Berberiini korjaa vuotavaa suolta

Vuotava suoli on syynä satojen tuhansien suomalaistenkin vatsavaivoihin ja muihin epämäääräisiin oireisiin. Ihmisen suolisto on alati alttiina erilaisten antigeenien hyökkäyksille; niitä aiheuttavat monet ruuan sisältämät valkuaisaineet (proteiinit) sekä mikro-organismit, yli 100 triljoonaa bakteeria, joista osa on myrkyllisiä. Ne vaurioittavat ohutsuolen limakalvon sisäkerrosta, endoteelia, niin että sen solujen väliset tiiviit sidokset löystyvät, ja vereen pääsee vuotamaan bakteereja ja muita mikro-organisemaja ja myrkyllisiä toksiineja. Niitä kulkeutuu veren mukana muihin elimiin, kuten sydämeen, keuhkoihin, haimaan, munuaisiin, silmiin ja korviin, joissa ne aiheuttavat vaikeasti hoidettavia oireita ja patologisia muutoksia. Monet ravintolisät ehkäisevät ja korjaavat tutkitusti vuotavaa suolta. Uusi tutkimus kertoo, että berberiini vaikuttaa suolen limakalvon typpidioksidin (NO) eritykseen, mikä tiivistää solujen välisiä liitoksia entiselleen. Havainto puoltaa berberiinin käyttöä erityisesti ärtyneen paksusuolen sekä tyyppien 1 ja 2 diabeteksen hoidossa, sillä vuotava suoli on yleinen näissä tiloissa.

Suolistoon joutuu päivittäin valtavia määriä ruuan mukana valkuaisaineta (proteiineja) ja mikro-organismeja (yli 100 triljoonaa bakteeria), joista osa on myrkyllisiä. Fysiologisissa oloissa gramnegatiivisten bakteerien, kuten Salmonellan ja Pseudomonas aeruginosan tuottamat liposakkaridit (LPS) imeytyvät ohutsuolesta vereen ja voivat aiheuttaa Crohnin tautia, haavaista paksusuolen tulehdusta ja monia vaikeasti diagnosoitavia ja hoidettavia vatsavaivoja ja niihin liittyviä muita tiloja, kuten syöpäpotilaan pelkotiloja. Endotoksemia voi aiheuttaa myös lihavuutta, korva- ja silmätulehduksia, virtsatieinfektioita tai verenmyrkytyksen. Jos bakteeri pääsee elintärkeisiin elimiin, kuten keuhkoihinn, potilas voi kuolla. Pseudomonas-bakteeri on luonnostaan resistentti monille antibiooteille ja kehittää jatkuvasti uusia keinoja vastustaa niitä. Pseudomonas voi selviytyä esimerkiksi sairaalavälineissä, kuten katetreissa. Sen on havaittu säilyvän aggressiivisena jopa siivoamisen jälkeen, minkä vuoksi se saattaa tarttua sairaalapotilaasta toiseen. Sairaalat ovat vaarallisia paikkoja!

Vuotava suoli (englanniksi leaky gut) tarkoittaa sitä, että suoli-veriesteen (engl. Gut Vascular Barrier, GVB, skeptikot lukekaa Science Magazine 2015) löystymisen johdosta suolesta pääsee vereen vuotamaan myrkyllisiä bakteereja ja toksiineja. Suolen limakalvossa on paljon pieniä kapillaarisuonia, joihin myrkyt pääsevät tunkeutumaan. Vereen jouduttuaan ne aiheuttavat vatsa- ym. vaivoja, tulehduksia ja yleistä heikkoutta ja väsymystä. Valitettavasti lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt eivät näytä vielä tuntevan vuotavan suolen oireyhtymää; se aiheuttaa tilan, jota englanniksi kutsutaan nimellä sepsis, suomeksi verenmyrkytys.

Vuotavaa suolta aiheuttavat mm. ravinnon lisäaineet, kuten sokerit, suolat, orgaaniset liuottimet, emulgaattorit, gluteeni, leivonnassa ja lihateollisuudessa käytettävät entsyymit transglutaminaasit (mGT), nanopartikkelit, keliakia ym. Vuotava suoli on tavallista yleisempi tyypien 1 sekä 2 diabeetikoilla. Alla oleva kuva näyttää normaalin (vas) ja löystyneen (oik) tiiviin liitoksen, joka tässä tapauksessa aiheuttaa ärtyneen paksusuolen (IBD). Vuotavan suolen ymmärtäminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa laajasti ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveysteen (Kelly ym. 2015). Kova fyysinen kuormitus (esim. urheilutreeni) lisäää suolen läpäisevyyttä ja voi siten aiheuttaa vatsavaivoja. Siksi monet eliittiurheilijat – kuten suomalaiset kilpakävelijät – potevat vatsavaivoja tärkeissä kilpailuissa.

