Kalaöljyä vauvoille – se ehkäisee lihomista ja sydäntautien riskitekijöitä

Australialaiset lastenlääkärit testasivat, voiko puolen vuoden kalaöljykuurista olla vauvoille pitkäaikaista terveyshyötyä. Tutkimukseen valittiin 420 vastasyntynyttä, joista puolet sai kalaöljyä ja puolet lumetta (oliiviöljyä). Lasten terveydentilaa seurattiin 5 vuotta. Lasten äidit olivat syöneet vain vähän kalaruokia, joten heidän veressään oli ollut todennäköisesti vain vähän omega-3-rasvahappoja ennen raskautta ja sen aikana. Tutkimuksen julkaisi 8.6.2018 maailman arvostetuin lastenlääkäreiden tiedelehti Pediatrics.

Kalaöljyä sai 6 kuukautta 165 vauvaa ja lumetta 157 vauvaa, joiden äidit noudattivat tutkimussuunnitelmaa vaikutusjakson loppuun asti. Aktiivikapselit sisälsivät 650 mg kalaöljyä, mikä on paljon enemmän kuin mitä vauvat voivat saada ruoasta. Lumekapseleissa oli oliiviöljyä. Äidit puhkaisivat kapselit ja puristivat öljyn suoraan vauvojen suuhun.

Viiden vuoden seurannassa kalaöljyä saaneiden lasten vyötärön ympärysmitta oli keskimäärin toista senttimetriä (0,45 tuumaa) pienempi kuin lumetta saaneiden verrokkien. Tulos oli tärkeä, sillä suurentunut vyötärön ympärys on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, sanovat lastenlääkärit.

Lapsista mitattiin alussa, 2,5 ja 5 vuoden kuluttua suuri määrä erilaisia muuttujia: pituus, paino, vyötärön ympärysmitta, ihopoimun paksuus, verenpaine, sykenopeus, paastoveren insuliini, sokeri, adipokiinit ym. Tutkijat havaitsivat, että – vyötärön ympärysmitan lisäksi – kalaöljyä saaneiden lasten insuliinin eritys vereen oli 21 prosenttia pienempää ja heillä oli 22 % vähemmän insuliiniresistenssiä kuin verrokeilla. Runsas insuliinin eritys vereen ja insuliiniresistenssi ennakoivat tyypin 2 diabetesta. Muissa muuttujissa ei ilmennyt merkitseviä eroja ryhmien kesken. Mitään haittavaikutuksia ei ilmennyt.

"Kalaöljyn anto vauvoille näyttää ehkäisevän vyötärölihavuutta, joka on merkittävä sydäntautien riskitekijä”, kommentoi lasten endokrinologi Siham Accacha, joka ei kuulunut tutkijoihin, mutta perehtyi tuloksiin. Hän ei osaa sanoa, miksi kalaöljy vaikutti edullisesti insuliiniin vain pojilla.

Ravitsemustieteilijä Samantha Heller puolestaan kommentoi tuloksia näin: "Kalaöljyn anto vauvoille voi olla hyvä keino saattaa vauva terveemmän elämän tielle. Tiedämme, että omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä sikiön aivojen ja silmien normaalille kehitykselle ja kalaöljy voi auttaa heidän makuaistiaan pitämään terveellisemmistä ruuista [kalasta]." Heller pitää todennäköisenä, että myös tutkittujen lasten veren omega-3-pitoisuudet olivat olleet vähäiset jo syntymässä. Tällöin kalaöljyn annolla on ollut suuri pitkäaikainen vaikutus. Lapsia seurataan ainakin 10 vuoden ikään asti, jolloin nähdään, jatkuuko vauvana saadun kalaöljyn vaikutus sinne saakka. Tutkijat itse kirjoittavat: ”Löydökset voivat olla relevantteja, jos ne säilyvät nuoruuteen ja aikuisuuteen asti.

Tulokset tukevat saksalaisten lastenlääkäreiden tuoretta tutkimusta, jonka mukaan kalaöljy ehkäisee lasten ja nuorten sairastumista myöhemmällä iällä sydäntauteihin.

Fish oil may protect the youngest hearts. Medical Xpress 8.6.2018
Infant omega-3 supplementation tied to decreased waist size. Medical X-press June 8, 2018
See VHL, Mori TA, Prescott SL, Beilin LJ, Burrows S, Huang RC. Cardiometabolic Risk Factors at 5 Years After Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Infancy. Pediatrics. 2018 Jun 8. pii: e20162623. doi: 10.1542/peds.2016-2623.