Ravintolisät syövän täydentävänä hoitona

Suomessa monet syöpä- ja muutkin lääkärit kieltävät syöpäpotilaita nauttimasta ravintolisiä, koska ”niitä ei ole tutkittu”. Norjalaiset, italialaiset, belgialaiset ja iranilaiset tutkijalääkärit ovat täysin päinvastaista mieltä uudessa julkaisussaan. Syöpäpotilaat kärsivät usein sairaalloisesta laihtumisesta eli kakeksiasta, johon moni menehtyykin. Kakeksiassa ja sarkopeniassa (vanhuus-raihnaisuus-oireyhtymässä) elimistössä vallitsee proteiinien (aminohappojen) puute ja sen lisäksi myllertävät voimakas hapetusstressi ja krooninen tulehdus eli inflammaatio, joita monet ravintolisät vaimentavat ja sammuttavat.

Monet antioksidantteina toimivat ravintoaineet – ruuasta tai ravintolisistä saatuina – ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hapetusstressiä sekä kroonista matala-asteista tulehdusta ja siten myös kakeksiaa. Tällaisia ravintoaineita ovat tutkitusti muun muassa seleeni, melatoniini, tauriini, karnosiini, ubikinoni, omega-3-rasvahapot ja greliini. Tutkimusten perusteella nämä pienoisravintotekijät voivat parantaa syöpäpotilaan ennustetta, kirjoittavat tutkijat. He suosittelevat ravintoaineiden yhdistelmän käyttöä, mikä antaa paremman tuloksen kuin yksittäisten ravintolisien kokeileminen. Yhdistelmällä on synerginen hoitovaikutus.

Artikkelin kirjoittajat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1. Council for Nutritional and Environmental Medicine, Mo i Rana. Norway.

2. Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj. Iran.

3. Innlandet Hospital Trust and Inland Norway University of Applied Sciences, Elverum. Norway.

4. Department of Neurological and Movement Sciences, University of Verona, Verona. Italy.

5. Diabetes Clinic, Department of Internal Medicine, UZ Brussel, Vrije Universiteit Brussel (VUB), Brussels. Belgium.

Bjorklund G, Razi MD, Aaseth J, Chirumbolo S, Pen JJ. Cancer-associated cachexia, reactive oxygen species, and nutrition therapy. Current Medicinal Chemistry. 2018 Jun 29. doi: 10.2174/0929867325666180629123817.

Tohtori Tolosen kommentti

Syöpätautiopin professori Pentti Gröhn ja englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale ehdottivat – toisistaan riippumatta – jo yli 12 vuotta sitten E-EPAn antamista syöpäpotilaille, koska E-EPA (2 g/vrk) ehkäisee ja hoitaa tehokkaasti kakeksiaa. Heraproteiini (whey protein), haaraiset aminohapot (BCAA), E-EPA ja monet muutkin kuin yllä mainitut ravintolisät (mm. D-vitamiini, magnesium, berberiini, probiootit ja soijan isoflavonoidit) ehkäisevät kakeksiaa sekä kemoterapian (mm. sisplatinan ja doksorubisiinin) ja sädehoidon haittavaikutuksia sydämessä, maksassa ja munuaisissa. Lue lisää viereisellä palstalla ja alla olevista linkeistä.

Myös brasilialiset tiedemiehet suosittelevat kalaöljyä syövän oheishoidoksi (Camargo ym. 2018). He kävivät läpi 8 eläin- ja 4 ihmistutkimusta. Niiden tulokset puoltavat kalaöljyn käyttöä, koska se tukee syövän vakiohoitoja.

Suuri osa syövästä toipuvias potilaita kärsii sarkopeniasta, mikä lisää heidän riskiään sairastua sydäntautiin (Lee ym. 2018). Tämäkin havainto puoltaa (tulehdusta vaimentavien, sydäntä suojaavien) ravintolisien käyttöä.

Alla esimerkkinä Thaimaan syöväntutkimuslaitoksen uusi tutkimus, jossa osoitettiin berberiini tehostavan doksorubisiinin (Adriamysiinin) syöpää estävää vaikutusta. Egyptiläisten ja taiwanilaisten yliopistojen ja Harvardin yliopiston yhteinen eläinkoetutkimus osoittaa, että inhaloitava nanomolekyläärinen berberiini voi parantaa keuhkosyövän ennustetta (Elgohary ym. 2018).

Italialaiset tutkijat osoittavat uudessa raportissaan, että berberiini estää erittäin pahanlaatuisten glioblastooma- ja haimasyöpäsolujen kasvua ja leviämistä. Heidän mielestään berberiini on potentiaalinen kemoterapian täydentäjä. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä (Agnarelle ym 2018). Tutkijat edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

1. Department of Biology, University of Pisa, Pisa, Italy.
2. Interdepartmental Research Center "Nutraceuticals and Food for Health", University of Pisa, Pisa, Italy.
3. Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Pisa, Pisa, Italy.
4.Istituto Nazionale per la Scienza e Tecnologia dei Materiali, Florence, Italy.5Department of Biology, University of Pisa, Pisa, Italy.

Yahuafai J, Asai T, Oku N, Siripong P. Anticancer Efficacy of the Combination of Berberine and PEGylated Liposomal Doxorubicin in Meth A Sarcoma-Bearing Mice. Biological and Pharmacological Bulletin. 2018;41(7):1103-1106. doi: 10.1248/bpb.b17-00989.
Lee SJ, Park YJ, Cartmell KB. Sarcopenia in cancer survivors is associated with increased cardiovascular disease risk. Supportive Care of Cancer. 2018 Jul;26(7):2313-2321. doi: 10.1007/s00520-018-4083-7.
Agnarelli A, Natali M, Garcia-Gil M, et al. Cell-specific pattern of berberine pleiotropic effects on different human cell lines. Scientific Reports. 2018 Jul 13;8(1):10599. doi: 10.1038/s41598-018-28952-3. Free Full Text
Elgohary MM, Helmy MW, Abdelfattah EA, et al. Targeting sialic acid residues on lung cancer cells by inhalable boronic acid-decorated albumin nanocomposites for combined chemo/herbal therapy. Journal of Controlled Release. 2018 Jul 12. pii: S0168-3659(18)30408-5. doi: 10.1016/j.jconrel.2018.07.014.
Camargo CQ, Brunetta HS, Nunes EA. Effects of cotreatment with omega-3 polyunsaturated fatty acids and anticancer agents on oxidative stress parameters: a systematic review of in vitro, animal, and human studies. Nutrition Review. 2018 Jul 13. doi: 10.1093/nutrit/nuy029.