Koronaviruspandemia lisäsi ravintolisien kysyntää kaikkialla

Hollantilaisen Groningenin yliopiston Healthy Ageing -professori Mandfred Eggersdorferin johdolla viisihenkinen paneeli on käynyt läpi tieteellistä näyttöä siitä, kuinka ravintolisät (erityisesti A-, C-, D- ja E-vitamiinit, kupari, magnesium, rauta, seleeni ja sinkki) voivat kohentaa ihmisen immuunijärjestelmää virusinfektioita vastaan: Katsausartikkeli on lähetetty tiedelehteen julkaistavaksi, kirjoittaa Nutraingredients.com.

Muut panelin jäsenet ovat:

- Professor Anitra Carr, University of Otago,
- Professor Jens Lykkesfeldt, University of Copenhagen
- Professor Adrian Gombart, Linus Pauling Institute,
- Professor Philip Calder, University of Southamptom

Nutraingredients.com. 18.3.2020

Tohtori Tolosen kommentti

Kiinalaiset neurokirurgit suosittelevat COVID19:n hoitoon monia mahdollisesti hyödyllisiä ravintolisiä (A-,  B-, C-, D-, E- vitamiineja, omega-3-rasvahappoja, seleeniä, sinkkiä, ym.) (Zhang ja Liu 2020)

Zhang L, Liu Y. Potential interventions for novel coronavirus in China: A systematic review. Journal of Medical Virolology. 2020;92(5):479–490. doi:10.1002/jmv.25707 Free Access

Suomalaiset ovatkin ostaneet viime päivinä ennätysmäärin ravintolisiä, mm. C- ja D-vitamiineja, kertoi Suomen terveyskauppiaiden liitto tiedotteessaan muutama päivä sitten. Vastustuskyky-tuoteryhmän valmisteet ovat olleet viimepäivinä kuluttajien hamstrauksen kohteena. Koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut huomattavasti C-vitamiini- ja D-vitamiiniravintolisien menekin lisääntymiseen. Rohdoskasveista suosituimpia ovat olleet punahattu- ja valkosipulivalmisteet. Lisäksi probiootti-, sinkki-, seleeni-, kurkumiini-, magnesium-, NAC-, beeta-glukaani-, propolis- ja oliivinlehtivalmisteet ovat olleet kysyttyjä. Näiden riittävyyteen kiinnitetään erityistä huomioita. Terveyskaupat ovat reagoineet erittäin nopeasti ja luovasti koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilaan ja sujuvoittaneet mahdollisuuksien mukaan asiakaspalvelua.

BBC World News haastatteli äsken (31.3.2020 klo 16:30) pitkään Harri Hemilää aiheesta, voiko C-vitamiini olla hyödyksi koronaviruksen aiheuttamissa keuhkosairauksissa. Hemilä myönteli varovaisin sanakääntein, että kyllä voi, joskaan aiheesta ei ole vielä ennätetty tehdä tutkimuksia. Mitään haittaakaan C-vitaminista ei ole, korosti Hemilä. Miljoonat ihmiset ympäri maapallon näkivät ohjelman.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttanut C-vitamiinin menekin lisääntymiseen

Terveyskaupat ovat elintarvikemyymälöitä ja näin ollen osa ruoanjakelua, kuten muutkin ruokakaupat.

Terveyskaupoissa on otettu käyttöön:
- kotiintoimitukset lähialueelle
- mahdollisuus noutaa tuotteet ja maksaa tuotteet myymälän ulkopuolella esimerkiksi ennen virallista aukioloaikaa, kun asiakas on edellisenä päivänä ilmoittanut tästä tarpeesta. Riskiryhmät ovat voineet myös noutaa tilaamansa tuotteet myymälästä sovitusti aukioloaikojen ulkopuolella.
- laajennetut aukiolot riskiryhmille

Helsingin yliopisto kouluttaa

Helsingin yliopisto järjestää 16.5.2020 tutkimusseminaarin, jossa jaetaan ajankohtaista tietoa ravintolisien ja kasvirohdosvalmisteiden laadusta, valvonnasta ja tutkimuksesta. Tämän vuoden teemana on laatu, ja mukana on kotimaisia ja ulkomaisia luennoitsijoita. Seminaarissa jaetaan myös arvostettu tiedepalkinto. Tutkimusseminaari kerää yhteen terveystuotealan tutkimuksen tekijöitä, terveyskaupan ja alan tukkujen toimijoita sekä muita alasta kiinnostuneita tahoja.

Ohjelma ja ilmoittautuminen