Haavainen paksusuolen tulehdus ja ravintolisät

Noin 15 000–20 000 suomalaista sairastaa paksusuolen tulehdusta eli colitis ulcerosaa. Tauti on yleistynyt 2000-luvulla niin, että siitä on tulossa uusi kansantauti. Sen syytä ei tunneta, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Tästäkin syystä on mielenkiintoista, että yliopistollisissa sairaaloissa eri puolilla maailmaa on tutkittu ja tutkitaan ravintolisien vaikutuksia tässä taudissa. Uusin tutkimus tulee Kiinasta, jossa on osoitettu berberiinin parantavan tautia sairastavien hiirten bakteeriflooraa.

Colitis ulcerosassa on monia syytekijöitä: Perimä, suoliston bakteerifloora, väärin toimiva immuunijärjestelmä ja infektiot ovat mukana kuvassa. Taudin kehittyessä veren 17-auttaja-T-valkosolujen (Th17) määrä, joka vaikuttaa tulehdukseen (inflammatioon) lisääntyy, kun taas säätely-T-solujen (Treg) määrä vähenee. Treg estää Th17:n aktiivisuutta, jolloin tulehdus lievenee. Potilaiden suolistoflooran koostumus ja toiminta on häiriintynyt, mikä johtaa paksusuolen tulehtumiseen ja vuotavaan suoleen. Niinpä potilaiden suolistoflooran muokkaus ja tulehduksen vaimennus ovat tarpeen. 

haavainen paksusuolen tulehdus

Kuva. Haavainen paksusuolen tulehdus sijaitsee paksusuolen loppuosassa.

Kaukoidässä on käytetty jo kauan berberiiniä haavaisen paksusuolen hoitoon, mutta länsimaissa berberiini on vielä melko vähän tunnettu ja käytetty ravintolisä. Kiinalaiset lääkärit tutkivat berberiinin vaikutusta colitis ulcerosaa sairastavien hiirten suolistofloorassa sekä Treg- ja Th17-soluissa. Tulokset osoittivat, että berberiini voi parantaa Treg/Th17-tasapainoa ja vaikuttaa suotuisasti suoliston bakteeriflooraan. Berberiinillä hoidettujen hiirten ulosteen siirto hoitamattomiin lievitti niiden oireita ja sääti Treg/Th17-tasapainoa. Tutkimus osoitti, että berberiini lievittää haavaista paksusuolitulehdusta muokkaamalla suolistoflooraa ja parantamalla Treg/Th17-tasapainoa. Ennestään tiedetään, että niiden suhde on häiriintynyt autoimmuunitaudeissa. Mitä huonompi suhde on, sitä aktiivisempi on tauti.

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Cui H, Cai Y, Wang L, et al. Berberine Regulates Treg/Th17 Balance to Treat Ulcerative Colitis Through Modulating the Gut Microbiota in the Colon. Frontiers in Pharmacology. 2018 May 31;9:571. doi: 10.3389/fphar.2018.00571. eCollection 2018. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Berberiini lievittää haavaista paksusuolen tulehdusta, osoittaa uusi kiinalainen rottatutkimus (Liao ym. 2019). Berberiini ehkäisee myös colitis ulcerosan hoidossa käytettävän lääkkeen, metotreksaatin, haittavaikutuksia maksassa. Myös D-vitamiiini, E-EPA, karnosiini ja maitohappobakteerit ovat turvallisia ja hyödyllisiä ravintolisiä haavaisen paksusuolen hoidossa (klikkaa alla oleviin linkkeihin).

Liao Z, Zhang S, Liu W, et al. LC-MS-based metabolomics analysis of Berberine treatment in ulcerative colitis rats. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2019;1133:121848. doi:10.1016/j.jchromb.2019.121848