Sydänpotilaiden E-EPA-tutkimuksesta käydään vilkasta keskustelua lääkärilehdissä

E-EPA-kalaöljyllä tehty REDUCE-IT-tutkimus on lyönyt ällikällä monet sydänlääkärit, ravitsemustieteilijät ja terveystoimittajat. Tähän asti he ovat pääsääntöisesti vähätelleet kalaöljyn sydäntä suojaavaa vaikutusta, koska monet viimeaikaiset tutkimukset ja niistä julkaistut meta-analyysit ovat olleet pettymyksiä. REDUCE-IT-tutkimuksessa kävi toisin: Statiineja syövien potilaiden uusien sydänkohtausten ja aivohalvausten riski pieneni dramaattisesti (25-28 %) viiden vuoden vaikutusjakson aikana, kun he söivät lääkityksensä lisänä E-EPAa 4 grammaa (4 000 mg).

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikön edustajat Matti Uusitupa ja Ursula Schwab ovat kirjoittaneet REDUCE-IT-tutkimuksesta pääkirjoituksen Duodecim-lääkärilehteen (20/2019). Linkki alla. Uusi yli 1000 terveen keski-ikäisen miehen kalaöljytutkimus (Mahajan ynm. 2019) kumoaa Uusituvan ja Schwabin viimeiden virkkeen (mielipiteen), jolla ei ole mitään tekemistä REDUCE-IT-tutkimuksen kanssa.
Kalaöljyt ja sydäntautien ehkäisy

Suomen lääkärilehti uutisoi REDUCE-IT-tutkimuksen 18.1.2019 otsikolla
Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia

Monet arvostetut kardiologit eri puolilla maailmaa ovat nyt pohtineet, miksi juuri E-EPA tuotti näin paljon paremmat tulokset kuin kalaöljyt, jotka sisältävät EPAa ja DHA:ta. Selityksiä on esitetty monenlaisia. Amsterdamin Academic Medical Centerin tutkijat John J.P. Kastelein ja Erik S.G. Stroes – jotka itse ovat tutkineet paljon kalaöljyn sydänvaikutuksia – laativat tutkimuksen johdosta New England Journal of Medicineen pääkirjoituksen, jossa he ihmettelevät uusia tuloksia. He kirjoittavat mm. näin:

"Kaikkein suurin yllätys [meille] oli se, kuinka tulokset erosivat monista viimeaikaisista omega-3-tutkimuksista. Kymmenen aikaisemman erillistutkimuksen meta-analyysissa, johon oli osallistunut 78 000 potilasta, omega-3-rasvahappoja saaneilla ei ilmennyt verrokkeja pienempää riskiä tärkeissä sydäntapahtumissa. Yli 25 000 osallistujan VITAL-tutkimus (Vitamin D and Omega-3 Trial) ei sekään osoittanut omega-3:n vähentäneen primaariehkäisynä sydäninfarkteja, aivohalvauksia eikä sydänkuolemia. Toinen yllätys oli se, että E-EPA vähensi sydänkohtauksia paljon enemmän kuin olisi ollut odotettavissa pelkästään triglyseridien alentamisella."

Puolalainen kardiologian professori Gajos Grzegorz (Department of Coronary Disease and Heart Failure, Faculty of Medicine, Jagiellonian University Medical College, John Paul II Hospital, Prądnicka 80, Kraków) on laatinut alla olevan VITAL- ja REDUCE-IT -tutkimusten vertailutaulukon (2019). E-EPA (4 g/vrk) osoittautui verrattomasti paremmaksi, kuin EPA+ DHA-yhdistelmä (840 mg/vrk).

VITAL vs REDUCE-IT

REDUCE-IT-tutkimuksen erinomaisia tuloksia hämmästelleet kardiologit ovat esittäneet seuraavia pohdintoja:

  1. E-EPA alentaa kohonneita triglyseridejä tehokkaammin kuin E-EPA + E-DHA. Triglyseridit ovat tunnetusti sydänkohtausten riskitekijä.
  2. E-EPA vaimentaa tehokkaammin kroonista matala-asteista tulehdusta, joka kytee ahtautuvissa sepel- ja aivovaltimoissa.
  3. REDUCE-IT-tutkimuksessa E-EPAn päiväannos oli 4 g, kun esim. non-positiivisessa VITAL-tutkimuksessa annettiin EPAa + DHA:ta yhteensä 840 mg päivässä. E-EPA nosti veren ja kudosten omega-3-indeksin paljon korkeammalle kuin 840 mg/vrk. EPA vastustaa elimistön arakidonihapon (AA, omega-6) vaikutusta, jolloin tulehdus vähenee.
  4. E-EPA alentaa kohonnutta verenpainetta paremmin kuin E-EPA + E-DHA. Kohoneen verenpaineen aleneminen suojaa sydäntä ja aivoja.
  5. E-EPAlla on vielä tuntemattomia sydäntä ja verisuonia suojaavia vaikutusmekanismeja.

