Rasvamaksa ja sen ehkäisy ja hoito vhh-ruokavaliolla ja ravintolisillä

Rasvamaksa yleistyy Suomessakin kovaa vauhtia: Jopa miljoona suomalaista potee rasvamaksaa, moni vielä tietämättään. Heillä yli viisi prosenttia maksasoluista sisältää rasvaa. Rasvamaksaa esiintyy nykyisin jopa lapsilla ja nuorilla. Rasvamaksa aiheuttaa monia oheistauteja, kuten insuliiniresistenssiä, diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia sekä maksasyöpää. Rasvamaksaa voidaan ehkäistä säännöllisellä kuntoliikunnalla, vhh-ruokavaliolla ja ravintolisillä, joista kerron tässä kirjoituksessa.

Valtamedia on kirjoittanut viime aikoina paljon alkoholista riipumattomasta rasvamaksasta, mutten ole nähnyt yhdessäkään artikkelissa tai uutisessa edes mainintaa vhh-ruokavaliosta tai ravintolisistä, joilla tätä tautia voidaan ehkäistä ja hoitaa. Ne näyttävät olevan tabuja terveydestä kirjoittaville valtamedian toimittajille, joita lääketeollisuus "sponsoroi".

Rasvamaksan yleisin syy ei ole alkoholi – kuten moni kuvittelee – vaan vyötärölihavuus ja siihen liittyvä tyypin 2 diabetes. Moni diabeetikko ja psoriaatikko kantaa rasvamaksaa tietämättään. Ylipainoisilla sokeripitoisen kolajuoman runsas käyttö lisää jo puolessa vuodessa maksan rasvamäärää. Erityisesti fruktoosin (jota taloussokerissa on puolet) ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittaa maksaa. Rasvamaksaa esiintyy myös eläimillä, esimerkiksi vasta synnyttäneillä lehmillä, joiden rasvamaksaa voidaan parantaa berberiinilllä (Shi ym. 2018). Berberiinin farmakologiset vaikutusmekanismit rasvamaksan hoidossa selitetään toisessa artikkelissa (Zhu ym. 2016).

NAFLD_histologiaKuvassa terve maksa (vasemmalla) ja rasvoittunut maksa (oikealla) mikroskoppisessa tarkastelussa. Vaaleat pallot ovat rasvapisaroita (Shi ym. 2018).

Rasvamaksa voi johtaa kirroosiin, johon kuolee vuosittain yli 500 suomalaista. Maksakirroosin syynä on 95 prosenttisesti alkoholi. Ylipaino ja alkoholi on erityisen vaarallinen yhdistelmä maksan kannalta. Yhdysvalloissa lastenlääkärit ovat todenneet, että kolmivuotiaana lihaville lapsille kehittyy jo 8-vuotiaana rasvamaksa. Riski on sitä suurempi mitä lihavampi lapsi on kolmivuotiaana.

Nämä olivat huonot uutiset. Sitten hyvät uutiset: Rasvamaksaa voi ehkäistä ja hoitaa elintapavalinnoilla: laihduttamalla pois liikakilot esimerkiksi vhh-ruokavaliolla, harrastamalla säännöllistä kuntoliikuntaa, välttämällä alkoholia, välttämällä turhia lääkkeitä ja nauttimalla ravintolisiä. Niillä rasvamaksa voi jopa parantua, ellei tauti ole edennyt kovin pitkälle. Silloinkin sen kulkua voi hidastaa.

Monet ravintolisät ehkäisevät, hidastavat ja jopa korjaavat rasvamaksaa. Amerikkalaiset gastroenterologit kehottavat lääkäreitä tutkimaan potilaittensa vitamiini- ja hivenainetilanteen ja korjaamaan havaitut puutteet. Erityisesti D-vitamiinin puute on yleinen rasvamaksassa, kertoo Amerikan gastroenterologien vuosikokouksessa esitetty tutkimus. D-vitamiinin riittävä saanti ehkäisee kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), joka on keskeinen syytekijä tässä taudissa. Seerumin D-vitamiinin pitoisuus tulisi nostaa 75–250 nmoliin/l. Valitettavasti suomalaiset viranomaiset pitävät edelleen 50 nmolia/l kaikille riittävänä. Amerikkalaislääkärit ennustavat, että D-vitamiinianalyysi tulee pian vakiotutkimukseksi maksasairauksissa. Näin kaikista lääkäreistä tulee vähitellen "vitamiinilääkäreitä".

