Suolistobakteerit ja masennus

Suoliston bakteerifloora vaikuttaa aivoihin tuottamalla hermovälittäjäaineita, jotka ehkäisevät masennusta. Tähän asti tutkimuksia on tehty pääasiassa eläimillä, mutta nyt belgialainen väestötutkimus vahvistaa eläintutkimusten tulokset myös ihmisillä. Tulokset julkaisi 4.2.2019 arvostettu tiedelehti Nature Microbiology.

Tutkimusta johti filosofian tohtori Jeroen Raes, PhD (University of Leuven and VIB Center for Microbiology, Belgium). Hän sanoo lehdistötiedotteessa: "Tunnistimme väestötutkimuksessamme useita bakteeriryhmiä, jotka vaikuttivat ihmisten masennukseen ja elämänlaatuun”.

Flemish Gut Flora Projectiin osallistui 1 054 ihmistä. Masentuneisuudesta kärsineiden suolistossa todettiin johdonmukaisesti puutetta kahdesta bakteeriryhmästä, Coprococcus ja Dialister. Asianlaita oli näin lääkityksestä huolimatta. Bakteeriflooraa tutkittiin myös 1 063 ihmiseltä, jotka kuuluivat Dutch LifeLines DEEP -kohorttiin sekä aikaisemmin julkaistun hoitoresistenttien masennuspotilaiden ryhmään. Lisäksi havaittin, että hyvinvoivilla ihmisillä oli runsaasti Faecalibacterium- ja Coprococcus -bakteereita, jotka tuottavat voihappoa (butyraattia). Se on lyhytketjuinen rasvahappo, joka vaimentaa suoliston tulehdusta ja vahvistaa suolen seinämän limakalvoa. Näitä kahta bakteeria puuttuu myös henkilöiltä, jotka potevat ärtynyttä paksusuolta. Tutkijat havaitsivat myös, että tietyt bakteerit valmistavat hermovälittäjäaine dopamiinin metaboliittia, 3,4-dihydroksifenyylasetetikkahappoa, joka liittyy henkiseen hyvinvointiin. Suolistobakteerit vaikuttivat myös serotoniiniin.

Tietyt suolistobakteerit voivat syntetisoida hermovälittäjäaineita, jotka vaikuttavat aivojen ja koko ihmisen hyvinvointiin. Jos suolistossa on näitä bakteereita vain vähän tai ei lainkaan, ihminen voi masentua. Aikaisemmin on osoitettu, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA sekä berberiini (Cui ym. 2018) edistävät hyvien suolistobakteerien tuotantoa. Havainnot selittävät uudella tavalla näidenkin ravintolisien masennusta (ja haavaisen paksusuolen tulehduksen) ehkäisevää ja parantavaa vaikutusta.

The Flemish Gut Flora Projectia rahoittavat Belgian halitus, Research Fund–Flanders Odysseus program, King Baudouin Foundation, VIB, Rega Institute for Medical Research ja KU Leuven.

Valles-Colomer M, Falony G, Darzi Y , et al. The neuroactive potential of the human gut microbiota in quality of life and depression. Nature Microbiology. Published online February 4, 2019. Free Full Text
Cui H, Cai Y, Wang L, et al. Berberine Regulates Treg/Th17 Balance to Treat Ulcerative Colitis Through Modulating the Gut Microbiota in the Colon. Frontiers in Pharmacology. 2018 May 31;9:571. doi: 10.3389/fphar.2018.00571. eCollection 2018. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Berberiini ja muutkin perinteiset kiinalaiset kansanlääkkeet edistävät hyvän suolistoflooran kasvua (Feng ym. 2019), ja voivat selittää mm. sitä, että berberiinistä voi olla apua masennuksen hoidossa (klikkaa alla olevaan linkkiin berberiini j amielenterveys.

Feng W, Ao H, Peng C, Yan D. Gut microbiota, a new frontier to understand traditional Chinese medicines. Review.
Pharmacological Research. 2019 Feb 25. pii: S1043-6618(18)31834-6. doi: 10.1016/j.phrs.2019.02.024.