Berberiiniä tutkitaan maailmalla valtavasti

Lääkärit, farmakologit, biologit ja muut tiedemiehet ja -naiset ovat jo kauan tutkineet myös länsimaissa berberiinin terveysvaikutuksia. Niistä on julkaistu tiedelehdissä jo lähes 5 700 artikkelia, jotka osoittavat, että kyseessä on hyvin laaja-alaisesti terveyttä ja elämälaatua kohentava, maailman suosituin ravintolisä. Toin sen Suomessa tietoisuuteen kesällä 2009, jonka jälkeen siitä on saatu meilläkin runsaasti positiivisia käyttökokemuksia, etenkin tyypin 2 diabeetikoilta ja sydän- ja syöpäpotilailta.

Uusimmat tieteelliset artikkelit julkaisi juuri englantilainen farmakognosian eli farmaseuttisen biologian tutkija Solomon Habtemariam (Pharmacognosy Research Laboratories & Herbal Analysis Services UK, University of Greenwich, Chatham-Maritime, Kent, ME4 4TB, UK). Hän on julkaissut suuren määrän tieteellisiä artikkeleita ja kaksi kirjaa.

Alla oleva kaavakuvio tiivistää hyvin sen, kuinka berberiini kohentaa monia tarpeellisia ja ehkäisee haitallisia muutoksia aineenvaihdunnassamme. Berberiini vaikuttaa suureksi osaksi suolistoflooran kautta (Habtemariam 2020).

Berberiinin terapeuttinen vaikutus tapahtuu suolistoflooraa parantamalla

Kuvio artikkelista: Habtemariam 2020. Ylöspäin osoittavat nuolet: berberiini lisää, alaspäin: berberiini vähentää. The gut microbiota = suolistofloora. SCFA = lyhytketjuiset rasvahapot. LPS = lipopolysakkaridit.

Berberiini on monivaikutteinen yhdiste (multi-target drug), josta käytetään myös nimitystä drug cloud (cCloud) -yhdiste. Se ehkäisee ja korjaa kaikkia aineenvaihdunnan häiriöitä ja niistä johtuvia pitkäaikaissairauksia (metabolism-related chronic diseases). Berberiini on laajavaikutteinen antioksidantti, polyfarmaseuttinen yhdiste, joka ehkäisee ja vaimentaa kaikissa pitkäaikaissairauksissa myllertävää kroonista matala-asteista tulehdusta, korjaa veren rasva- ja sokerihäiriöitä, ei alkoholista johtuvaa rasvamaksaa, ehkäisee ja hillitsee allergioita, valtimonkovetustautia, lihomista, alkoholin aiheuttamaa muistin heikkenemistä, tupakoinnin aiheuttamaa keuhkoahtaumatautia, mahalaukun limakalvon ärtymistä, ärtynyttä paksusuolta ja suolitulehdusta, vuotavaa suolta, nivelrustojen kulumista, nivelrikkoa, nivelreumaa, luukatoa ja hermokipua (neuropatiaa) ja hermostoa rappeuttavia sairauksia, kuten diabeteksen ja sytostaattien (esim. dosetakselin) aiheuttamaa neuropatiaa, Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja sekä silmänpohjan (retinan) rappeutumista ja munuaisten vanhenemismuutoksia.

Suolisto-aivot

Berberiinin laajat ja monipuoliset hyvät vaikutukset aivoissa välittyvät suolistoflooran kautta. Suolisto on "toiset aivot".

Berberiini estää kaikkien tähän asti tutkittujen syöpäsolulinjojen kasvua ja leviämistä (Habtemariam 2020). Berberiinin syöpää estävät ja hillitsevät biologiset vaikutusmekanismit on esitetty hyvin tuoreessa kirjallisuuskatsauksessa (Wang. ym. 2020). Berberiinistä on hyötyä munasarjojen monirakkulataudin (PCOS) täydentävänä hoitona. Berberiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia ja on lupaava aine haavaisen paksusuolen (colitis ulcerosan) hoitoon. Berberiini ehkäisee lihomista ja siihen liittyviä elintasosairauksia. Berberiini on suorastaan hengästyttävän laajakirjoinen ravintolisä, vai mitä? 

Habtemariam S. Berberine Pharmacology and the Gut Microbiota: A Hidden Therapeutic Link [published online ahead of print, 2020 Feb 24]. Pharmacological Research. 2020;104722. doi:10.1016/j.phrs.2020.104722
Habtemariam S. Recent Advances in Berberine Inspired Anticancer Approaches: From Drug Combination to Novel Formulation Technology and Derivatization. Molecules. 2020;25(6):E1426. Published 2020 Mar 20. doi:10.3390/molecules25061426 Free Access
Wang Y, Liu Y, Du X, Ma H, Yao J. The Anti-Cancer Mechanisms of Berberine: A Review. Cancer Management and Research. 2020;12:695–702 Free Full Text

Hakusanoja: berberiini, farmakognosia, farmakologia, metabolia, aineenvaihdunta, syöpä. syöpätaudit, cancer diabetes, insuliiniresistenssi, Alzheimerin tauti, Tohtori Tolonen