Berberiini poistaa rasvaa maksasoluista, osoittivat Pekingin Capital Medical Universityn tutkijat äskettäin solu- ja hiirikokeissa (Liang ja Wang 2018). Berberiinistä ja alkoholista riippumattomasta rasvamaksasta on PubMedissä tällä hetkellä 29 tutkimusta, jotka ovat kaikkien luettavissa maksutta.

Kalaöljyn rasvahapot, EPA ja DHA, ehkäisevät ja jopa korjaavat alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Viime vuonna Clinical Nutrition -lehti julkaisi 17 erillistutkimuksen meta-analyysin, johon oli koottu kalaöljyllä tehtyjä rasvamaksatutkimuksia. Kahdessatoista tutkimuksessa kalaöljy korjasi maksan rasvahäiriöitä tai muita aineenvaihdunnan virheitä. Viiden tutkimuksen ei-positiivinen tulos saattoi johtua liian lyhyestä vaikutusajasta, potilaiden huonosta hoitomyöntyvyydestä tai muista potilaista johtuvista syistä sekä tutkimusmenetelmien huonosta herkkyydestä, tulkitsevat tutkijat (de Castro ja Calder 2017).

Kanadalaisten tutkijoiden julkaisema 18 tutkimuksen meta-analyysi puoltaa kalaöljyn käyttöä lasten ja aikuisten rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa. Tulosten perusteella lapsille suositellaan päivittäin 250 mg DHA:ta ja aikuisille 3 g EPAn ja DHA:n yhdistelmää (Musa-Veloso ym 2018).

Kanadassa Montrealin yliopistossa huolellisesti tehty tuore kaksoissokkotutkimus osoitti, että kalaöljyn nauttiminen (EPA + DHA 2 g/vrk) puolen vuoden ajan parantaa merkitsevästi lihavien nuorten miesten rasvamaksaa ja siihen liittyviä aineenvaihdunnan muutoksia, kuten matalaa omega-3-indeksiä, veren rasvahäiriötä, insuliiniresistenssiä ja kaulavaltimon seinämän paksuuntumista (Shapis ym. 2018). Tutkimussuunnitelma on nähtävänä maksutta Clinical Trials -rekisterissä.

Myös berberiini, E-vitamiini, karnosiini ja ubikinoni ehkäisevät ja hoitavat alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Sata milligrammaa (100 mg) ubikinonia päivittäin nautittuna vähentää 12 viikossa  rasvamaksapotilaan elimistön tulehdusta ja maksaentsyymien muutoksia. Nämä kolme ravintolisää toimivat yhteis- ja vuorovaikutuksessa keskenään ja muiden ravintolisien sekä vhh-ruokavalion kanssa. Ravintolisät eivät siis "rasita" maksaa – kuten eräät tietämättömät lääkäritkin julkisuudessa virheellisesti väittävät – vaan suojaavat sitä.

Musa-Veloso K, Venditti C, Lee HY, et al. Systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies on the effectiveness of long-chain omega-3 fatty acids in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Nutrition Reviews. 2018 Jun 15. doi: 10.1093/nutrit/nuy022. Free Full Text
Liang H, Wang Y. Berberine alleviates hepatic lipid accumulation by increasing ABCA1 through the protein kinase C δ pathway.
Biochemical and Biophysical Researcg Commununications. 2018 Apr 6;498(3):473-480. doi: 10.1016/j.bbrc.2018.03.003.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X18304704?via%3Dihub
de Castro GS, Calder PC. Non-alcoholic fatty liver disease and its treatment with n-3 polyunsaturated fatty acids. Review. Clinical Nutrition. 2017 Jan 19. pii: S0261-5614(17)30011-0. doi: 10.1016/j.clnu.2017.01.006.
Spahis S, Alvarez F, Ahmed N, et al. Non-alcoholic fatty liver disease severity and metabolic complications in obese children: impact of omega-3 fatty acids. Journal of Nutritional Biochemistry. 2018 Apr 10;58:28-36. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.03.025.
Shi Z, Li XB, Peng ZC, et al. Berberine Protects against NEFA-Induced Impairment of Mitochondrial Respiratory Chain Function and Insulin Signaling in Bovine Hepatocytes. International Journal of Molecular Sciences. 2018 Jun 6;19(6). pii: E1691. doi: 10.3390/ijms19061691. Free Full Text
Zhu X, Bian B, Gao X. The Potential Mechanisms of Berberine in the Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Molecules 2016, 21(10), 1336 Free Full Text pdf