Koronavirus ja D-vitamiinivaje

Koronavirus (COVID-19) leviää tsunamin lailla Euroopassa, eniten Italiassa ja Espanjassa ja  USA:ssa. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet vakuuttavasti, että D-vitamiini torjuu virustartuntoja, joten Pohjois-Italiasta julkaistu yli 5 000 henkilön tutkimus saattaa selittää alueen suurta tartuntojen ja kuolemien määrää, etenkin vanhuksilla. Peräti 36 % väestöstä potee seerumissaan D-vitamiinin puutetta, jonka raja-arvoksi asetettiin 50 nmol/l (Lippi ym. 2015). On todennäköistä, että juuri nämä ihmiset altistuvat pahiten tartunnoille ja niiden aiheuttamille keuhkokuumeille. Nyt New Yorkin sairaaloissa annetaan C-vitamiinia suurina annoksina suoraan suoneen, ja teho on hyvä.

Koronavirus kehitettin vuonna 2015 Kiinassa labratoriossa, josta se ilmeisesti pääsi karkaamaan, kertoo Italian yleisradioyhtiö RAI3. Tieto on tosin kyseenalaistettu. Lehtitiedon mukaan viruksen toi Italiaan Roomassa 31.1.2020 vieraillut kiinalainen pariskunta.

Italiassa koronaan kuolleiden keskimääräinen ikä on 79,5 vuotta,  99,2 %:lla on ollut yksi tai useampi sairaus (48,5 %:lla on ollut kolme tai useampi sairaus). Alle 40 vuotiailla kuolleilla (5 kpl) on kaikilla ollut vakava sairaus. Italiassa 315 tehohoitoa tarvinneesta potilaasta 117 (30 %) poti sepelvaltimotautia, 126 (35,5 %) diabetesta, 72 (20,3%) aktiivista syöpää, 87 (24,5%) sydämen rytmihäiriöitä, 24 (6,8%) dementiaa ja 34 (9,6%) aivohalvauksen jälkitilaa. Ei ihme, että heillä COVID-19 lisää kuoleman riskiä.

Espanjassakin vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa on kuollut suuria määrä vanhuksia - kaikista kuolleista 87 % on ollut hyvin iäkkäitä. Heille ei ole annettu D-vitamiinia eikä muitakaan vastustuskykyä kohentavia ravintolisiä, eivätkä he ulkoile auringossa vaatteitta, joten ihon kauttakaan ei synny D-vitamiinia. Espanjassa vanhusten seerumin D-vitamiinipitoisuuksia ei ole mitattu, mutta pelkään pahoin niiden olevan hyvin matalia, mikä altistaa tartunnoille ja kuolemille. Antibiootit eivät tehoa koronavirukseen eivätkä muihinkaan viruksiin. Yli puolet Kiinassa COVID-19-virukseeen kuolleista potilaista oli saanut myös bakteeri-infektion (keuhkokuumeen) ennen kuolemaansa. Siksi vakavasti sairastuneille, etenkin tehohoidossa oleville annetaan myös antibiootteja. Nekään eivät tepsi kaikilla, sillä bakteerit voivat olla antibioottiresistenttejä.

Englannissa tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa kolme neljästä tartunnan saaneesta oli ylipainoisia.

Ylipaino

Ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän D-vitamiinia, silä rasvaliukoisena se sitoutuu rasvakudokseen, eikä sitä riityä paljoa vereen ja muihin kudoksiin. Ylipaino lisää myös kroonista matala-asteista tulehdusta, jota D-vitamiini ja monet muut ravintolisät ehkäisevät.

D-vitamiiinitutkimus

Pohjois-Italiassa väestön D-vitamiinin pitoisuudet vaihtelivat 38 ja 81 nmol/l välillä. Yhtään sen suurempaa tulosta ei ollut. Tutkimusten mukaan virusten torjunnassa seerumin D-vitamiinipitoisuuden (S-D-25) tulee olla yli 90 nmol/l. Näin ollen kaikilla tutkituilla oli piilevä D-vitamiinivaje.

Jos tutkimuksessa puutteen raja-arvoksi olisi asetettu 75 nmol/l, mitä pidetään puutteen rajana mm. Espanjassa, Virossa, Ranskassa ja Luxemburgissa, olisi puutetta potevien osuus väestöstä ollut paljon suurempi kuin 36 %.

