Diabeetikkonaisten sydänkohtausten ehkäisyprojekti

Georgian Augustassa tapahtuu muutakin mielenkiintoista kuin pelataan maailmankuulu golfkilpailu US Masters. Augustan yliopiston apulaisprofessori Ryan Harris, PhD, on tutkinut vuodesta 2012 alkaen diabeetikkojen sydäntauteja ja yrittänyt löytää uusia keinoja niiden ehkäisyyn. Hänen työryhmänsä on saanut Yhdysvaltain terveysvirastolta 3,3 miljoonan dollarin apurahan tutkimukseen, jossa selvitetään nuorehkojen tyypin 1 diabeetikkonaisten sydäntautien ehkäisyä antioksidanteilla. Tutkimus on mielenkiintoinen suomalaisittain, sillä meillä esiintyy tyypin 1 diabetesta eniten koko maailmassa.

Tyypin 1 diabetes, eli nuoruuden (juveniili) diabetes on parantumaton elinikäinen sairaus, jossa haima ei tuota riittävästi insuliinia pitämään veren sokeripitoisuutta kurissa. Siksi potilaat tarvitsevat insuliinia pistoksina. Mutta nekään eivät estä taudin vakavia komplikaatioita, esimerkiksi sydän- ja verisuonimuutoksia. Nuorilla ei-diabeetikkonaisilla estrogeenihormoni suojaa sydäntä, mutta näin ei ole asianlaita tyypin 1 dibeetikoilla. Heillä ilmenee sydänkohtauksia 2–3 kertaa useammin kuin tyypin 1 diabeetikkomiehillä. "Diabetes näyttää siis kääntävän estrogeenin suojavaikutuksen päälaelleen: hormoni supistaa tyypin 1 diabeetikkonaisten verisuonia", selittää tohtori Harris. "Pyrimme apurahan turvin selvittämään, miksi näin käy ja kuinka sitä voitaisiin ehkäistä."

Ajatus antioksidanttien käytöstä sydäntautien ehkäisyssä ei ole uusi. Nebraskan yliopiston professori Denham Harman julkaisi Journal of Gerontology -lehdessä jo vuonna 1956 teorian, jonka mukaan vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi vanhentaa ja sairastuttaa soluja. Hapetusstressiä voidaan ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa antioksidanteilla, joita onkin tutkittu vilkkaasti eri puolilla maailmaa. Diabetes on sairaus, jossa myllertävät yhtaikaa hapetusstressi sekä krooninen matala-asteinen tulehdus, inflammaatio. Harrisin työryhmä (Medical College of Georgia at Augusta) on tutkinut vuodesta 2014 mahdollisuutta ehkäistä tyypin 1 naisdiabeetikkojen sydän- ja verisuonitauteja ravinnon antioksidanteilla.

Tutkimuksessa on kaksi erihaaraa. Ensimmäiseen valitaan antioksidanttiyhdistelmää saavaksi ryhmäksi 90 naista, joilla on tyypin 1 diabetes. Heille kaltaistetaan 30 verrokkia, jotka saavat lumetta. Kaikki ovat iältään 18-40-vuotiaita. Antioksidanttiyhdistelmä sisältää C- ja E-vitamiineja ja alfalipoiinihappoa. Harrisin työryhmä on jo aikaisemmin testannut tätä kocktailia keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastavilla naisilla ja todennut sen toimivan hyvin.

Toisessa haarassa tyypin 1 diabetesta sairastaville naisille annetaan resveratrolia, jonka tiedetään aktivoivan sirtuiini 1:ta (Sirt1). Se vähentää verestä valtimoiden endoteelisolujen tuottamia vapaita radikaaleja (ROS) ja lisää typpioksidin (NO) tuotantoa. NO puolestaan laajentaa valtimoita, jolloin veri pääsee virtaamaan paremmin. Ei-diabeetikkojen Sirt1-pitoisuus lisääntyy luonnostaan siinä kuukautiskierron vaiheessa, jolloin estrogeenia erittyy runsaasti, mutta tyypin 1 diabetes estää lisääntymisen. Nyt siis tutkitaan, korjaisiko resveratroli tämän virheen Sirt1:n avulla. Ensimmäiset naiset on jo valittu hankkeeseen, jonka odotetaan kestävän viisi vuotta. Tutkimussuunnitelman voi lukea alla olevasta linkistä.

Estrogen and diabetes, Clinical trials NCT03436992