HealthDay News: E-EPA-kalaöljy vähentää statiininsyöjien sydäntaudin vaaraa

Lääkäreille tarkoitettu HealthDay News -uutissivusto kirjoittaa E-EPA-kalaöljyn sydäntä ja aivoja suojaavasta vaikutuksesta kolesterolilääkkeitä syövillä ihmisillä, joiden seerumin triglyseridit ovat koholla. Reilu päivittäinen E-EPA-annos vähentää tällaisten henkilöiden sydäntaudin ja -kuoleman riskiä jopa 30 prosenttia, kirjoittaa terveystoimittaja Alan Mozes.

Väkevöityä, puhdistettua E-EPA-valmistetta ei pidä sekoittaa tavanomaisiin kalaöljyihin. Niissä on tyypillisesti hyvin vähän EPA-rasvahappoa. Vahvassa E-EPAssa sitä on vähintään 90 prosenttia. Vuodesta 2012 lääkärit ovat saaneet määrätä väkevöityä E-EPAa Yhdysvalloissa potilaille, joiden triglyseridit ovat reilusti koholla (yli 500 mg/dl eli 5,6 mmol/l). E-EPAn on osoitettu pätevissä tutkimuksissa alentavan tehokkaasti kohonneita triglyseridejä.

Viime syksynä julkaistu jättisuuri REDUCE-IT-tutkimus osoitti vakuuttavasti, että E-EPA (4 gramman päiväannoksena) vähentää merkittävästi potilaiden riskiä kuolla sydäntautiin, sairastua kliiniseen ei-fataaliin sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen, pallolaajennusten ja ja sairaalahoidon tarvetta näiden sairauksien vuoksi. "Totesimme 30 prosentin vähennyksen iskeemisissä (verenkiertohäiriöiden aiheuttamissa, hapenpuutteesta johtuvissa) tapauksissa” sanoi tutkimusta johtanut professori Deepak Bhatt. ”Kliininen vaikutus on suuri”.

Tuhannella viisi vuotta E-EPAa nauttivalla potilaalla voidaan ehkäistä lähes 160 vakavaa sydäntapahtumaa, Bhatt laskee. Niihin kuuluu 12 sydänperäistä kuolemaa, 41 kliinistä, ei-fataalia sydäninfarktia, 14 aivohalvausta, 76 sepelvaltimon pallolaajennusta ja 16 sairaalahoitoa vaativaa epästabiilia angina pectoris –tapausta (rintakipua levossa tai fyysisessä kuormituksessa). Professori Bhatt toimii Bostonissa Brigham and Women's Hospitalin sydänohjelman johtajana. Hän ja hänen työtoverinsa esittävät tutkimuksensa tällä viikolla sydänlääkäreille New Orleansissa American College of Cardiologyn vuosikokouksessa. Yhdistys julkaisee tutkimuksen myös arvostetussa tiedelehdessään Journal of the American College of Cardiology (Bhatt ym. 2019).

Sydäntä ja aivoja suojaava päivittäinen E-EPA-annos, 4 g, vastaa yli 20 viikottaista kala-ateriaa. Näin suurta EPA-rasvahapon märää ei voi millään saada pelkästään ruuasta. Tutkijat korostavat, että heidän potilaansa saivat käypä hoito –suositusten mukaista lääkehoitoa ja silti E-EPAn lisääminen antoi näin merkittävän suojavaikutuksen.

Muutkin sisätautilääkärit ja kardiologit ovat kommentoineet REDUCE-IT-tutkimusta. Eileen Handberg, Floridan yliopiston sisätautiopin professori ja sydäntutkimusten johtaja, sanoo, että tulokset ovat tärkeitä, sillä vaikka sydänpotilaat saisivat parasta mahdollista hoitoa (käypää hoitoa), heillä on silti huomattava sairastumisen ja kuoleman riski, ns. jäännösriski. Se voi toteutua toistuvina sydänkohtauksina tai aivohalvauksina, Handberg muistuttaa. "Tutkimus osoittaa, että E-EPA pienentää riskiä, olipa kyseessä ensimmäinen, toinen tai kolmas sydänkohtaus”, Handberg sanoo. "Tämä on potilaille hyvin tärkeää tietoa, sillä riskiä voidaan pienentää pitkäaikaisesti.

Kuluttajien ei pidä kuvitella, että saman hyödyn voisi saada nauttimalla peruskalaöljyä, muistuttaa professori Handberg. Yhdysvalloissa ja Japanissa E-EPA-valmisteet ovat reseptilääkkeitä, siksi amerikkalaiset kutsuvat niitä Rx-valmisteiksi. EU-maissa E-EPA on ravintolisä, jota saa vapaasti ostaa terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeistä.

Rx Fish Oil Cuts Heart Dangers in Statin Takers. WebMd.com 18.3.2019
Bhatt DL, Steg G, Miler M et al. Effects of Icosapent Ethyl on Total Ischemic Events: From REDUCE-IT. Journal of the American College of Cardiology. Available online 18 March 2019 In Press, Accepted Manuscript doi.org/10.1016/j.jacc.2019.02.032

Tohtori Tolosen kommentti


REDUCE-IT-tutkimus kumosi kerralla THL:n, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikön, Ylen, Helsingin Sanomien ja muiden kalaöljyn terveysvaikutuksia vähätelleiden tahojen väitteet, etteivät sydänpotilaat tarvitse kalaöljyä. Sen tulee vain olla väkevöityä ja puhdistettua E-EPAa, ja päiväannoksen tulee olla riittävän suuri, 4 grammaa. Uusi katsaus Clinical Cardiology -lehdessä käsittelee REDUCE-IT-tutkimusta ja toteaa, että E-EPA on ainutallatuinen ja paras kalaöljy statiineja sylville henkilöille (Baun aj Scholz 2019).

Baum SJ, Scholz KP. Rounding the corner on residual risk: Implications of REDUCE-IT for omega-3 polyunsaturated fatty acids treatment in secondary prevention of atherosclerotic cardiovascular disease. Review. Clinical Cardiology. 2019 Jun 29. doi: 10.1002/clc.23220. Free Full Text