Vuotava suoli ja IBD

Berberiini suojaa ja korjaa diabeetikon vuotavaa suolta (Gong ym. 2017, Wang ym. 2009, 2017) ja tulehtunutta paksua suolta (Habtemariam ym. 2016). Kun kirjoitin asiasta ensimmäisen kerran verkkosivullani, muuan yleislääkäri meilasi minulle aggressiivisesti, ettei vuotavaa suolta ole olemassakaan. Hän ei ollut ilmeisesti lukenut tiedelehtiä, jotka olivat kirjoittaneet siitä jo kauan. Suomessakin tutkimusprofessori Outi Vaarala (nyt THL:ssa) kirjoitti jo vuonna 2008 vuotavan suolen merkityksestä tyypin 1 diabeteksessa (Vaarala 2008). Englantilainen Royal Surrey County Hospital osoitti vuonna 2013 Britannian diabetesliiton lehden julkaisemassa tutkimuksessa – ensimmäistä kertaa  maailmassa –, että myös tyypin 2 diabeetikoilla on usein vuotava suoli. Heillä suolen läpäisevyys oli suurentunut tilastollisesti merkitsevästi (P = 0.002), jolloin suolesta vuoti vereen endotoksiineja, mikä aiheutti matala-asteisen kroonisen tulehduksen. Se ilmeni lisääntyneinä tulehduksen merkkiaineina veressä (CRP, IL-6 ja TNF-alfa). “Tämä on ensimmäinen näyttö lisääntyneestä suolen läpäisevyydestä ihmisen tyypin 2 diabeteksessä”, totesivat tutkijat (Horton ym. 2013).

tvuotava suoli

Tiiviit liitokset (tight junction) muodostuvat kahden solun välille tiivisliitosproteiinien ((okkludiinien ja klaudiinien) avulla. Ne liimaavat solut yhteen sementin tavoin. Terveiden ihmisten solujen solukalvot ovat tiiviisti yhdessä, jolloin niiden välistä ei pääse hallitsemattomasti ravintoaineita vereen. Valitettavasti monilla ihmisillä, esim. diabeetikoilla, liitokset löystyvät ja vereen pääsee vuotamaan bakteereita ja muita myrkyllisiä yhdisteitä, joita kulkeutuu veren mukana kaukanakin sijaitseviin elimiin, kuten sydämeen, haimaan, keuhkoihin, munuaisiin, korviin, silmiin jne ja aiheuttavat niissä vaikeasti hoidettavia sairauksia (ks kuvan vasen laita, remote tissues).

Monet berberiinin laaja-alaiset terveysvaikutukset (myös aivoissa) välittyvät suoliston kautta. Uusi kiinalainen rottatutkimus vahvistaa monia aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan berberiini korjaa suolen löystyneitä tiiviitä liitoksia ja estää bakteerien ja toksiinien vuotamista ohutsuolesta vereen.

Berberiini vähensi merkitsevästi suolen läpäisevyyttä ja seerumin endotoksiinien pitoisuutta rotilla, joille oli kokeellisesti aiheutettu vuotava suoli LPS:llä. Berberiinin hyvä vaikutus sepsiksen aikana tapahtui elimistössä Wnt_signaling-viestireitin kautta, osoittivat tutkijat. Tämä arvostetun Karger-kustantamon julkaisema artikkeli, jossa on 42 kirjallisuusviitettä, on luettavissa maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Suosittelen myös lääkäreille, jotka eivät vielä tunne berberiiniä eivätkä vuotavaa suolta. Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä:

  1. Department of Oncology Radiotherapy, Huai'an First Hospital, the Affiliated to Nanjing Medical University, Huai'an, China.
  2. Department of Gastrointestinal Surgery, Huai'an First Hospital, the Affiliated to Nanjing Medical University, Huai'an, China.

