Berberiini suojaa diabeetikon silmänpohjaa

Diabetes aiheuttaa monia komplikaatiota, muiden muassa silmänpohjan rappeumaa, joka heikentää näköä ja voi johtaa sokeuteen. Uusi kiinalainen solututkimus osoittaa, että berberiini suojaa silmänpohjaa kohonneen sokeripitoisuuden aiheuttamilta vaurioilta. Berberiini suojaa tiettyjä verkkokalvon (retinan) soluja, nimeltään Müllerin solut, jotka ovat yleisimpiä neuronien tukisoluja ja analogisia keskushermoston tukisolujen kanssa. Tulokset puoltavat berberiinin käyttöä diabeetikon ravintolisänä. Ilman sitä diabeetikko riskeeraa näkökykynsä.

Berberiinin vaikutusmekanismeja Müllerin solujen suojaamisessa (kohonneen sokeripitoisuuden haitoilta) ovat autofagian lisääminen ja AMPK/mTOR -reitin aktivointi. Diabeetikoilla AMPK toimii heikosti, mutta berberiini aktivoi sitä.

Autofagia on kehon sisäinen kierrätysohjelma, jonka avulla kuona ja turha aines siivotaan soluista ulos ja tärkeät osat käytetään energiantuotantoon ja uusien solujen rakennusaineena. Tämä mekanismi on oleellinen osa taistelussa monia rappeumasairauksia, kuten silmänpohjan rappeumaa sekä Alzheimerin tai Parkinsonin tauteja vastaan. Japanilainen solubiologi Yoshinori Ohsumi sai lääketieteen Nobel-palkinnon vuonna 2016 autofagian keksimisestä. Rappeumasairauksissa pyritään ylläpitämään autofagiaa, jottei tauti etenisi. Alla oleva kuva havainnollistaa asiaa.

Berberiini suojaa diabeetikon silmänpohjaa

Kuvassa berberiini (BBR) aktivoi AMPK:ta ja edistää autofagiaa, mikä estää silmänpohjan (retinan) Müllerin solujen kuolemaa (apoptoosia) ja auttaa säilyttämään näkökykyä. Lähde: Chen ym. 2018.

 – "Tämä [autofagian tunteminen ja siihen vaikuttaminen] tuo mahdollisuuksia selvittää sairauksien syntyä ihan uudella tavalla ja käyttää järjestelmää lääkehoidon kohteena ja voi löytyä jopa ratkaisu siihen, että elämme pidempään", sanoo Itä-Suomen yliopiston silmätautiopin professori ja Kysin silmäklinikan ylilääkäri Kai Kaarniranta Ylen uutisissa. Kaarniranta tutkii miten autofagia liittyy silmänpohjan ikärappeumaan.

  "Kun käytämme silmiä ja katsomme, syntyy pigmenttijätettä, joka pitää pystyä siivoamaan pois. Autofagiaprosessi on vilkas, jotta pystytään pitämään näkökykyä yllä", sanoo immunologian professsori Seppo Meri Helsingin yliopistosta Ylen uutisille.

retinan rappeuma

Kuvassa silmänpohjan (retinan) rappeumaa (vaaleat läiskät).

Tämäkin tutkimus (monien muiden lisäksi) puoltaa berberiinin käyttöä diabeetikkojen ravintolisänä. Tehokas ja turvallinen päiväannos on 1-1,5 g. Diabeetikoille paras berberiinivalmiste sisältää myös orgaanista kromia, joka tasapainottaa verensokeria. Berberiiniä saa terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Chen H, Ji Y, Yan X, Su G, Chen L, Xiao J. Berberine attenuates apoptosis in rat retinal Müller cells stimulated with high glucose via enhancing autophagy and the AMPK/mTOR signaling. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2018 Oct 1;108:1201-1207. doi: 10.1016/j.biopha.2018.09.140.

Tohtori Tolosen kommentti

Yhdysvaltain terveysviraston PubMed-tietokannassa on yli 5070 tieteellistä tutkimusta berberiinistä; 380 niistä koskee diabetesta. Silti saan jatkuvasti potilailta viestejä, joiden mukaan heidän lääkärinsä väittää, ettei "sitä ole tutkittu".