä artikkelissa mainittua resolviini E1:tä.

EPA. na DHA:n metaboliitteja

Kuva osoittaa, kuinka EPAsta syntyy Resolviini E1:tä, kun taas  DHA:sta syntyy D-sarjan resolviineja ja maresiineja. Kaikki ne estävät sytokiinimyrskyn aiheutamaa tulehdusta, joka myllertää COVID-19- ja muissa infektioissa.
Das UN. Can Bioactive Lipids Inactivate Coronavirus (COVID-19)? [published online ahead of print, 2020 Mar 27]. Archives of Medical Research. 2020;S0188-4409(20)30292-7. doi:10.1016/j.arcmed.2020.03.004

Zhang J, Wang M, Ye J, et al. The Anti-inflammatory Mediator Resolvin E1 Protects Mice Against Lipopolysaccharide-Induced Heart Injury. Frontiers in Pharmacology. 2020;11:203. Published 2020 Mar 18. doi:10.3389/fphar.2020.00203
Jukic I,Calleja-González J, Cos F et al. Strategies and Solutions for Team Sports Athletes in Isolation due to COVID-19. Sports 2020, 8(4), 56; doi.org/10.3390/sports8040056 Free Access

Hakusanoja: koronavirus, COVID-19, C-vitamiini, D-vitamiini, ravintolisät, Hemilä, Vierola, Tolonen, Calder, Carr