Kirjallisuutta

He Y, Yuan X, Zuo H, Sun Y, Feng A, Berberine Exerts a Protective Effect on Gut-Vascular Barrier via the Modulation of the Wnt/Beta-Catenin Signaling Pathway During Sepsis. Celluler and Physiological Biochemistry. 2018 Sep 11;49(4):1342-1351. doi: 10.1159/000493412. Free Full Text pdf
He Y, Yuan X, Zhou G, Feng A: Activation of IGF-1/IGFBP-3 signaling by berberine improves intestinal mucosal barrier of rats with acute endotoxemia. Fitoterapia 2018; 124: 200-205. pii: S0367-326X(17)30927-9. doi: 10.1016/j.fitote.2017.11.012.
Hao LJ, Lin Y, Zhang W,  et al. [Effect of eicosapentaenoic acid on mRNA expression of tight junction protein ZO-1 in intestinal epithelial cells after Escherichia coli LF82 infection]. Zhongguo Dang Dai Er Ke Za Zhi. Chinese Journal of Contemporary Pediatrics. 2017 Jun;19(6):693-698. Chinese. Abstract
Gong J, Hu M, Huang Z, ert al. Berberine Attenuates Intestinal Mucosal Barrier Dysfunction in Type 2 Diabetic Rats. Frontiers in Pharmacology. 2017 Feb 3;8:42. doi: 10.3389/fphar.2017.00042.
Habtemariam S. Berberine and inflammatory bowel disease: A concise review.  Pharmacological Research. 2016 Sep 30. pii: S1043-6618(16)30615-6. doi: 10.1016/j.phrs.2016.09.041.
Davison G, Marchbank T, March DS, et al. Zinc carnosine works with bovine colostrum in truncating heavy exercise–induced increase in gut permeability in healthy volunteers. Am J Clin Nutr 2016 104: 526-536; First published online June 29, 2016. doi:10.3945/ajcn.116.134403
Horton F, Wright J, Smith L, et al. Increased intestinal permeability to oral chromium (51Cr) -EDTA in human Type 2 diabetes. Diabetetes Medicine. A journal of the British Diabetic Association. 2013 Nov 16. doi: 10.1111/dme.12360.
Wang C, Li J, Lv X, Zhang M, Song Y, Chen L, Liu Y: Ameliorative effect of berberine on endothelial dysfunction in diabetic rats induced by high-fat diet and streptozotocin. European Journal of Pharmacology 2009; 620: 131-137. PubMed
Vaarala Outi. Leaking gut in type 1 diabetes. Current Opinion in Gastroenterology. Review 2008 Nov;24(6):701-6. doi: 10.1097/MOG.0b013e32830e6d98. Review. doi: 10.1097/MOG.0b013e32830e6d98. 

Tohtori Tolosen kommentti

Berberiinin lisäksi monet mutkin ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat vuotavaa suolta. Tällaisia ravintolisiä ovat D-vitamiini, maitohappobakteerit (probiootit), kalaöljyn omega-3-rasvahapot, eritoten EPA (Hao ym. 2017), sekä sinkki. Ikävä kyllä Suomen valtamedia ei ole milloinkaan kertonut niillä tehdyistä rohkaisevista tutkimuksista. Syynä on lääketeollisuuden vahva pysyvä ote terveystoimittajista.

Vuotavan suolen ymmärtäminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa laajasti ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveysteen (Kelly ym 2015). Kova fyysinen kuormitus (esim. urheilutreeni) lisäää suolen läpäisevyyttä ja voi siten aiheuttaa vatsavaivoja. Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee näitä muutoksia lujittamalla tiiviitä liitoksia (Davison ym. 2016). Myös kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee ja korjaa vuotavaa suolta (Hao ym. 2017).

Lääketeollisuus tukee taloudellisesti Lääketieteen toimittajien yhdistystä ja voitelee terveystoimittajia, kirjoittivat tampereleiset lääketiedetoimittajat Liisa Koivula ja Mikko Määttälä Journalisti-lehdessä jo kymmenen vuotta sitten (4/2008). "Ovatko teollisuuden sponsoroimat toimittajat sitoutuneet terveysongelmien ja lääkkeiden markkinoijiksi?", kysyi Määtälä.

Lääketeollisuus sponsoroi yhdistykselle koulutusta ja tukee sitä epäsuorasti yhdistyksen rahaston kautta”, sanoi Koivula. Ilmeisesti yhdistys saa edelleen tukea teollisuudenalalta, jota sen jäsenten pitäisi valvoa, tulkitsi Määttälä.

"Lääketeollisuus yrittää saada kaikin keinoin maksukykyiset terveet ihmiset tuntemaan itsensä sairaiksi tai riskiryhmiin kuuluviksi ja tarpeettomien lääkkeiden käyttäjiksi. Tähän sillä on valtava propagandakoneisto ja voitelukeinot, joihin se osoittaa rahaa enemmän kuin uusien lääkkeiden kehittelyyn."

"Voitelun kohteina ovat siis myös Suomen lääketiedetoimittajat. Sadat tuhannet suomalaiset syövät kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä hyötymättä niistä lainkaan. Osteoporoosia, eturauhassyöpää ja impotenssia teollisuus markkinoi kestämättömin menetelmin. Missä ovat tätä kehitystä ruotivat jutut?", kysyi Määttälä.