D-vitamiiniteoriaa tukee se tosiasia, että kaikki maailmalle levinneet influenssaepidemiat ovat lähteneet liikkeelle Kaukoidästä talvisin, jolloin ihmisten D-vitamiinin pitoisuudet ovat olleet pienemmillään ja vastustuskyky sen vuoksi heikoimmillaan. Näin kävi nytkin koronaviruksen kanssa. Italiassa ja Espanjassa maiden aurinkoisemmissa etäläosissa on paljon vähemmän tartuntoja ja -kuolemia kuin pohjoisosissa. Andalusian tartuntaluvut ovat paljon pienemmät kuin Madridin ja Barcelonan. Etelän ihmisillä on yleensä parempi D-vitamiinisuoja. Toki D-vitamiinivajetta voi esiintyä eteläisilläkin alueilla etenkin ihmisillä, jotka eivät liiku ulkona vähissä vaatteissa. Espanjan Aurinkorannikolla moni suomalainen on hämmästynyt mittautettuaan laboratoriossa seeruminsa D-vitamiinin pitoisuuden ja saatuaan tietää sen olevan viitevälin alapuolella (75–250 nmol/l). Erityisiä riskiryhmiä ovat ikääntyvät, diabeetikot, sydän- ja syöpäpotilaat sekä astmaatikot, jotka tarvitsevat D-vitamiinia paljon viranomaissuositusta enemmän. CODV-19 ei ole levinnyt juuri lainkaan Afrikassa, missä D-vitamiinia saadaan paljon auringosta.

Suosittelen kaikille suojaksi D-vitamiinia vähintään 100 mikrogrammaa (µg) päivässä, jotta seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nmolin/l. Ilman verianalyysia ei voi tietää, onko saanti ollut riittävää. Eri ihmisillä pitoisuus nousee hyvin eri lailla, kuten Kuopiossa lääketieteen opiskelijoilla tehty tutkimus osoitti. Aikaisemmassa kuopiolaisessa VitDmet-tutkimuksessa vain puolella koehenkilöistä S-D-25 suureni odotusten mukaan viiden kuukauden aikana, jolloin he nauttivat joko 40 tai 80 µg D-vitamiinia päivittäin. Viranomaissuositus 10 µg/vrk on siis aivan liian pieni suojaamaan hengitystieinfektoilta. Nyt kun liikkumista on rajoitettava, ei pidä lähteä laboratorioon mittauttamaan S-D-25:ttä, vaan alkaa nauttia D-vitamiinia vähintään 100 µg päivässä. Terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta saa vahvaa D-vitamiinia.

Sydänpotilaiden koronakuolleisuus

Wuhanin yliopiston sydänklinikassa tehdyssä 417 perättäisen sairaalahoitoon joutuneen COVID-19-potilaan tutkimuksessa joka viidennellä oli ennestään sydäntauti ja kohonnut verenpaine. Moni heistä tarvitsi hengityslaitetta haoensaannin helpottamiseksi. Sydäntauti todettiin itsenäiseksi COVID-19-potilaiden kuoleman riskitekijäksi, kirjoitti Amerikan Lääkärilehti JAMA 25.3.2020. Oululaisten sydänpotilaiden ARTEMIS-tutkimuksessa suurella osalla oli D-vitamiinivaje: mitä suurempi vaje, sitä vaikeampi sydäntauti, kirjoittivat kardiologit. D-vitamiini siis suojaa sydäntäkin. Alla oleva kuvio näyttää, kuinka valtavan suuri osa sydänpotilaista poti D-vitamiinin puutetta (seerumin pitoisuus alle 75 nmol/l). Jos D-vajepotilas saa COVID-19-tartunnan, hänellä on suuri sydänkuoleman riski.

Oululaisten D-vitamiinipitoisuus

Kuvio. Oululaisten sydänpotilaiden plasman D-vitamiinin pitoisuus (nmol/l) pystyakselilla. Suurin osa potilaista jäi alle 75 nmol/l ja hyvin suuri osa jopa alle 50 nmol/l. Hyvin pieniä pitoisuuksia, jopa alle 30 nmol/l, oli myös oululaisilla runsaasti. Suurimmat pitoisuudet on ilmeisesti mitattu kesällä-syksyllä, pienimmät talvella-keväällä. Yli 100 nmol/l pitoisuudet ovat todennäköisiesti peräisin vahvoista D-vitamiinivalmisteista. Vaaka-akseli E/E´= impaired LV filling eli huonontunut vasemman kammion pumppausvoima. Parhaat tulokset olivat potilailla, joiden D-vitamiinin pitoisuus oli yli 60 nmol/l.

