Meta-analyysi: Ubikinonia diabeetikoille

Uusi koostetutkimus vahvistaa entisestään tietoa, jonka mukaan ubikinonin nauttiminen (noin 200 mg/vrk) ruuan lisänä parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa ja voi siten suojata sydäntaudeilta ja muilta diabeteksen komplikaatioilta (hermo-, silmä-, munuais- ym. vaurioilta sekä muistihäiriöiltä).

Meta-analyysiin kelpuutettiin monista tietokannoista mukaan yhteensä 297 kliinisestä tutkimuksesta 13 parasta, joihin oli osallistunut 765 tyypin 2 diabeetikkoa. Puolet heistä oli saanut vakiohoidon lisänä ubikinonia (useimmat 200 mg/vrk, osa 100–150 mg/vrk) ja puolet eli verrokit lumetta. Kaikista osallistujista mitattiin ensisijaisina päätetapahtumina paastoverensokeria, "pitkää sokeria" (HbA1c) ja paastoinsuliinin eritystä. Toissijaisina tapahtumina mitattiin veren kokonais-, LDL- ja HDL-kolesteroleita ja triglyseridejä. Meta-analyysissa käytetyt tietokannat ja tutkimusten valinnat  analyysiin olevassa kaaviossa,.

Q10_Diabetes_meta-analyysi

Meta-analyysin kulkukaavio. Analyysiin hyväksyttiin lopulta 13 tutkimusta ja 765 diabeetikkoa (Zhang ym. 2018).

Ubikinoni alensi paastosokeria, HbA1c:tä ja kohonneita triglyseridejä. "Hyvä" HDL-kolesteroli lisääntyi joissakin tutkimuksissa. Paastoinsuliinissa ja kokonaiskolesterolissa ei havaittu merkitseviä eroja lumehoitoon nähden.

Tutkimus osoitti, että ubikinoni voi parantaa tyypin 2 diabeetikkojen veren sokerin ja rasvojen hallintaa ja voi siten suojata sydän- ja verenkiertoelimistöä, päättelevät tutkijat.

Zhang SY, Yang KL, Zeng LT, Wu XH, Huang HY. Effectiveness of Coenzyme Q10 Supplementation for Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Review. International Journal of Endocrinology. 2018 Sep 16;2018:6484839. doi: 10.1155/2018/6484839. eCollection 2018. Free Full Text pdf

Tohtori Tolosen kommentti

Ei yksi pääsky kesää tee, sanotaan. Siis yksi tutkimus ei todista välttämättä, että esimerkiksi ubikinonista on hyötyä diabeetikoille, mutta kun tutkimuksia kertyy toistakymmentä ja ne yhdessä osoittavat johdonmukaisesti ravintolisän hyödyt, on niihin uskottava.

Tutkimustulos on sikäli tärkeä, että diabeetikot ovat suurin sydänkohtausten riskiryhmä. Teho-osastoilla hoidettavista infarktipotilaista suurin osa on nimenomaan diabeetikoita. Heidän sydämiään kannattaa suojella kaikin turvallisin ja tehokkain keinoin. Ubikinonin nauttiminen (200-300 mg/vrk) on tällainen keino, joka ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa sekä hapetusstressiä että kroonista matala-asteista tulehdusta. Tuore tutkimus osoittaa, että ubikinoni ehkäisee sydänpotilaiden kroonista tulehdusta.

Ubikinonin sydäntä suojaavasta vaikutuksesta on julkaistu kymmeniä päteviä tutkimuksia, joiden tuloksia ei käy kiistäminen (klikkaa Ubikinonikatsauksen linkkiin).

Suomalaisten lääkäreiden, diabeteshoitajien, muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja toimittajien tiedot ubikinonin, D-vitamiinin, E-EPAn ja muiden hyvin tutkittujen ravintolisien tarjoamista hyödyistä ovat olemattomat tai vaatimattomat – valitettavasti. Se ei ole ihme, sillä muillakin aloilla toimivilla hyvin koulutetuilla ihmisillä esiintyy suurta tietämättömyyttä asiain todellisesta tilasta, osoittaa globaalin terveydenhuollon professori Hans Roslingin, Ola Roslingin ja Anna Rosling Rönnlundin uusi kirja Faktojen maailma (suosittelen lukemaan). Vaikka meillä on kaikki tieto saatavillamme, meitä ohjaavat muun muassa pelko, draamahakuisuus ja yleistämisen tarve, toteavat kirjoittajat. He osoittavat, kuinka opettajat, toimittajat, investointipankkiirit ja Nobel-palkitut huipputiedemiehet vastaavat usein väärin, kun heiltä kysytään yleisiä asioita maailman tilasta - jopa niin väärin, että satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää heidät. Tällainen tietämättömyys koskee myös lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä, jotka eivät lue tai usko tutkimuksia, joiden mukaan ravintolisistä on suurta hyötyä yleisten kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa, kuten diabeteksessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, masennuksessa, allergioissa, astmassa, jne.