Kalaöljy alentaa silmänpainetta

Reilu kalaöljyannos päivittäin nautittuna alentaa kolmessa kuukaudessa silmänpainetta normotensiivisillä ihmisillä. Näin kalaöljy voi ehkäistä silmänpainetautia eli glaukoomaa eli viherkaihia, osoittaa Melbournen yliopiston kliininen tutkimus. Tämä on aivan uusi kalaöljyn käyttötarkoitus ravintolisänä terveillä ihmisillä.

Tutkimukseen osallistui 105 henkilöä, joiden silmänpaine (engl. intraocular pressure, IOP) oli < 21 mmHg eli ei siis varsinaisesti vielä koholla patologisesti. Kenellekään heistä ei ollut asetettu diagnoosia glaukooma, vaan he olivat vielä terveiden kirjoissa. Osallistujat arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kolme kuukautta päivittäin lumetta (1 500 mg oliiviöljyä) ja toinen ravintolisänä kalaöljyä 1 000 mg EPAa + 500 mg DHA:ta ja 900 mg alfalinoleenihappoa (ALA), siis paljon enemmän omega-3-rasvahappoja kuin mitä tavallisesta ruuasta ja peruskalaöljyistä saa.

Alussa ryhmien välillä ei ollut eroa silmänpaineissa, mutta vaikutusjakson lopulla ero oli merkitsevä: omega-3:t alensivat paineen keskimäärin 8 %, 13,6 ± 0,3 mmHg:hen. Lumeryhmässa paineet sitävastoin suurenivat hiukan -> 14,2 ± 04 mm Hg (P < 0.05). Tämä on tiettävästi maailman ensimmäinen supplementaatiotutkimus kalaöljyn vaikutuksesta silmänpaineeseen. Artikkeli on luettavissa maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Siitä selviävät myös ne biokemialliset mekanismit, joilla kalaöljy suojaa glaukoomalta ja sen aiheutamalta silmähermon vauriolta.

Aikaisempia tilastollisia yhteyksiä omega-3:n ja glaukooman välillä

Länsimaissa silmänpaineet pyrkivät nousemaan etenkin ikääntyneillä, päinvastoin kuin Japanissa, jossa väki syö paljon kalaa ja muuta meriruokaa, kirjoittavat tutkijat. He viittaavat myös aikaisempiin tutkimuksiin, joissa on todettu tilastollinen yhteys vähäisen omega-3:n sannin ja silmänpainetaudin välillä. Suuressa eurooppalaisessa väestötutkimuksessa, johon osallistui yli 17 000 henkilöä, ilmeni tilastollinen yhteys vähäisen omega-3:n saannin ja glaukooman välillä (Perez de Arcelus ym. 2014). Myös amerikkalaisessa kansallisessa NHANES-tutkimuksessa 2005–2008, johon osallistui 3 865 henkilöä, EPAn ja DHA:n reilu saanti liittyi vähentyneeseen glaukooman aiheuttaman silmähermovaurion riskiin (Wang ym.2017). Tässä tutkimuksessa vain vähän omega-3:a syöneiden todennäköisyys sairastua viherkaihiin oli lähes kolminkertainen runsaasti omega-3-a saaviin nähden. Nämä aikaisemmat tutkimukset loivat pohjan nyt julkaistulle supplementaatiohankkeelle.

Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Translational Visual Science and Technology. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. eCollection 2018 May. Free Full Text