Ensi oireena maku- ja hajuaistien menetys

Britanniassa ja Yhdysvalloissa korva-, nenä- ja kurkkulääkärit raportoivat, että maku- ja hajuaistien menetys saattaa olla koronatartunnan saaneen ainoa oire. Se saattaa olla myös taudin varhainen ensioire. Lääkärit ovat havainneet ilmiön myös Italiassa. Aistioireita voi aiheuttaa myös jokin muu virus, kertovat uutiset Saksasta, jossa myös maku- ja hajuoiretta pidetään tyypillisenä koronaoireena.

Aluksi oire voi vaikuttaa harmittomalta, mutta lääkärit varoittavat näin lähes oireettomien henkilöiden levittävän virusta. Siksi he suosittelevat maku- ja hajuaistinsa menettäneiden testaamista ja ainakin eristämistä. THL:n mukaan koronatartunnan oireita ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Viruksen itämisaika saattaa olla jopa viikkoja ja oireita on vaikea huomata ajoissa.

C-vitamiinihoito

Wuhanin Hospital Zhongnan -sairaalassa alettiin 14.2. hoitaa vakavasti sairastuneita koronapotilaiden massiisivilla suonensisäisillä C-vitamiiniannoksilla, 100–200 mg painokiloa kohti päivässä, millä oli dramaattisen hyvä teho.

New Yorkissa Hospital Lenox Hill (Upper East Side de Manhattanilla) hoidetaa)n COVID-19-potilaita suonensisäisesti massiivisilla C-vitamiiniannoksilla, kertoo New York Post. Kertannos on 1500 mg ja se toistetaan 3-4 kertaa päivässä. Hoito perustuu Shanghaissa aloitettuun kokeiluun. Potilaiden C-vitamiinitasot ovat romahtaneet, mutta heidän kuntonsa kohenee heti C-vitamiini-infuusioilla, sanoo tehohoidon ja keuhkotautien erikoislääkäri Andrew G. Weber. C-vitamiinihoidosta kirjoittaa myös laajalevikkinen Newsweek sekä espanjalainen nettisivusto Clarin Internacional. Tutkimus on nyt myös julkaistu tiedelehdessä; sitä selostetaan tässä:

ASCORBATO Y VITAMINA D CONTRA CORONAVIRUS: EVIDENCIA CIENTÍFICA

Kiinalaiset neurokirurgit suosittelevat COVID19:n hoitoon monia mahdollisesti hyödyllisiä ravintolisiä (A-,  B-, C-, D-, E- vitamiineja, omega-3-rasvahappoja, seleeniä, sinkkiä, ym.) (Zhang ja Liu 2020)

Zhang L, Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virolology. 2020;92(5):479–490. doi:10.1002/jmv.25707 Free Access

Valeuutisia valtamediassa

Turkulainen professori Juhani Knuuti hyökkäsi 25.3.2020 Helsingin Sanomissa C-vitamiinin ja muiden ravintolisien käyttöä vastaan. Artikkelista käy selvästi ilmi, ettei Knuti tunne kiinalaisten virologien artikkelia eikä suonensisäistä C-vitamiinihoitoa, jota annetaan nyt myös New Yorkin sairaaloissa. HS joutui oikaisemaan jutussaan olleita virheellisiä tietoja.

Suomen valtamedia levittää jATKUVASTI valeuutisia (aivopesua), joissa pelotellaan D-vitamiinin olevan terveydelle vaarallista. Viimeksi Apteekkariliiton farmaseutti Taru Vanhala lausui Etelä-Suomen Sanomissa, Savon Sanomissa ja muissa lehdissä, että D-vitamiinin syömisestä "voi seurata terveysongelmia". Tällaiset edesvastuuttomat väitteet ovat omiaan lisäämään koronavirustartuntoja ja ikäihmisten kuolemia Suomessa, jossa auringosta ei saada D-vitamiinia vielä pitkään aikaan.

Lippi G, Nouvenne A, Ticinesi A ym. The burden of vitamin D deficiency in a mediterranean country without a policy of food fortification. Acta Biomedica 2015; 86, 1: 59-62 Open Access