Kalaöljy ja sydämen vajaatoiminta

Japanilaiset sydänlääkärit (Division of Cardiology, Internal Medicine III, Hamamatsu University School of Medicine) ovat laatineet kattavan kirjallisuuskatsauksen kokeellisista ja kliinisistä tutkimuksista, joissa on selvitetty kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) vaikutuksia sydämen vajaatoiminnan primaari- ja sekundaariehkäisyssä. Uudet tutkimukset osoittavat, että väkevöity kalaöljy parantaa potilaiden ennustetta ja elämänlaatua.

Firenzen sydäntutkimuslaitoksen kliininen tutkimus GISSI osoitti vuonna 2008, että yksi ainoa päivittäin nautittu väkevöity etyyliesteröity kalaöljykapseli, joka sisälsi 850 mg omega-3-rasvahappoja (E-EPA + E-DHA), vähensi merkitsevästi sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden kuolleisuutta ja sairaalahoidon tarvetta. Se käynnisti vilkkaan tutkimustoiminnan kalaöljyn sydäntä suojaavista vaikutuksista. Suuri kliininen OMEGA-REMODEL-tutkimus vahvisti, että etyyliesteröity kalaöljy edistää potilaan toipumista infarktista. Tässä bostonilaisessa tutkimuksessa 180 infarktipotilasta sai 4 g/vrk kalaöljyä ja 178 verrokkipotilasta 4 lumekapselia päivässä. Kalaöljyä saaneet toipuivat paremmin. Monet muut tutkimukset ovat sittemmin vahvistaneet, muun muassa sydämen kaikuluotauksin ja tulehdussytokiinien tutkimuksin, että väkevöidyn kalaöljyn nauttiminen voi parantaa vasemman kammion toimintaa ja sydänlihaksen sidekudoistumista.

Maailman johtavat kardiologit suosittelevat väkevöityjä etyyliesteröityjä kalaöljyjä, koska ne ovat tutkitusti tehokkaampia kuin perinteiset kalaöljyvalmisteet (joissa on vain 30 % omega-3-rasvahappoja).

Kalaöljyn rasvahapoilla on elimistössä lukuisia sydäntä suojaavia biokemiallisia vaikutustapoja, kuten alla oleva kaaviokuva osoittaa (Sakamoto ym. 2019).

Kalaöljyn vaikutuksia sydämen vajaatoiminnassa

Kuvio kertoo, mihin kaikkeen kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA (kuvan keskellä n-3 PUFA) vaikuttavat. Alaspäin osoittavat nuolet merkitsevät vähennystä tai vaimennusta, ylöspäin osoittavat nuolet lisääntymistä tai suurentumista.

Kardiologien mukaan EPA ja DHA vaikuttavat monella tavalla suotuisasti sydämen toimintaan:

  1. Ne tuottavat antioksidatiivisia metaboliitteja eikosanoideja ja kroonista matala-asteista tulehdusta ehkäiseviä, vaimentavia ja sammuttavia nanomolekyylejä (resolviineja, dokosatrieenejä, protektiineja ja maresiineja) jotka estävät sydänlihaksessa toiminnanhäiriöitä (remodeling), joita mm. liiallinen sidekudoistuminen (fibroosi) aiheuttaa. Fibroosi estää sähköimpulssien normaalia kulkua sydänlihaksessa, jolloin se heikentyy. Cardiac remodeling tarkoittaa sydänlihassoluissa ja solunväliaineessa tapahtuvia patologisia muutoksia, jotka muuttavat sydänlihaksen kokoa, massaa, geometriaa ja toimintaa sydäninfarktin jälkeen. Nämä muutokset johtavat sydämen toiminnan heikkenemiseen ja vakaviin rytmihäiriöihin.
  2. Ne estävät sydänlihassolujen (kardiomyosyyttien) aineenvaihdunnan ja niiden voimanlähteiden, mitokondrioiden, muutoksia.
  3. Niillä on suora ja epäsuora toiminnallinen vaikutus sydänlihasten ionikanaviin, mikä ehkäisee kuolemaan johtavia (fataaleja) rytmihäiriöitä (ks edellä Cardiac remodeling).
  4. Ne alentavat kohonnutta verenpainetta ja parantavat valtimoiden sisäpinnan (endoteelin) toimintaa sekä
  5. Ne muokkaavat suotuisasti autonomisen hermoston aktiivisuutta.

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä

Katsaus vahvistaa uuden suuren amerikkalaisen MESA-tutkimuksen tulosta, jonka mukaan E-EPA ehkäisee sydämen vajaatoimintaa (Block ym. 2019). Lue lisää alla olevasta linkistä.

EPA-rasvahappo ehkäisee sydämen vajaatoimintaa

Sakamoto A, Saotome M, Iguchi K, Maekawa Y. Marine-Derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Heart Failure: Current Understanding for Basic to Clinical Relevance. Review. International Journal of Molecular Sciences. 2019 Aug 18;20(16). pii: E4025. doi: 10.3390/ijms20164025. Free Full Text
Block RC, Liu L, Herrington DM, Huang S, Tsai MY, O'Connell TD, Shearer GC. Predicting Risk for Incident Heart Failure With Omega-3 Fatty Acids: From MESA. Journal of American College of Cardiology Heart Failure. 2019 Jul 3. pii: S2213-1779(19)30217-3. doi: 10.1016/j.jchf.2019.03.008.