Sydäntaudit, masennus ja kalaöljy

Sydäntautiin sairastunut henkilö masentuu usein. Taiwanilaiset psykiatrit osoittavat uudessa tutkimuksessaan, että yhtäältä masentuneiden sydänpotilaiden veressä on tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja ja toisaalta että puhdistettu, väkevöity etyyliesteröity kalaöljy lievittää sydänpotilaiden vakavaa masennusta. Ravitsemuksesta ei voi saada riittävää omega-3-määrää, kolmea grammaa vuorokaudessa, vaan sitä pitää ottaa ravintolisänä. Näin potilas voi välttyä raskaalta ja koukuttavalta masennuslääkitykseltä.

Psykiatrit ja potilaat ovat pettyneitä masennuslääkkeiden kehnoon tehoon ja ikäviin sivuvaikutuksiin. Noin kolmannes masentuneista ei saa lainkaan apua lääkkeistä, remissioon (oireettomaksi) pääsee alle puolet, ja heilläkin kestää keskimäärin seitsemän viikkoa, ennen kuin lääkitys alkaa auttaa. Lisäksi tauti uusii usein ja lääkkeet näyttävät monesti kroonistavan sairauden. Apua haetaan nyt kalaöljystä ja muista ravintolisistä.

Masentuneiden sydänpotilaiden veren omega-3-pitoisuus on tavallista pienempi ja omega-6/omega-3-suhde tavallista suurempi. Silloin elimistössä myllertää krooninen matala-asteinen tulehdus (inflammaatio), jota voidaan vaimentaa ja sammuttaa nauttimalla riittävästi kalaöljyn omega-3-rasvahappoja.

Taiwanilaiset psykiatrit tutkivat 59 sepelvaltimotautia sairastavaa masentunutta potilasta (64 % miehiä, keski-iältään 61,5 ± 9,0 vuotta). Kaikki potilaat olivat korkeasti koulutettuja. Heidät kaltaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 12 viikkoa päivittäin kalaöljyä (2 g EPAa ja 1 g DHA:ta) ja toinen lumetta.

Masentuneisuuden astetta arvioitiin tavanomaisilla Hamilton Depression Rating Scale (HAMD) - ja Beck Depression Inventory (BDI) -menetelmillä. Lisäksi mitattiin veren rasvahapot ja muita veriarvoja sekä otettiin sydänfilmi (EKG). Nämä tutkimukset tehtiin ennen vaikutusjakson alkua ja sen loputtua.

Kalaöljyä saaneiden HAMD-pisteet vähenivät jo kahdeksan viikon kuluttua enemmän kuin verrokkien. Ero säilyi vaikutusjakson loppuun asti. Tulosten mukaan kalaöljy vähensi vakavaa, mutta ei lievää masentuneisuutta.

Kalaöljy paransi sydänpotilaiden vakavia masennusoireita. Kalaöljyn anto voi tarjota hoitovaihtoehdon masennuksesta kärsiville sydänpotilaille, päättelevät psykiatrit. Tutkimusta johti psykiatrian professori Kuan-Pin Su, joka on tutkinut jo pitkään vahvan kalaöljyn vaikutuksia masennukseen ja saanut sillä hyviä hoitotuloksia. Turun yliopiston psykiatrian professori Raimo K. Salokangas selosti professori Sun työryhmän aikaisempaa tutkimusta Suomen lääkärilehdessä.

Chang JP, Chang SS, Yang HT, et al. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids (n-3 PUFAs) in Cardiovascular Diseases Comorbid Major Depressive Disorder (MDD)- Results from a Randomized Controlled Trial. Brain, Behaviour and Immunity. 2019 Mar 19. pii: S0889-1591(18)31188-7. doi: 10.1016/j.bbi.2019.03.012.