Australialainen farmakologian apulaisprofessori Sheila Doggrell kirjoittaa E-EPAsta farmakologien ammattilehdessä.
Hän pitää E-EPAa hyvänä lisähoitoma statineja syövile ihmisille.Amerikkalaiset Baum ja Scholz pitävät E-EPAa ainutlaatuisen hyvänä kalaöljynä statiineja sylville henkilöille, sillä E-EPA torjuu "residuaalista" sydäntautiriskiä (Baum ja Scholz 2019).

Professori Deepak Bhattin työryhmä vastaa näihin pohdintoihin seuraavasti:

Olemme samaa mieltä siitä, että etyyliepan (E-EPAn) hyödyt sydämelle johtuivat ainakin osittain [suuresta] annoksesta ja E-EPAn erityisominaisuuksista, jotka poikkeavat aikaisemmin julkaistujen tutkimusten valmisteista (lukuunottamatta JELIS-tutkimusta, jossa statiinin syöjille annettiin E-EPAa 1,8 g/vrk viisi vuotta). On myös todennäköistä, että veren ja kudosten EPA-pitoisuudet (omega-3-indeksi) suurenivat E-EPAlla enemmän kuin muissa tutkimuksissa.

Japanilainen JELIS-tutkimus tukee käsitystä, että E-EPA vastustaa erityisen tehokkaasti arakidonihapon kroonista matala-asteista tulehdusta aiheuttavaa vaikutusta ja suojaa siten sydäntä. E-EPAn vaikutus veren rasvoihin (lipideihin, lipoproteiineihin), tulehdussytokiineihin, verihiutaleisiin ja valtimopaakkuihin on erilainen kuin DHA:n (Sherratt ja Mason 2018, Innes ja Calder 2018). [E-EPA stabiloi paakkuja ja estää niitä repeämästä.]

E-EPA alentaa systolista verenpainetta 1,3 mmHg ja diastolista 0,5 mmHg. Nämä muutokset voivat olla vaatimattomia, mutta niillä on voinut olla silti tärkeä merkitys tutkitussa potilasaineistossa. Teemme parhaillaan lisäanalyyseja, joissa tarkastelemme biomarkkereita, EPA/AA-suhdetta, verenpainetta ym., jotta ymmärtäisimme paremmin E-EPAn mahdollisia vaikutusmekanismeja, jotka vähentävät sydäntaudin riskiä.

HUOM! Icosapent Ethyl = E-EPAn etyyliesteri eli E-EPA.

Kalaöljy suojaa sydäntä ilman saasteiden aiheuttamilta vaurioilta, osoittaa uusi tutkimus (Lin ym. 2019). Ks alla oleva kuva.

Kalaöljyn suojavaikutukset ilmansaasteita vastaan

Doggrell SA. Clinical trials of eicosapentaenoic acid (EPA) prescription products for the treatment of hypertriglyceridemia. Review. Expert Opinions in Pharmacotherapy. 2019 Jul;20(10):1221-1225. doi: 10.1080/14656566.2019.1609942.
Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl.  New England Journal of Medocine 2019; April 25, 380:1677-1678 DOI: 10.1056/NEJMc1902165
Grzegorz G. Omega-3 polyunsaturated fatty acids: is their future VITALized or REDUCEd?
Cardiovascular Research. 2019 May 1;115(6):e58-e60. doi: 10.1093/cvr/cvz081. Free Full Text
Sherratt SCR, Mason RP. Eicosapentaenoic acid inhibits oxidation of high density lipoprotein particles in a manner distinct from docosahexaenoic acid. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2018 Jan 10. pii: S0006-291X(18)30068-8. doi: 10.1016/j.bbrc.2018.01.062. Free Full Text pdf
Sherratt SCR, Mason RP. Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid have distinct membrane locations and lipid interactions as determined by X-ray diffraction. Chemistry and Physics of Lipids. 2018 Jan 17. pii: S0009-3084(17)30301-8. doi: 10.1016/j.chemphyslip.2018.01.002.
Innes JK, Calder PC. The Differential Effects of Eicosapentaenoic Acid and Docosahexaenoic Acid on Cardiometabolic Risk Factors: A Systematic Review. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Feb 9;19(2). pii: E532. doi: 10.3390/ijms19020532. Free Full Text pdf

Lin Z, Chen R, Jiang D-Y et al. Cardiovascular Benefits of Fish-Oil Supplementation Against Fine Particulate Air Pollution in China. Journal of the American College of Cardiology. 2019 April 2076–2085. doi.org/10.1016/j.jacc.2018.12.093
Mahajan H, Choo J, Masaki K et al. Serum Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Aortic Calcification in Middle-Aged Men: The Population-Based Cross-sectional ERA-JUMP Study.Nutrition, Metabolism and Cardiovascular diseases. Published online: May 07, 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2019.04.011
Baum SJ, Scholz KP. Rounding the corner on residual risk: Implications of REDUCE-IT for omega-3 polyunsaturated fatty acids treatment in secondary prevention of atherosclerotic cardiovascular disease. Review. Clinical Cardiology. 2019 Jun 29. doi: 10.1002/clc.23220. Free Full Text