Magnesium ehkäisee tyypin 2 diabetesta

Lähes 700 000 suomalaista sairastaa diabetesta, 95 prosenttia heistä tyyppiä 2. Sen hoito ei ole läheskään toivotulla tasolla, mistä johtuen moni diabeetikko sairastuu liitännäistauteihin, sydänkohtauksiin, silmä-, hermo- ja munuaisvaurioihin, muistihäiriöihin ym. Niitä voitaisiin ehkäistä ja hillitä lääkkeettömästi vhh/ketogeenisella ruokavaliolla ja monilla ravintolisillä (berberiini, D-vitamiini, E-EPA, karnosiini, magnesium, sinkki, ubikinoni, jne), kuten kerroin jo 10 vuotta sitten Hyvän diabeteshoidon oppaassani. Nyt selostan uusia koontitutkimuksia, jotka vahvistavat magnesiumin parantavan sokeriaineenvaihduntaa ja vähentävän insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen riskiä merkittävästi. Diabeetikot erittävät magnesiumia virtsan mukana enemmän kuin muut ihmiset, siksi he tarvitsevat magnesiumlisää.

Kiinalaisen Nanchang Universityn tutkijat kävivät läpi magnesiumilla tehdyt satunnaistetut kliiniset kaksoissokkokokeet, jotka oli julkaistu tiedelehdissä toukokuuhun 2019 mennessä. Analyysiin kelpuutettiin vain ajassa eteneviä (prospektiivisia) tutkimuksia, joissa oli selvitetty magnesiumlisien vaikutusta tyypin 2 diabeteksen riskiin. Analyysiin kelpuutettiin yhteensä 35 kohorttitutkimusta.

Eniten magnesiumia päivittäin syöneiden henkilöiden riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli 22 prosenttia pienempi kuin vähiten magnesiumia syöneiden. Riski pieneni 6 prosenttia jokaista 100 mg:n Mg-lisäystä kohti päivässä.

Tutkijat analysoivat erikseen 26 kaksoissokkotutkimusta (1 168 osallistujaa), jolloin ilmeni, että magnesiumin nauttiminen ravintolisänä alensi merkitsevästi seerumin paastosokerin pitoisuutta, paransi kahden tunnin sokerirasitustestin tuloksia ja alensi paastoinsuliinin pitoisuutta seerumissa sekä insuliiniresistenssiä (HOMA‐IR-pisteitä). Samoin magnesium alensi kohonneita triglyseridejä, kohonnutta systolista ja diastolista verenpainetta.

Johtopäätökset: Magnesiumin nautiminen ravintolisänä korreloi käänteisesti tyypin 2 diabeteksen riskiin ja ilmaantumiseen. Magnesiumin nauttiminen ruoan lisänä on suositeltavaa suuren riskin potilaille, kirjoittavat tutkijat (Zhao ym. 2019). Riskipotilaita ovat ylipainoiset, lihavat ja kaiki ne, joiden lähisukulaisilla on tai on ollut tyypin 2 diabetes.

Tulokset vahvistavat mm. vuonna 2016 julkaistun meta-analyysin päätelmiä (Veronese ym. 2016).

Zhao B, Deng H, Li B, et al. Association of Magnesium Consumption with Type 2 Diabetes and Glucose Metabolism: a Systematic Literature Review and Pooled Study with Trial Sequential Analysis [published online ahead of print, 2019 Nov 22]. Diabete/ Metabolism Research Reviews. 2019;e3243. doi:10.1002/dmrr.3243

Veronese N, Watutantrige-Fernando S, Luchini C, et al. Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition 2016 Dec;70 (12), 1354-1359;2016 Dec;70(12 ):1463]. doi:10.1038/ejcn.2016.154

Diabeteksen yleisiä lisätauteja ovat:

  • impotenssi
  • harmaakaihi
  • munuaismuutokset
  • hermo- ja silmänpohjavauriot (retinopatia)
  • sääri- ja muut haavat
  • sydäninfarkti, sepelvaltimotauti
  • aivoinfarkti
  • verenpainetauti
  • veritulppa (laskimo- ja keuhko-)
  • muistin heikkeneminen
  • lihavuus
  • alkoholista riippumaton rasvamaksa (jota mm. berberiini ehkäisee)